Tekstil Ürünleri için Tavsiye Edilen Yıkama Talimatları ve Bakım Sembolleri
Herhangi bir hazır giyim ürünü satın alan tüketici, genelde ürünün iç kısmında yer alan ve yıkama talimatı olarak adlandırılan etiketler, daha doğru bir ifade ile giysi bakım talimatları ile karşılaşır. Bakım talimatları, yıkama talimatlarını da içeren bilgilendirmeleri tüketiciye sunar. Giysi bakım talimatları, ürünü satın alan nihai müşterinin ürünü hangi yöntemlerle temizlemesi ve koruması gerektiğini gösterir.
Giyim ürünlerindeki bakım talimatı sembolleri, uygun yıkama ve uygun sıcaklık değerleri hakkında bilgiler verir. Kıyafetlerinizin ilk günkü halini koruyabilmesi için bu sembollerin ne anlattığını bilip uygulamak çok önemlidir. Yıkama öncesinde çamaşırlarınızı renklerine ve etikette yazan yıkama sıcaklığı ile kumaş cinsine göre mutlaka ayırmanız gerekmektedir.
Tüketici bu talimatları okuyarak ürünün bakımını doğru yöntemlerle yapar. Bu talimatların doğru yazılması, olası müşteri şikayetlerini engellemek adına üretici açısından da son derece önemlidir. Giysi bakım talimatlarının ana kapsamı; giysi bakım talimatları olarak:
- Uluslararası Bakım Etiketi Sistemi,
- Japon Bakım Etiketi Sistemi,
- Kanada Bakım Etiketi Sistemi,
- Avrupa Bakım Etiketi Sistemi,
- Amerikan Bakım Etiketi Sistemi
olmak üzere 5 ana sistem üzerine kuruludur. Bu sistemlerin her birinde bakım talimatları için işaretlendirmeler kullanılır. Fakat genel içerik olarak birbirlerine benzerler.
Genellikle elbiselerin etiketleri üzerindeki işaret ve semboller uluslararasıdır, elbisenin veya çamaşırın markasına göre değişiklik göstermez. Etiketlerde kullanılan semboller dünyanın birçok ülkesinde ortak kullanılan uluslararası sembolleri içerir. Tabii bazı ülkelerin kendine özgü yıkama talimatı ve sembolleri mevcuttur; ancak dünya genelinde kabul görmüş semboller vardır. Çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve ütü üzerindeki işaretler de standarttır, bu işaretleri de aşağıda sembolleri ve anlamları ile bulabileceksiniz. Elbiselerin üzerindeki etiketlerdeki yıkama sembollerini bilmek, hem elbiselerin boyut, renk, görünüm ve şekillerini korumak hem de kıyafetlerin ömrünü uzatmak açısından çok önemlidir.
Giysi bakım talimatları genel olarak washing (yıkama), bleaching (ağartma), drying (kurutma), ironing (ütüleme), dry cleaning (kuru temizleme) konularında tüketiciye elbise bakımı hakkında bilgiler verir. Bilgilendirme, semboller ve açıklamaları aracılığı ile yapılır. Kullanılan bakım sembolleri, üründe izin verilen maksimum işlem türü ile ilgili bilgi verir. Örneğin üründe 40 santigrad derecede yıkama sembolü varsa bu, ürünün maksimum yıkama sıcaklığı derecesidir.
% 100 pamuklu elbise için örnek bir bakım talimatı etiketi. |
Hazır Giyimde Giysi Bakım Talimatları
1-) Yıkama (Washing) Talimatları: Giysinin yıkanmaması, elde veya makinede yıkanması, yıkama sıcaklığı, durulama suyu ve çamaşır makinesi döndürme şekli hakkında bilgi verir.
2-) Ağartma (Bleaching) Talimatları: Giysi yıkanırken ağartıcı kullanılması veya kullanılmaması konusunda tüketiciyi bilgilendirir. Ayrıca klor bazlı ağartıcı kullanıp kullanmama hakkında bilgi de içerir.
3-) Kurutma (Drying) Talimatları: Giysinin yıkama sonrası nasıl kurutulması gerektiğini gösteren talimatlardır. Bu semboller; sererek, asarak veya tamburlu kurutma makinesinde kurutma hakkında bilgi verir. Eğer ürün tamburlu kurutma makinesinde işlem görmeye uygunsa, kurutma sıcaklık seviyesi de talimatta belirtilir.
4-) Ütüleme (Ironing) Talimatları: Giysiye ütü yapılıp yapılmayacağı ve ütünün sıcaklığı hakkında bilgi verir.
5-) Kuru Temizleme (Dry Cleaning) Talimatları: Giysiye kuru temizleme yapılıp yapılmayacağı ve kuru temizlemede kullanılabilecek kimyasallar hakkında bilgi verir.
Tekstil ürünlerinin etiketlerinde de yıkama, kurutma ve ütüleme ile ilgili semboller vardır. Giyim ürünlerindeki yıkama talimatı sembolleri, uygun yıkama ve uygun sıcaklık ayarları hakkında bilgiler verir. Kıyafetlerinizin ilk günkü kondisyonunu koruyabilmesi için bu sembolleri bilip uygulamak çok önemlidir. Yıkama öncesinde çamaşırlarınızı renklerine, yıkama sıcaklığına ve kumaş cinsine göre sınıflandırarak temizliği yapılmalıdır. Bu bölümde gösterilen semboller ve açıklamaları TS EN ISO 3758 nolu Tekstil - Sembollerle Bakım Kılavuzu Kodu Türk standardı referans alınarak hazırlanmıştır.
YIKAMA
En yüksek yıkama sıcaklığı 95 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 95 °C, Hafif işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 70 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 60 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 60 °C, Hafif işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 50 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 50 °C, Hassas işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 40 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 40 °C, Hafif işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 40 °C, Çok hafif işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 30 °C, Normal işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 30 °C, Hafif işlem.
En yüksek yıkama sıcaklığı 30 °C, Çok hafif işlem.
Elle yıkama, En yüksek yıkama sıcaklığı 40 °C.
Yıkanmaz.
AĞARTMA
Herhangi bir yükseltgeyici ağartma maddesi kullanılabilir.
Sadece oksijenli/klorsuz ağartma yapılır.
Ağartma yapılmaz.
KURUTMA
DOĞAL KURUTMA
Doğru boyunca askılı kurutma.
Askılı kurutma.
Düz kurutma.
Gölgede kurutma.
TAMBURLU KURUTMA
Tamburlu kurutma yapılır, Normal sıcaklıkta kurutma.
Tamburlu kurutma yapılır, Düşük sıcaklıkta kurutma.
Tamburlu kurutma yapılmaz.
Ütü tabanı sıcaklığı en çok 200 °C.
Ütü tabanı sıcaklığı en çok 150 °C.
Ütü tabanı sıcaklığı en çok 110 °C, Buharlı ütüleme kalıcı zararlara sebep olabilir.
Ütülenmez.
TEKSTİLLERİN PROFESYONEL BAKIMI / KURU TEMİZLEME
Tetrakloreten ve F sembolünde listelenen tüm çözücülerle profesyonel kuru temizleme, Normal işlem.
Tetrakloreten ve F sembolünde listelenen tüm çözücülerle profesyonel kuru temizleme, Hafif işlem.
Hidrokarbonlarla profesyonel kuru temizleme (damıtma sıcaklığı 150 °C ve 210 °C arasında, parlama noktası 38 °C ve 70 °C arasında), Normal işlem.
Hidrokarbonlarla profesyonel kuru temizleme (damıtma sıcaklığı 150 °C ve 210 °C arasında, Parlama noktası 38 °C ve 70 °C arasında), Hafif işlem.
Kuru temizleme yapılmaz.
Profesyonel yaş temizleme, Normal işlem.
Profesyonel yaş temizleme, Hafif işlem.
Profesyonel yaş temizleme, Çok hafif işlem.
18 yorum:
Kıyafetlerin içindeki etiketlerde yer alan semboller ne anlama geliyor? Kıyafetlerinin içinde yer alan etiketlerdeki yıkama talimatlarının ne anlama geldiğini biliyor musun? Hayır bilmiyorum diyorsan sana bu sembollerin ne anlama geldiğini açıklamışlar artık ne yapman gerektiğini biliyorsun.
elbise etiketlerdeki sembollerin anlamı ne demek, elbise üzerindeki etiketlerin anlamı, etiket sembolleri nelerdir, elbise etiketi okuma nasıl olur
giysi etiketindeki sembollerin anlamı faydalı bir bir bilgi bir nevi giysinin kullanma kılavuzu okuyalım, giysi etiketi sembolleri ve anlamları bilmeyen de ne bileyim
Kıyafet etiketlerindeki sembollerin anlamı nedir bilmeyen kızla evlenmeyin yoksa elbisenizi mahveder.
Çamaşır yıkama işaretleri neler onu mu ezberlesin insanlar, ara ara gelip bakarız buraya
Yıkama sembolleri ve Çamaşır makinesi sıkma sembolleri önemli detaylardır özellikle hassas ve pahalı elbiseler için
Anonimus was her XD
giysi etiketlerindeki sembollerin anlamları bilen kızlar tercih sebebimdir
giysi etiketini ve etiketteki sembollerini anlamları ile ilgili bir araştırma yapınız gibi bir soru ile karşılaştık.
Giysi etiketleri ve tekstil etiketleri üzerindeki ütülenmez işareti nedir çarpı işareti olan bu önemli bence ütü yaparken sıcaklık değerlerinden daha önemlidir.
Çok isime yaradı Allah razı Olsen
Etiket üstündeki yıkama talimatı sembollerinin anlamları nelerdir? konusunda güzel bir kaynak sayfayı kaydettim elbise alınca etiketini kontrol ediyorum
Merhaba, bir araştırma ödevim vardı, site çok işime yaradı. Herhangi bir kusur yok
Ders yaparken işime yaradı teşekkürler xd
ödevimde çok yardımcı oldu thx •—• bide çok detaylı gayet ii
Çok yardı mcı oldu teşekkür ederim
......................................
Ödevime çok yardım etti tekstil sayfası ileri durmayın çok iyisiniz
Yorum Gönder