2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Döşemelik Kumaşlar Nelerdir, Özellikleri ve Kullanım Alanları

Döşemelik kumaş çeşitleri. 
Döşeme, ev, iş yeri gibi herhangi mekanı, döşeyip donatmakta kullanılan ürünlerinin genel adıdır. Döşeme işini yapan eşyalarda kullanılan kumaşlara da döşemelik kumaş denir. Burada kumaş tek başına kullanılmadığı (örneğin perde gibi) yerlerde ikinci plandadır. Koltuk takımında kumaş, koltuk iskeletini kaplayan yani donatan malzeme olarak döşeme işini üstlenir ve döşemelik sıfatını kazanır. İnsanların yaşam alanlarında, çalışma ortamlarında hatta otomobil, uçak gibi araçlarda kullanılan tüm kumaşlar, döşemelik kumaş olarak tanımlanabilirler. 

Döşemelik kumaş çeşitleri: 

KETEN: Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü pamuk ile kolayca karıştırılabilir. Ev tekstili, bahçe mobilyaları, perde, kılıf ve yastıklarda kullanım alanı buluyor. 

MOHER: En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü angoradan Yılda iki kez elde ediliyor. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor. 

HARELİ: Doğal ipek, pamuk ve viskondan üretilen pırıltılı, hareli bir kumaş türü. Hareli kumaş, çizgili ve emprime olarak da dokunabiliyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanım alanına sahip. 

OSMANLI: Eskiden Osmanlı Devleti'nde viskon ve pamuk karışık üretilen kumaşta çoğu zaman çizgili desen kullanılıyor. Kumaş; ipek, yün ve pamuk karışımından oluşuyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanılıyor. 

İPEK: Çinliler tarafından keşfedilen ipeğin çok çeşidi bulunuyor. Perde, duvar kaplaması ve yastıklar için ideal. 

TAFTA: Sık dokunmuş ipek görünümlü kumaşı parlak görünümünden tanıyabilirsiniz. İpek iplik yerine viskon ile dokunduğu için daha ucuz. Perde ve duvar döşemelerinde kullanılıyor. 

KADİFE: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Pamuk, ipek, yün ve keten kadifeler gibi... Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip. 

KOTON KUMAŞ: İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen pamuk kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için ideal. 

TAY TÜYÜ: Bu kumaşa tay tüyü denilmesinin sebebi kumaşın tüy uzunluğunun tay tüylerine benziyor olmasıdır. Tay tüyü kumaşlar gerek renk açısından gerekse dokununca yumuşak hissettirmesi açısından oldukça albenili kumaşlardır. Leke tutmayan tay tüyü kumaşlar kolay bir şekilde temizlenebilir. Kolay temizlenebildiği için koltuk döşemelerinde genel olarak tay tüyü kumaş tercih edilmektedir. 

BUKLE KADİFE: Üretimin değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösteriyor. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı bulunuyor. Koltuk, perde ve yastıklarda kendine kullanım alanı buluyor. 

ALKANTARA: % 60 polyester ipliğin % 40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra sağlam yapısı ile ön plana çıkıyor. Alkantara ağırlıklı olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, kanepe ve koltuklarda kullanılıyor. 

İŞLEMELİ: Elde veya makinede yapılan işlemelerle süslenen kumaş genellikle pamuk veya ipek ipliklerden üretiliyor. Perde, duvar kaplamaları ve örtüler için ideal. 

KAŞMİR: Çin, Tibet ve Moğolistan'daki kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretiliyor. Sıcak ve yünlü bir dokusu var. Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılıyor. 

EMPRİME: Resimlendirilen hafif pamuklu kumaş. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde. 

DAMASKO: İlk olarak Şam'da üretilmiştir. İsmini bu şehirden alır. Avrupa'da 15. yüzyıldan beri üretilen kumaş ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler mat iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor. Duvar kaplamaları, perde, koltuk ve yastıklarda kullanılıyor. 

YAPAY DERİ: Sıvı PVC'nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor. 

YAPAY KÜRK: Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor. Koltuk, örtü, yatak örtüsü ve kırlentler için ideal bir kullanıma sahiptir. 

JAKAR: 1801'de Joseph-Marie Jacquard'in keşfettiği bu dokuma şekli, yaratıcısının adını taşıyor. Bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor. Koltuk, kanepe, duvar kaplamaları ve perdelerde kullanılıyor. 

YÜNLÜ: Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip. İran ipeği: İran´dan gelen ipek kumaş, en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş, çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.