Tekstil ve Moda

Viskon Kumaş Nedir, Viskon Kumaş Özellikleri

Viskon kumaşlar. 
Viskon, odun hamurundan yapılan yarı sentetik bir suni ipek kumaş türüdür. Drapesi ve tuşesi ipeğe benzediği için ipek yerine muadil kumaş olarak kullanılan, moda ve tekstil sektöründe oldukça popüler olan bir kumaş türüdür. Viskonun ham maddesi kayın ağacıdır aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Viskon üretimi sürecinde akışkan hale gelen selülozun yapısında, hemen hemen hiç kimyasal değişiklik olmaz. Filament olarak sertleştikten sonra yine selüloz olarak kalmaktadır. Bu özellikleriyle viskonun yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir. Viskonun nem alma özelliği, pamuktan daha yüksektir. Normal koşullarda % 11-14 oranında rutubet toplamakta, şişme özelliği yüksek olduğundan % 80-120’ye kadar su emebilmektedir. Kuru dayanıklılığı ise pamuktan daha düşüktür. Yaş dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır. Yaşken dayanıklılığı kuruya oranla % 40-70 düşmekte, uzaması % 15-30 ile pamuğa göre iki kat daha yüksektir. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak görünmesini sağlar. 

Viskon kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe elde edilmektedir. Kaygan ve ten ile uyumludur. Bu yüzden giyimi rahat ve kolaydır. Parlak olması istenilen kumaşlarda, krep kumaşlarda ve örgülerde, parlaklık efekti vermek amacıyla kullanılır. Astar kumaşlarında, bluz, gömlek, tişört, elbise, dekorasyon ve kadın iç çamaşırı üretiminde tercih edilmektedir. Viskon elyafı pamuk, keten ve yün gibi diğer elyaf türleriyle karıştırılarak da kullanılır. 

Viskon kumaş özellikleri 
Viskon kumaşın doğal olması ona birçok avantaj sağlamaktadır. Selüloz içeriğe sahip olan viskon, üretim sırasında akışkan bir hal alır ve içindeki kimyasal çeşitli yöntemlerle uzaklaştırılır. Viskon yarı doğal yarı yapay bir kumaştır. Viskon kumaş pamuğa oranla daha fazla nem emme özelliğine sahiptir. Rahattır, vücuda yapışmadığından hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Esnekliği pamuktan fazladır. Şişme oranı ve su alma payı yüksek olduğundan % 120'ye varabilecek bir su emiciliğine sahiptir. Çoğu zaman krep kumaşların içinde yer alırlar. Baskı boyamaya uygun bir yapısı vardır, renkleri canlı gösterir. Hava alır ve terletmez. Şık, rahat ve zarif bir kumaştır. Krep kumaş içinde de sıkça kullanılır. 

Viskon kumaş sağlıklı mı 
Polyestere göre daha iyi bir kumaş türü olduğu söylenebilir. Bu kumaş, polyester kumaş ile kıyaslandığında terletmeyen ve hava alan bir yapıya sahiptir. Yarı doğal kumaşlar arasındadır. 

Viskon kumaş terletir mi 
Viskon kumaş suyu ve nemi iyi emen, hava alan bir kumaştır. Terleme yapmaz ve rahattır, tenle uyum sağlar. 

Viskon kumaş nerelerde kullanılır 
Gömlek, tişört, bluz, astar, iç giyim, dekorasyon vb. bulunmaktadır. Çok geniş bir alanda kullanılabilen bir kumaş türüdür. Abiye giyimde de tercih edilebilir. Bu kumaş türü kullanımı ve kullanım alanı çok çeşitlidir. Rahat ve kaygan bir yapısı vardır. Kumaşın elyafı da düzgün eğirme özelliğinden ötürü yumuşak bir tuşe elde edilebilmesini sağlar. Hazır giyim alanında çok sık kullanılır. 

Viskon mu Pamuk mu 
Öncelikle viskonun nem ve su emiciliğinin, esnekliğinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Boyama ve baskı konusunda da pamuğa göre daha elverişli koşullar sağlar. Bununla beraber ürün yaşken pamuğa kıyasla daha dayanıksız hale gelmektedir. Genel özelliklerde doğal kumaş türü olan pamuğun daha iyi özellikleri vardır. Viskon kumaşın dikimi de genellikle rahattır. 

6 yorum:

Viskon kumaş ne demek, viskonlu kumaş özellikleri, viskon elbise nasıl bir şey:

viskon kumaşlar yüksek nem alma özelliği olan bir elbiselik kumaştır. Viskon kumaşlar, hoş, zarif ve rahattır. Parlaklığı pamuklu vb diğer kumaşlara göre daha fazladır ve bu nedenle yapay ipek olarak da bilinir. Giyimi rahat, rahatsızlık vermeyen, dokunuşu kaygandır ve ten ile uyumludur. Viskon ürünler sıcak olmayan suda elde yıkanır. Hassastır ipek benzer özellikte olduğu ipekli programlarda yıkanmalı veya kuru temizleme önerilir. Yüksek ısıda ütülenebilir ancak santrifüjlü kurutma yapılmamalıdır.

Viskon da yazlık kumaşların en çok satanları arasındadır. Sentetik ve polyester içermediğinden hamile kıyafetlerinde de sıklıkla kullanılır. Kolay kırışır ama bakımı kolaydır. bunun yanı sıra ter emici özelliği de vardır. Viskondan gömlek, bluz dikilebilir.

VİSKONDAN YAPILMIŞ STANDART KUMAŞLAR

Elbiselik (Viskon Elbiselik) Bezayağı örgüde, pamuk tipi viskon ipliği içeren çeşitli yapılardaki kumaşlardır. Beyaz ya da boyalı ipliklerden dokunabilir, baskı yapılmış olabilir. Örnek: Çözgü 30/2 Ne pamuk ipliği, cm’de 32,5 sıklıkta (ham), atkı 12/1 Ne boyalı % 100 viskon ipliği, cm’de 17 sıklıkta (ham), en 96 cm, ağırlık 227 g/m2 (ham).

Gömleklik viskon % 100 viskon, % 50 viskon / % 50 polyester, ya da % 67 viskon / % 33 pamuk lif bileşimli, pamuk tipi ipliklerden bezayağı örgüde dokunan gömleklik kumaşlar oldukça yaygındır. Bazılarında atkıda % 100 viskon ipliği, çözgüde pamuk ipliği kullanılır. Örnek: Viskon Gömleklik: Atkı ve çözgü 12/1 Ne % 100 viskon ipliği, cm’de 18 sıklıkta, en 90 cm, ağırlık 187 g/m2 (ham)

Krep viskon kumaşlar (Viskon Krep) Pamuk tipi % 100 viskon ipliğinden veya % 50 viskon / % 50 polyester ince ipliklerden krep kumaşlar dokunmaktadır. Pamuk tipi viskon iplikten dokunan kreplere baskı yapılarak, bu kumaşlar elbiselik olarak kullanılmaktadırlar. Kaliteli ince ipliklerden dokunan krepler ise, eteklik, döpiyeslik ve elbiselik olarak kullanılırlar.

Trençkotluk viskon kumaşlar: Pamuk/viskon ya da polyester/viskon karışımı pamuk tipi ipliklerden, bezayağı ya da gabardin örgülerinde dokunan, su geçirgenliği az kumaşlardır. Polyester/ viskon karışımlarında karışım oranı %67 polyester/%33 viskon, pamuk/viskon karışımlarında ise genellikle %50 viskon/ %50 pamuktur. Örnek: Gabardin: Atkı ve çözgü 28/2 Ne polyester/viskon (67/33), cm’de 35 çözgü, 20 atkı, ağırlık 270 g/m2.

viskose kumaş kötünün iyisi şeklinde tabir edebilirim, viskon nedir viskon nerelerde viskon ne işe yarar yazıda anlatılmış

Viskon nedir kısaca açıklarsak; viskon, kayın ağacından üretilerek elde edilen bir hammaddedir.