Tekstil ve Moda

Ştapel ve Filament Ne Demek

Filament elyafların ve stapel elyafların görünümü. 
Tekstil lifleri uzunluklarına göre filament ve ştapel olarak ikiye ayrılır. Bu liflerin farkı uzunluğudur: 

Filament lifler ya da devamlı lif (Alm. Filamentgarn, Fr. fil continu, İng. filament yarn), bir ya da daha fazla paralel kimyasal lif ya da ipek gibi devamlı liflere ve bu liflerden üretilmiş ipliklere denir. Filamentler, uzun ve kesiksiz, sonsuz uzunlukta üretilen liflerdir. Liflerin boyu "metre" uzunluğundadır. Kimyasal elyaf sınıfının hepsi filament olarak üretilir. Doğal elyaf sınıfından doğal ipek de filamenttir. İpek böceği tarafından üretilen doğal ipeğin uzunluğu 3000 m'ye kadar çıkar. Filament olarak üretilen kimyasal lifler, doğal liflere benzetilmek istenildiğinden, istenen lif boylarında kesilerek ştapel haline getirilir. 

Ştapel lifler ya da kesikli lif (Alm. Stapelfaser, Fr. fibre courte, fibre discontinue, İng. staple fiber), pamuk, keten ve yün gibi doğada belirli uzunlukta bulunan lifler ya da ipek ve kimyasal devamlı liflerden belirli uzunlukta kesilerek elde edilen liflerdir. Ştapel lifler, kesikli yani kısa ve sonlu uzunluğa sahiptir. Stapel liflerin boyu "cm" uzunluğundadır. Ortalama olarak 1 cm’den 50 cm'ye kadar değişir. Boyu en kısa olan elyaf, 1 - 7,5 cm ile pamuktur. Doğal ipek dışında, doğal liflerin hepsi ştapeldir. 

Uzunlukları liflerin tür ve kökenlerine göre değişir ve ortalama olarak 1 cm'den 40 cm'ye kadar olan liflere stapel lif denir. Kesiksiz (filament) lifler, kontinü (devamlı) elyaf da denilen kesiksiz elyafta liflerin boyu sonsuz uzunluktadır. Yapay lifler genelde düzelerden çekildiği için kontinü formdadır. Doğadaki tek kesiksiz doğal lif olan ipek lifinin boyu 700-2700 metre arasında değişmektedir. Yapay lifler ise kesiksiz filament formunda üretildikten sonra istendiği taktirde kesikli (ştapel) lif haline getirilmek için kesilebilir. 

Tek bir kesiksiz life monofilament, bir iplikte çok sayıda filament yer alıyorsa buna multifilament denir. 

6 yorum:

stapel lif sözlük anlamı: lif uzunlukları 4-12 cm arasında değişen, çoğunlukla eğrilmek ve bükülmek suretiyle kullanılan pürüzlü yapıda, devamsız, kesikli doğal veya sentetik lifler. ingilizcesi (en) Staple fiber.

filament nedir kısaca söyleyeyim sürekli lif ipliklerine filament denir bu ipliği oluşturan lifler sürekli, kesiksiz, kontinyudur. şitapel iplik ise kesikli, süreksizdir. kumaşta ise iki elyaf türüde ihtiyaca göre kullanılır.

ştapel nedir, filament nedir ve ştapel ile arasındaki fark nedir çok güzel anlatılmış teşekkür ederim.

staple nedir,stapel elyaf filament farkı,monofilament nedir,filament lif nedir,filament ne demek,multifilament nedir,monafilament nedir,stapel ve filament farkı,şitapel nedir,

Kesik elyaf ne demek kısaca şitapel de denir staple ştapel vb: Uzunluğu 1.25 cm. ile 45 cm. arasında değişen kısa elyafçıklara verilen ad. Yün, pamuk, keten gibi doğal elyaflar sadece kesik elyaf olarak vardırlar. Sentetik elyaflar ise kontinü filamanların belli uzunluklarda kesilmesi ile oluşturulur.

kesiksiz elyaf daha az mukavemete sahiptir elyaf kesme işlemi ipliğin dayanımını zayıflatır