Tekstil ve Moda

Keratin Nedir, Keratin Ne Demek

Keratin proteini. 
Keratin, boynuz maddesi; tırnak, boynuz, kıl gibi üst deri ürünü olan yapıları meydana getiren bir proteine denir. Keratin sadece bazı ökaryotik (çekirdekli) hücrelerde bulunan lifli, yapısal bir protein ailesinin genel adıdır. Keratin filamentleri yapısal olarak çok sağlamdırlar ve suda çözünmezler. Memeliler, kuşlar, sürüngenler ve amfibilerde bulunan keratin filamentleri, mineralize olmayan sert vücutsal yapıları oluştururlar. Saçlar, tırnaklar, toynaklar, pençeler ve kuş tüylerinin temel malzemesidir. Sadece bir organizmada bile birçok keratin çeşidi bulunabilir. Arjinin serin ve histidin bakımından zengindir. Alfa keratin heliksi sağa dönüşlüdür. Keratin aynı zamanda hücre sitoplazmasındaki ara filamentlerden birinin ismidir. 

Keratin bütün insanların derisinde, tırnaklarında, dişlerinde ve saçlarında bulunan bir maddedir. Dayanıklılığı arttırır. Saçlarımıza çeşitli işlemler uyguladıkça mesela sürekli boya yaptırmak, saç rengini açtırmak veya sürekli fön, maşa, düzleştirici gibi işlemler uygulamak saçta doğal olarak bulunan keratin miktarını azaltıyor. Saçın canlı ve düzgün görünmesini sağlayan keratin maddesi azaldıkça saçlarımız birbirine çok daha kolay dolaşmaya başlıyor, mat ve kuru gözükmeye başlıyor. 

Keratin Yapısı 
Keratin; yün lifinin, saçların, kuşların tüylerinin, memelilerin, sürüngenlerin ve kuşların tırnak ve boynuzlarının başlıca bileşeni olan doğada en bol bulunan proteinlerden biridir ve ekstraksiyon yoluyla da elde edilebilmektedir. Kuşların, memeli hayvanların, sürüngenlerin epitel hücrelerindeki keratinler yüksek kükürt oranına sahip bir grup lifsi proteinlerden oluşurlar. Yapıdaki sistin aminoasitleri, molekül içi ve moleküller arası disülfit bağlarını oluşturarak kompakt ve üç boyutlu, kimyasal ve enzimatik etkilere karşı dirençli keratin protein yapısının oluşmasını sağlarlar. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre (özellikle de kükürt içeriklerine göre) sert-keratin ve yumuşak-keratin olmak üzere iki çeşit keratin bulunmaktadır. Kükürt oranı % 3'ten küçük olan keratin yapıları yumuşak keratin olarak isimlendirilirken, kükürt oranı % 3'ten büyük olan keratin yapıları sert keratin olarak adlandırılırlar ve saç, yün, tüy, tırnak ve boynuzlarda bulunurlar. 

1 yorum:

Keratin, yün ve diğer saç liflerinin temel protein bileşeni.