Tekstil ve Moda

Harman Kumaş Nedir, Harman Kumaş Özellikleri

Harman kumaş, iplik üretimi aşamasında veya kumaş dokuma ya da örme safhasında elde edilebilir. 
Harman kumaş ya da karışım kumaş (blend fabric), lif karışımı işlemi uygulanmış ürünlerdir. Harman kumaşlar, farklı türdeki liften oluşan ipliklerin birlikte işlenmesi ile veya karışımı oluşturan ham maddelerin iplik haline getirilmeden önce harmanlanıp eğrildikten sonra dokunması veya örülmesi ile şekilde elde edilir. 

Lif karışımı elde etmenin amacı, karışımı oluşturan lif türlerinin özelliklerini değiştirmek, geliştirmek, genişletmek ve yeni efektli kumaşlar elde etmektir. Karışımlar lifin işlenebilme özelliğine, iplik inceliğine ve ekonomikliğine bağlıdır. 

İplik üretiminde lif karışımları uygulanarak, sürtünme sağlamlığı ve dayanıklılık gibi değerler artırılarak kalite optimize edilir. Isı yalıtımı, nem çekme özelliği, cilde uygunluk gibi giyinme özellikleri yükseltilir, yıkama ve kurutma özellikleri artırılarak bakımı kolay hale getirilir. 

Doğal lifler ile kimyasal lifler arasında yapılan karışımlar olumlu sonuçlar verir. Sentetik kimyasal liflerin sağlamlık ve iyi elastikiyet özelliği ile doğal liflerin sağlıklı giyim özelliği birleştiğinde kaliteli ürün elde edilir. 

Lif Karışımlarını Yapma Nedenleri 
Lif karışımları yapma nedenleri: Kaliteyi yükseltmek, giysi özelliklerini iyileştirmek, görünüm ve ekonomikliktir. 

- Kaliteyi Yükseltmek: Kullanım özelliklerini artırmak (sürtünme sağlamlığı, zorlanmalara dayanıklılığı ve buruşma özelliği). 
- Giyim fizyolojisinin özelliklerini artırmak (ısı yalıtımı, belli ölçülerde harekete izin verme, nem çekme özelliği ve cilde uygunluk). 
- Bakım özelliğini artırmak (yıkama özelliği, kurutma ve ütülenme özelliği). 
- Görünüm: Görünümü değiştirmek (renk, parlaklık ve süslenme efektleri). 
- Ekonomiklik: Ekonomikliği artırmak (lif fiyatı ve çeşitliliği, iplik kalitesinde eşitlik ve incelik). 

Tekstil Yüzey Oluşumunda Kullanılan En Uygun Lif Karışımları 
Kimyasal lifler mat yada parlak, kıvrımlı yada düz biçimde üretme olanağı olduğundan özel efektler elde edilebilir. Lifler; sağlamlık, esneme, elastikiyet, lif uzunluğu ve inceliği açısından birbirine denk olduklarında mükemmel lif karışımları elde edilebilmektedir. En önemli lif karışım oranları % 98'e % 2, % 70'e % 30, % 60'a % 40, % 50'ye % 50’dir. 

Tekstil üretiminde, liflerin karışımı iki aşamada gerçekleşir: 
- İplik üretimi sırasında çeşitli kesik (kısa) lifler karıştırılır. Karışan lifler eğrilmiş lif iplikleri haline getirilir. 
- Tekstil yüzeylerin üretiminde farklı liflerden elde edilmiş iplikler kullanılabilir. Bunun için doğal lifler, doğal liflerle; kimyasal lifler, kimyasal liflerle karıştırılabilir. 

Özellikle doğal lifler ile kimyasal lifler arasında yapılan karışımlar çok olumlu sonuçlar verir. Burada her iki lif grubunun olumlu özellikleri artarken olumsuz özellikleri neredeyse ortadan kaldırılmaktadır. Yünün polyester, poliamid, poliakrilonitril karışımından ile pamuğun polyester, viskoz ve modal ile karışımından çok iyi sonuçlar elde edilir. 

Sentetik kimyasal liflerin sağlamlık ve iyi elastikiyet özelliği ile doğal liflerin sağlıklı giyim özelliği birleştiğinde kaliteli ürün elde edilir. Selülozik kimyasal liflerin yumuşaklık, yüksek nem çekme özelliklerinden dolayı yaygın biçimde kullanılması sağlanır. Lifin incelik ve uzunluğu ayarlanarak çok ince iplikler üretilir. 

Poliester/yün'den üretilmiş okumalar oldukça hafiftir ve özellikle yazlık elbiseler için uygundur. Viskoz /poliester karışım oranı % 70’tir. Bu karışım elbiselik ve erkek pantolon yapımında çok kullanılır. % 50, % 50 pamuk/polyester karışımları genellikle gömleklik kumaşlar, yatak çarşafları için kullanılır. Bu karışım iyi katlanabilme, çekme ve sürtünme mukavemetleri ile hijyenik özellikleri birleştirirler. Yalnız bu karışımlarda yıkama işlemi sırasında suyun sıcaklığı düşük olmalıdır çünkü kalıcı kıvrımlar oluşabilir ve bu kıvrımlar ütü ile de açılamayabilir. 

4 yorum:

kumaşların harmanlanması diye de bir şey varmış burada harmanlanan şey aslında elyaf yani konu elyafların harmanlanmasıdır ve birbiri ile belli oranlarda karıştırılmasıdır.

karışım kumaş ile ilgili yorumlara bakıyordum, Harmandan karışım kumaş ne demek, harman Kumaş nedir, harman Karışımı ne demek, elyaf karışımı, kumaş karışım oranları nelerdir

Bu tür harman malzemeler, iki kumaşın her birinin en iyi niteliklerini birleştirir.

harman karışım gabardin kumaş zorlu koşu ve ağır işe uygun bir kumaştır. Pamuk yumuşaklığı ile içindeki polyesterden dolayı yüksek mukavemet ve çekmezlik sağlar. Esnek ve konforlu bir kullanım için uygundur.