Tekstil ve Moda

Çorap Nedir, Çorap Çeşitleri Nelerdir 🧦

Renkli desenli çoraplar. 
Çorap (Alm. Socke, Fr. chaussette, İng. hosiery; sock; stocking), ayağa giyilen, bilekten bele kadar çeşitli uzunluklarda bulunabilen, hem koruma hem de estetik amaçlarla kullanılan aksesuara denir. Çorap, ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi çeşididir. Bir tür ayakkabı veya çizme tipik olarak çorapların üzerine giyilir. Elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Yuvarlak örgü makineleri iki çeşit olup, tek silindirli ve çift silindirli diye adlandırılırlar. Tek silindirli bilgisayar teknolojisiyle donatılmış makinelerin çorapları piyasada en çok bulunan çorap çeşididir. Bunun sebebi bilgisayarda çizilen desenleri ve bu desenlerin çok renkli olabilmeleridir. Son teknoloji kullanarak çorap örülürken fotoğrafınızı, isminizi, kartvizitinizi desen olarak örmeniz mümkündür. 
Farklı konç uzunluğuna sahip çoraplar. 
Çorap söküğü, başına çorap örmek gibi çok bilinen deyimlerde geçmektedir. 

- Ayağı sıcak tutar. 
- Ayağı kirden korur. 
- Ayak ile ayakkabı arasında koruyucu katmandır. 
Kışlık yünlü çoraplar. 
Çorap kelimesi, Türkçe'de; deri veya bez torba, yumuşak deriden iç ayak kılıfı anlamına gelir. Arapça cirāb veya cūrāb, deri veya bez torba, yumuşak deriden iç ayak kılıfı sözcüğünden alıntıdır. Çorap sözcüğü, Farsça kökenlidir. Farsça "gorab" sözcüğü, Arapçaya "curab" ve buradan da Türkçeye "çorap" olarak geçmiştir. Türkçeden de Balkan dillerine girmiştir. Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen gurbā veya grābā sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça gurābu "torba, kılıf, zarf" sözcüğü ile eş kökenlidir. Çorap kelimesi tarihte bilinen ilk kez cerāb "torba, kese" İrşadü'l-Mülûk ve's-Selâtîn (1387) cūrāb "ayak kılıfı" eserinde yer almıştır.
Tarihte bilinen en eski çorap Mısır'da bulunmuştur. 
Ayrık ayak parmakları sandaletlerle kullanılmak üzere tasarlanan dünyanın eski eski çorabı, Mısır'da Nil nehri kıyısındaki kazılarda bulunmuştır, 300’lü yıllara tarihlendirilmektedir. 

Eski Yunanların giydiği "skyhos" yani ayağa dolanan bir posttan yapılan hafif ayakkabılar, Romalılar zamanında, Büyük Britanya adalarının işgali sırasında buraya taşındığında çizmenin içine giyilerek ayaklarının korunabileceğini gören Anglosaksonlar tarafından benimsendi. Avrupa'nın güneyinde uzun çorapların kadınlar için olduğu kabul edilirdi. Bunun yanında Katolik Kilisesi, beyaz ketenden diz üstüne çıkan çorapları papazların tören giysisi olarak kabul etmişti. 14. yüzyılda çoraplar ve pantolonlar aynı amaçla giyilmeye başlanmıştı. Pantolon yerine geçen uzun ve dar çoraplar erkekler tarafından tercih edilmekteydi. El örgüsü çoraplar ise, günümüzdeki biçimini 17. yüzyılda almıştı. 1920'lerde kadın giysilerinin etek boylarının kısalması sonrasında bacaklar ve bunlara giyilen çoraplar görünür hale geldi. Bu dönemde şeffaf çoraplar ipek ya da suni ipekten imal edilmekte ve uyluğun üst kısmında sonlanmaktaydı. 1930'lardan sonra bu çorapların yapımında naylon kullanılmaya başlandı. Bu tarihten sonra kadın giyiminin değişmez bir parçası haline gelen naylon çoraplar popülaritelerini 1960'lara dek sürdürdü. Külotlu çorap ilk kez Amerika'da Allen Gant Senior tarafından 1959'da icad edilmiş ve Kuzey Carolina'da Glen Raven Mills şirketi tarafından üretilmiştir. Geliştirilen yuvarlak örme makineleri hem el işçiliğini azaltmış hem de dikişsiz çorapların yapımını olanaklı kılmıştır. Glen Raven Mills şirketi 1965'te ilk dikişsiz külotlu çorabı piyasaya sürmüştür. Külot ve çorabı birleştiren bu giysi büyük ilgi görmüş ve özellikle tetiklediği mini etek modası ile birlikte 1960'larda büyük bir hızla yayılarak naylon çorabın yerini almıştır. Külotlu çorabın yayılması korse ve jartiyer kullanımının da azalmasına yol açmıştır. Aynı dönemde spandex veya elastanın icadı külotlu çorabı daha rahat kullanışlı ve şık bir hale getirmiştir. 
Çorap çeşitleri. 
Çorap tipleri 
Ayakkabı çorabı: Babet çorabı olarak da bilinen, sadece ayağın tabanı ve ucu olan minik çoraplardır. 
Çizme çorabı: botlar için çoraplardır. 
Spor çoraplar: Bilekte biten ve daha çok spor ayakkabılarla giyilen kısa çoraplardır. 
Soket çoraplar: Bileğin biraz üzerinde biten ara boy çoraplardır. 
Diz altı çoraplar: Adından da anlaşılacağı üzere dizin altına kadar olan çoraplardır. 
Diz üstü çoraplar: Diz üstüne çıkan uzun çorap modelleridir. 
Jartiyer çoraplar: Külotlu çoraplardan farklı olarak külot bölgesi olmayan ve genelde ince olan çoraplardır. 
Külotlu çoraplar: Kalçayı da kaplayan en uzun çorap modelleridir. 
Naylon çoraplar: 
Hemşin çorabı: yöresel çorap türleri. 
Tabi: Japon çorap türleri. 
Bol çoraplar: Japon çorap türleri. 
Beoseon: Kore çorap türleri. 
Beyzbol çorabı: 
Bobby çorap: 
Diyabetik çorap: 
Halhal çorap: 
Elbise çorabı: 
Halhal çorap: 
Ayak sargısı: 
Hokey çorabı: 
Buzlu çorap: 
Jorab: 
Dizaltı çorap: 
Eksik çorap: 
Ragbi çorabı: 
Sarkık çorap: 
Kokan çorap: 
Çorap maymun: 
Çorap kukla: 
Güdük çorap: 
Parmak çorap: 
Rüzgâr tulumu: 
Kadın çorabı: 
File çorap: 
Vücut çorabı: 

0 yorum: