Tekstil ve Moda

Vegan Kumaş Nedir, Vegan Kumaşların Özellikleri

Vegan kumaşlar, genellikle bitkisel ve sentetik ham maddelerden üretilmektedir. 
Vegan kumaş, kumaşların vegan olarak adlandırılabilmesi için sadece hayvansal ürünlerden elde edilmesi yetmez. Aynı zamanda üretim aşamasında herhangi bir hayvansal ürün kullanılmaması gerekir. Kumaşın herhangi bir hayvansal ürün ile karıştırılmaması gerekir. Örneğin ağaç kabuğundan elde edilen viskon kumaş ile az oranda yünün harmanlanması bile o kumaşı vegan kumaş olmaktan çıkarır. 

Veganlık en kısa tanımıyla, hayvan ve hayvan ürünlerinin kullanımını ve tüketimini reddeden bir anlayıştır. Vegan kumaşlar bu anlayışın tekstil sektörüne uyarlanmasıdır. Deri, kürk, kemik, keratin, jelatin, kuş tüyü, timsah derisi, yün (koyun yünü, kuzu yünü, tiftik, alpaka, kaşmir, angora keçisi ve angora tavşanı yünü) ve ipek gibi hayvanlardan elde edilen materyaller; vegan tekstillerde kullanılmamakta ve hayvanlar üzerinde yapılan testlere izin verilmemektedir. 

Pamuk temelde bir vegan kumaş denilince ilk akla gelendir, çünkü çoğu giyim eşyası pamuk kullanılarak yapılabilir ve pek çok vegan ürün zaten öyledir. Pamuğa ek olarak, diğer vegan lifler arasında keten, polyester, spandeks, likra, rami, jütbambu, kenevir, naylon, suni ipek, tyvek, PVC, mikrofiber, akrilik, viskon ve modal bulunur. 

Vegan Kumaş Özellikleri 
Vegan kumaşlar üretiminde deri, kürk, kemik, jelatin, yün (koyun yünü, kaşmir, angora) gibi hayvanlardan elde edilen materyaller ve ipek vegan tekstillerde kullanılmamakta ve hayvanlar üzerinde yapılan testlere izin verilmemektedir. Vegan kumaşlar, herhangi bir hayvani ham madde içermeyen hayvan-dostu ve doğal bir ürünlerdir. 

Tekstil ürünlerinde kullanılan hayvansal kaynaklı kumaşların çoğu kolay şekilde ayırt edilebilir. Özellikle kürk, deri ve postların yüksek piyasa değerleri, koku ve dokuları sebebiyle belirlenmesi daha kolaydır. Yün, tiftik, kuş tüyü, ipek gibi diğer hayvansal kaynaklı kumaşlar, satın alınacak ürünün içerik etiketine bakılarak tespit edilebilir. Hayvansal kaynaklı kumaşlar yerine tercih edilebilecek pek çok bitkisel kaynaklı kumaş seçeceği vardır. Pamuk, keten, kenevir, jüt gibi kolay ulaşabilir ve vegan malzeme kumaş seçenekleri, vegan tekstil ürünlerine yönelimi sağlamak ve kullanımlarını artırmak için önemlidir. 

Vegan tekstiller denildiğinde, ayakkabı, çorap, çanta, aksesuarlar, mücevher, çarşaf, havlu, kumaş vb. birçok alt kategoriyi kapsama almak gerekmektedir. 

1 yorum:

veganlık giyimde olmaz vegan kumaş diye satılan ürünlerin hepsi kimyasaldır ve sağlığa zararlıdır.