Tekstil ve Moda

Kumaşın Tersi Yüzü Nasıl Bulunur

Kumaşın ön yüzünün ve arka yüzünün gösterimi. 
Kumaş yüzü (Alm. Stoffvorderseite, Fr. front de tissue, İng. fabric face; face of fabric), kumaşın ön ya da daha iyi görünen, elbise dikilirken dışarı bakması gereken, genellikle baskı, desen, nakış gibi süslemelerin bulunduğu tarafıdır. Kumaşın yüzü ve kumaşın tersi, birbirinden farklı görsel ve fiziksel özellikler taşımaktadır. Kumaşlarda bazı özellikleri bilmek, arka yüzü, ön yüzden ayırt etmeye yardımcı olur. 

Bazı kumaşların önü ve arkası hemen anlaşılırken bazı kumaşların ters ve yüz dokuları birbirine çok benzediğinden ayırt etmede aşağıdaki yöntemlere başvurulur: 
- Yüz tarafı ters tarafına göre daha düz, daha parlak, desen ve renkleri daha net ve belirgindir. Dokuların yüzleri tersinden daha intizamlı görünümde ve yüzeydeki elyaf ve tüyler makasta daha muntazam kesilmiştir. 
- Kullanıcı açısından ön plana çıkan gösterişli taraf kumaşın yüzüdür. 
- Çift en kumaşların yüzü, katlanan kumaşın daima iç tarafıdır. 
- Dokuma sırasında kopan iplikler kumaşın tersinde bağlanır. Bu bağlamaların çoğunlukta olduğu kısım kumaşın tersidir. 
- Kumaşların kenarında yer alan kalın kısımda (kumaş kenarı) üretildiği fabrika ve kumaşın markasını belirten yazılar bulunur. Yazıların düzgün okunduğu taraf kumaşın yüzüdür. 
- Bazen kumaş kenarlarında yazı yerine küçük delikler bulunur. Bu deliklerin düzgün olduğu taraf kumaşın tersi, çıkıntılı olan taraf ise yüzüdür. 
- Yuvarlak örme (tüp) kumaşların dış kısmı ise daima yüzüdür. 
- Şardonlu ve dinklenmiş dokuların dışındaki  dokularda örgüleri yüz tarafında daha net anlaşılır. 
- Birden fazla iplik çeşidi olan kumaşlarda, kaliteli iplikler (eşit yüzlü  dokular hariç) dokunun yüzünde bulunur. 
- Kaliteyi artıran uygulamalar, diyagonaller, desenler ve strüktürleri, fantezi iplikler, aprenin türü (şardon, flanel apresi) gibi hususlar dokunun yüzünü belli eder. 
- Dokuların tersi hemen hemen bütün dokularda yüze göre az apre işlemi görür. Bu işlem farkları mamullerde gözle görülür. 
- Kumaş apreli ise yüzündeki tüyler azdır veya yoktur. Kumaş yüzüne genellikle daha iyi apre verilmiştir. 
- Kumaş yüzünde yüzey elyafları daha iyi bir şekilde kesilmiş ya da gaze edilmiştir. 
- Baskı ile renklendirilen kumaşlarda desen kumaş yüzünde daha nettir. 
- Kumaş iki farklı cins iplikle dokunmuş ise kaliteli ve pahalı iplik kumaşın ön yünde kullanılır. 
- Verilen numune kumaşta renk efektleri bulunuyorsa ön yüzde efektler daha belirgindir. 
- Boyanan kumaşların ön yüzü yeni iken daha parlaktır. 

6 yorum:

dantelin tersi düzünü bu teknikler ile anlabilir miyiz, dokuma kumaş ön yüzü ile örme kumaş yüzü aynı mı, kumaşın düz boy ipliği nasıl bulunur buradan hareketle kumaş yönü belli olur mu, örgünün tersi düzü örgünün düz tersi ve kumaşın yüzü ve tersi arasın renk farkları kumaş türüne göre değişir mi bunları kısaca açıklayabilir misiniz?

üniversitede mühendislik fakültesinde; kumaşın yönünün bulunmasını vize ve final sınavında soruyorlar bulamazsan sınıfı geçemeyebilirsin

kafamdaki kumaşın tersi düzü nasıl anlaşılır sorusuna cevap buldum

kumaş yönü bulma, kumaşın tersi nasıl belli olur, kumaşın ters düz nasıl anlaşılır, kumaş yüzünü bulma, kumaşın ön yüzü nasıl anlaşılır, kumaşlarda önü ve arkası bulma, kumaşın yüzü neresidir, kumaşın tersi neresidir, kumaş ters tarafı neredir

örgünün hangi yüzünde olduğumu nasıl anlarım sorusuna cevap olarak bir sitede şöyle cevap verilmiş: ilmek atmanız bittiğinde arta kalan bir parça ip vardır. O iplik örgünüzün başındaysa doğru taraftasınız. İplik örgünün sonundaysa tersini örüyorsunuz demektir.

Tülbentin tersi düzü nasıl anlaşılır konusunda yardımcı olan yazı