Tekstil ve Moda

Kaz Tüyü Nedir, Kaz Tüyü Ürünler, Kaz Tüyünün Özellikleri

Kaz tüyü, ısıyı diğer dolgu malzemelerine göre iki buçuk kat daha fazla tutar. 
Kaz, beyaz veya gri tüylü, uzun boyunlu, birçok türü bulunan, uçan, suda ve karada yaşayan, iri, genellikle otla beslenen, yabani olmakla birlikte evcil olarak da yetiştirilen, ayakları perdeli bir kuş türüdür. Kaz tüyleri, tekstilde özel ve benzersiz yapısıyla öne çıkmaktadır. Tüy yapısı oldukça hacimli olup, deformasyona karşı yüksek geri dönüş göstermektedir. Düşük termal iletkenliğe ve dolayısıyla iyi ısıl yalıtım özelliklerine sahiptir. 

Kaz tüyü, hafif, yumuşak ve sıcaklık hissi veren yapılarından dolayı yatak takımı ve giysilerde üstün ve lüks bir dolgu malzemesi olarak kabul edilmektedir. Kaz tüyü doğal protein lifleri grubuna dahildir ve tüyün temel bileşeni tüy proteini olarak adlandırılır. 

Kaz Tüyü Tarihçesi 
Kaz tüyü, günümüzde giyim sanayinde ve yatak malzemeleri yapımında kullanılan bir malzeme olarak kullanılıyor olmasına rağmen tarihte çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Kaz tüyü, yazım tarihinde çok önemli bir yere sahip olmuştur. 6. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar dünyada mürekkebi kağıda aktaran başlıca yazma aracı olarak kullanılan kaz tüyü, 1810 yılında metal dolma kalemler için patent altına alınana kadar kullanılmaya devam etmiştir. Kaz tüyü ayrıca kanun ve ud gibi yaylı çalgılarda pena denilen çalma kaleminin yapımında da kullanılmıştır. 

Kaz Tüyünün Özellikleri 
Kaz tüyü bilinen en sağlıklı, uzun ömürlü ve benzersiz konforlu dolgu malzemelerinden biridir. Higroskopi özelliğine sahiptir. Doğal olarak ısı ve nem dengeleyicidir. Ortamdaki nemi emer, kullanılmadığında geri bırakır. En hafif aynı zamanda en güçlü ısı yalıtımı sağlayan dolgu maddesidir. Doğal, hafif, sağlıklı ve yumuşaktır. 

Kaz tüyü faydalarına örnek olarak; doğal olarak hafif ve yalıtkandır, vücut sıcaklığını korur, nefes alabilir, tüyler içerisinde havayı dolaştırır ve nem geçişini veya terlemeyi engellemez. Bakım yapılmalıdır ve zaman zaman havalandırmak gerekmektedir bu sayede özelliklerini korur ve temiz kokar. Yıl boyunca konforludur: hava soğukken sıcaklık sağlar, sıcakken serin tutar. Nefes alabilen, hafif, ısı yalıtımı yüksek, temizlenmesi kolay bir malzeme olan kaz tüyü, montlarda ve yatak malzemelerinde yaygın olarak kullanılan çok önemli bir doğal dolgu lifidir. 

Normal sağlıklı bireyler için kuş veya kaz tüyünden yapılmış yastıkların bir sakıncası yokken atopik yani allerjik bünyelilerde kullanımına dikkat edilmelidir. Avrupa standartlarındaki kaz tüyü ev tekstili ürünleri üretimini tescilleyen EDFA'nın (European Down and Feather Association) yayınlarına ve akademik araştırmalara göre ev tozu akarlarına karşı alerjisi olan kişilerin kaz tüyü yatak, yorgan ve yastıkları kullanabileceği saptanmıştır. 
Kaz tüyü yorgan. 
Kaz Tüyü Çeşitleri 

Gıdık Tüyü 
Kazın göğüs ve boyun bölgelerinden elde edilir. Kazın göğüs ve boyun bölgelerinden elde edilen küçük tüylerdir. Gıdık tüyleri yastık ve yorganda yumuşaklığı ve ısı tutma özelliğini artırır Yumuşak ve hafif yapısından dolayı değişik oranlarda sırt tüyleriyle karıştırılarak kullanılır. Az elde edilebilir bir malzeme olduğu için çok daha kıymetlidir. 

Sırt Tüyü 
Kazın sırt bölgesinden elde edilir. Kazın sırt bölgesinden elde edilen uzun ve geniş tüylerdir. Sırt tüyleri, özellikle yastıkta hacmin korunmasını sağlar. Yapısı nedeniyle dayanıklıdır ve ürüne esneklik ve hacim sağlar. Değişik oranlarda gıdık tüyleriyle karıştırılarak kullanılır. 

Kaz tüyünün kullanıldığı alanlar şöyle sıralanabilir: 
- Hediyelik eşya veya süs olarak bazı kalemlerin yapımında, 
- Bileme veya soyma olarak bilinen işlemleri yapmak için tüy bıçakları yapımında, 
- Menteşeli ve sabit meyve bıçakları yapımında, 
- Yastık yapımında,
- Yorgan yapımında, 
- Dağcıların, kampçıların veya benzer mesleklerin kullandığı giysilerde izolasyon malzemesi olarak, 
- Uyku çantası yapımında, 
- Koltuk üretiminde, 
- Okçulukta, 
- Boya sanayi, 
- Olta iğnesi yapımında kullanılabilir. 

3 yorum:

Kaz tüyü ürünler yumuşaklığın sembolüdür adeta, doğal uykuyu kaz tüyünün hafif, yumuşak ve esnek dokusuyla hissedersiniz. Kaz tüyünün yüksek termo gücü sayesinde, ısıyı diğer dolgu malzemelerine göre iki buçuk kat daha fazla korur. Yüksek hava geçirgenliği ile en ideal uyku ve yaşam konforunu sunar. Kaz tüyü, doğal yapısıyla sıcaklık değişimlerine karşı vücudu korur, nemi ayarlar ve uyku için en uygun atmosferi oluşturur. Hygroscopic (nem emici) özelliği sayesinde vücudun nefes almasını sağlar ve terletmez.

-ama kazlar nasıl yolunuyor buna da cevap verin diyebilirsiniz birkaç video gördüm hiç hoş değildi.

kaz tüyü avantajları ne,kaz tüyü özellikleri nelerdir,kaz tüyü yorganlar,kaz tüyü yastıklar,kaz tüyünün kullanım alanları,

kaz tüyü kullanmayın bu vahşete ortak olmayın, kazlardan vahşi uygulamalarla yolunan tüylerle üretile yorgan yastık gibi ürünlerle yatmayın yatak odanıza sokmayın.