Tekstil ve Moda

Modal Kumaş Nedir, Modal Kumaş Özellikleri

Modal kumaşlar doğal malzemeler işlenerek elde edilir. 
Modal lifi (Alm. Modalfaser, f; Fr. fibre de modal, f; modal, m; İng. modal fiber), yüksek kopma mukavemeti ve yüksek yaş modüle sahip olan rejenere viskoz işlemi yoluyla elde edilen selüloz liflerine denir. Modal, yüksek yaş mukavemete sahip, bazlara karşı dayanıklı olup merserize edilebilen (polinozik lif) ve bazlara karşı dayanıklı olmayan ancak daha fazla esneme özelliği taşıyan (HWM lifi) iki tipi bulunan, özellikle kadın üst giyiminde kullanılan bir rejenere selüloz lifidir. Bu liflerden elde edilen kumaşlara da modal kumaş denir. Modal kayın ağacından üretilen, tamamıyla doğal selülozik rejenere, yaş ve kuru mukavemeti yüksek bir kumaş çeşididir. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve uzun yıllar kullanılabilecek kaliteli ve esnek bir yapı da sahiptir. Nem transfer özelliği gayet iyidir, teri kolayca dışarı atar. 

Modal kumaşlar, yüksek kopma mukavemeti ve yüksek yaş modüle sahip olan rejenere viskoz işlemi yoluyla yeniden elde edilen selüloz lifinden üretilir. Modal liflerinden, örme veya dokuma kumaş yöntemiyle üretimi gerçekleştirilerek karşımıza çıkan kumaşlar modal kumaş olarak adlandırılır. Tıpkı viskon gibi benzer şekilde selülozik bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Rayon kumaş olarak da bilinen modal kumaş, diğer türleri ile karşılaştırıldığında doğal selülozik kumaşlara benzer özellik gösterir. 

Modal Kumaş Özellikleri Nelerdir 
Kayın ağacından üretilen modal, tamamıyla doğal bir lif çeşididir. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Modal iplikler ile örülen veya dokunan kumaşlar, yumuşak tuşeye sahiptir. Çok iyi nem transfer özelliği nedeniyle nefes alır, sıcak, rutubetli iklimlerde dahi giyim konforu sunar. Termoplastik özellikte olmaması ve rejenere selülozik esaslı olması nedeniyle terbiye işlemleri sırasındaki davranışı pamuk elyafına benzer. Doğal bir beyazlığa sahip olması nedeniyle ağartma, merserize işlemi gerektirmez. 

- Dökümlü bir yapıya sahiptir. 
- İpeğe benzer tuşelidir, dokunuşu yumuşaktır. 
- Parlak bir görünüme sahiptir. 
- Yıkanma ile beraber rengi bozulmaz ve yıpranma yaşamaz. 
- Terleme yaratmaz, vücudu yakmadan yaz aylarında kullanılabilir. 
- Özellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir ancak her mevsim kullanmaya uygundur. 

Modal Kumaş Kullanım Alanları 
Konfor ve estetiğin, parlaklık ve doğallığın arandığı tekstil ürünlerinde tercih edilmektedir. Kullanım alanlarından bazıları: tişörtler, çoraplar, sportif giysiler, çarşaflar, iç giyim havlu ve bornozlar. 

9 yorum:

Modal kumaş üretim süreci, viskoz suni ipek üretim sürecinden biraz daha çevre dostudur. Bu artan çevresel yarar esas olarak, bu kumaşı yapmak için kullanılan selülozu eritmek ve saflaştırmak için kullanılan daha az kostik soda konsantrasyonları ile sağlanır. Bununla birlikte, modal kumaş imalat işlemi hala üretim sırasında karbon disülfürün selüloza uygulanmasını içeren ksantasyon adı verilen adımı kullanmaktadır. Karbon disülfür rezil bir nörotoksindir ve havaya ve suni ipek üretim işlemi sırasında üretilen kontamine su yoluyla çevreye verilir.

Pamuk mu daha iyi modal mı iyi, modal ter tutma özelliği ile kaliteli olsa da genel özellikler bakımından pamuk daha iyidir.

modal kumaş ne demek,modal kumaş özellikleri nedir,modal lifleri,modal nedir,

modal mı daha iyi pamuk mu? pamuk daha iyi bence. ama Modal kumaş iyi mi? sorusu modal kumaşta kötü değildir sentetikler gibi. Modal kumaş nasıl yıkanır? pamuktan daha az dayanıklı olduğu pamuğa oranla daha narin programlarda yıkanmalıdır. Modal sentetik mi denirse sentetik değil ama tam da doğal değil modal kumaş için yarı sentetik denebilir.

Modal Nedir? Modal kumaş, giyim eşyalarında ve günlük ev eşyalarında kullanılan popüler bir kumaştır. Modal, bir çeşit suni ipek olan yarı sentetik bir selüloz lifidir. Modal kumaş, ağaçlardan yeniden oluşturulan selülozun döndürülmesiyle yapılır. Çoğu zaman selüloz kayın ağaçlarından elde edilir.

Kayın ağacından üretilen modal kumaş, tamamıyla doğal, yaş ve kuru dayanıklılığı yüksek bir lif çeşididir. Modal yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve nem transfer özelliği yüksektir.

Modal iplik kullanılarak örülen veya dokunan kumaşlar, yumuşak bir yapıya sahiptir. Çok iyi nem den koruma özelliği ile sıcak, rutubetli iklimlerde dahi giyim konforu sunar.

modal bir kumaş türüdür ve modal şal, modal boxer, modal tayt, modal ipek kumaş, modal kumaş iç çamaşırı, modal kumaş tişört gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılır ayrıca ince ipliklerden micro modal kumaş gibi çeşitleri de bulunabiliyor piyasada

modal nedir İngilizce dersinde bir konu zannettim bir ana ama kumaş türü çıktı