Tencel lifleri, okaliptüs ağacının hamurundan elde edilen ham maddeden üretilir. |
Rejenere selülozik esaslı bir kumaş türü olan tencel, yoğun mekanik işlemlere karşı yüksek bir dayanıma sahiptir. Yüksek yaş dayanımı ve modülü, bir başka deyişle sağlamlığı, kumaşlarda boyutsal dengeyi sağlamaktadır. Doğal olması nedeniyle nefes alabilir özelliğe sahiptir.
Nemi çok iyi transfer eder ve vücudun terlemesi durumunda rahatsızlık hissi vermez. Bir çok yıkamadan sonra bile parlaklığını ve rengini muhafaza eder dolayısıyla yüksek renk haslığına sahiptir. Tencelin emicilik özelliği de oldukça yüksektir. Bu özellikten faydalanılarak yaş terbiye işlemleri boyunca lifin mükemmel bir şekilde şişmesi sonucu sağlanır. Böylece mamul kumaşta yumuşak ve esnek bir tuşe elde edilir.
Tencel iplikten kumaş konstrüksiyonu geliştirilirken lif şişmesi ve modulü göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek modul ve sağlamlık, kumaş içinde tencel lifinin kolayca deforme olmayacağı ve daha kolay bir şekilde orijinal şeklini ve konumunu yeniden alacağı anlamına gelmektedir.
Tencel kumaş özellikleri nelerdir
Birbirinden farklı özellikleri bulunan tencel kumaş kullanım açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Keten ve pamuk gibi selülozik yapılar ile benzerlik gösteren bu kumaş türü, belli başlı bazı ayrıcalıkları ile beraber bir adım öne çıkıyor.
- Yumuşak bir yapıya sahiptir.
- Oldukça güçlü sıvı emicidir.
- Nefes alabilen bir kumaş türüdür.
- Yüzeyinde bulunan sayısız mikroskobik kanallar ile ter önleyicidir.
- Her açıdan mukavemeti yüksektir.
- Pek çok kez yıkanabilir ve rengini kaybetmez.
- Tencel kumaş ketenden daha parlaktır.
Tencel Kullanım Alanları
Tencel günlük giysilerden en resmi giysilere kadar, konfor ve zerafetin arandığı her yerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunlardan bazıları: erkek, kadın ve çocuk giysileri, havlu ve bornozlar, çarşaflar, sportif giysiler, çoraplar, iç çamaşırlarıdır.
4 yorum:
Tencel ne demek, tencel kumaş nedir, tencel kumaş özellikleri:
Tencel doğal malzemeli ancak insan yapımı bir kumaş malzemesidir. Genellikle viskoz gibi dökümlü ve akıcı pamuksu kumaşlar elde etmek için pamuk ile karışımlı birlikte kullanılır. Ana özellikleri: iyi hava alması, nemi emmesi, yumuşaklığı ve parlak olmasıdır. Her elbise gibi yıkama talimatına uygun olarak kullanılmalıdır.
Tencel genel olarak pamuk, keten gibi diğer selülozik liflerle birçok özelliği benzerlik taşımasına rağmen, bazı özelliklerinde diğerlerine nazaran ön plana çıkmaktadır. Tencel lifi son derece yumuşak, sıvıyı emici bir yapıdadır. Hatta kaynakların iddiasına göre; pamuktan daha fazla emici özelliğe sahip, ipekten daha yumuşaktır. Nefes alabilen bir kumaştır. Yüzeyinde bulunan binlerce mikroskobik kanallar sayesinde vücudumuzdaki teri önce emer, daha sonra havaya bırakarak, rahat ve kuru kalmamızı sağlar.
tencel kumaş özellikleri, tencel kumaş kullanım alanları, tencel kumaş nedir, tencel lifinin özellikleri nelerdir
tencel sürdürülebilir ağaçlardan gelen elyaflar diyorlar ama uzak durun bence bu tür yapay kumaşlardan mis gibi pamuk varken.
Yorum Gönder