Denim kumaş tarihi
18'inci yüzyılda dayanaklılığı nedeniyle işçi giysilerinde kullanılan sert ve sağlam kumaşlardan 19. yüzyılda maden işçileri için dayanıklı pantolonlar yapılmaya başlanmıştır. Pantolonunun seri üretimini 1800'lü yılların sonlarında Levi Strauss başlatmıştır.
İlk kot pantolon neyden yapılmıştır
Günümüzde kot pantolonlar pamuktan yapılıyor ve bazı modellerde az miktarda elastan içeriyor olsa da; ilk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta kanvas kelimesi önceleri kenevir ürünlerine verilen genel isimdir. Üretilen ilk seri üretim kot mavi renkli değildir. Kot kumaşlar, mavi renkli indigo boya ile boyanıp mavi renk ile özdeşleşmiş ve blue jean ismini almıştır. Levi Strauss tarafından üretilen ilk seri üretim kot pantolonun rengi belki şaşıracaksınız ama kahverengi olarak tarihe geçmiştir. İlk kot pantolonlar çok sert yapıdadır Denim ürünler, 1970'li yıllara kadar, hiçbir yıkama, taşlama işlemine tabi tutulmaksızın, sadece haşılı sökülerek satışa sunuldukları için çok sert tutumlu ürünler olarak kabul edilmişlerdir. Ancak günümüzde kot kumaşlar yumuşak yapıya sahip olarak üretilebilmektedir.
Kot Pantolonun Tarihi
1850'lerde çadır bezi üreticisi olarak çalışan Levi Strauss akıl dolu bir gözlem sonucu yine akıl dolu bir fikir ortaya attı. Madenci ve petrol işçilerinin pantolonları yaptıkları işe dayanıklı ve uygun olmadığından kolayca yırtılıyordu. Bunun üzerine Strauss bir kaç çadır bezi parçasını dikerek işçilerin 2-3 kullanmadan sonra harap olan pantolonlarına bir çözüm getirmeyi denedi. İlk ürettiği pantolonlar o kadar rahat olmamasına rağmen inanılmaz dayanıklıydı. Sonra denimi kullanmasıyla (denim, kumaş boyasıdır kumaş üzerindeki küçük lekecikleri gizlemek için kullanılır) pantolonlar daha kullanışlı, şık ve bir o kadar da dayanıklı duruma geldi.
1873'te Levi Strauss ve Jacob Davis, ağır işler yaparken cebin ve dikişlerin patlamasını önleyen rivetli iş pantolonunun patentini aldı. Denim, 1800'lerin sonlarında ve 1900'lerin ortalarında, çiftçiler, endüstriyel giyimde işçiler ve madencilerin temel kıyafetidir.
Böylelikle Amerika'da bir blue jean akımı başlamış oldu. İlk başta sadece madenci ve petrol işçileri kot pantolonlar şimdi artık tüm insanlar tarafından yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.
Kot Pantolon Türkiye'ye Nasıl Geldi
Kot pantolon kumaşı olan denim; giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş türüdür, İngilizcesi bluejean olan denim kumaştan yapılan kot pantolon, ceket, mont gibi kıyafetler üretilir. Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye’de blue jeans üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot pantolon üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir. Türkiye’ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar. Ancak 1980’li yıllara gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle gümrük bariyerleri ve kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık ikinci sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir.
0 yorum:
Yorum Gönder