Tekstil ve Moda

Kırışmayan, Ütü İstemeyen Kumaş Türleri

Kolay buruşmayan kumaş çeşitleri. 
Günümüzde ütü yapmayı seven var mı bilinmez ama. Sonuç olarak, ütü yapmak pek sevdiğimiz bir aktivite değil. Tekstil teknolojisindeki gelişmelere çok şey borçlu olduğumuz zamanlardan geçiyoruz. Ütü gerektirmeyen kumaşlar piyasaya sürülünce her kesimden kadın ve erkeğin hayali gerçek oldu: kıyafetlerin makineden kırışıksız, hemen giyilebilir bir halde çıkması. İşte size bu konuda yardımcı olacak kumaş çeşitleri: 

1-) Naylon 
Naylon kumaşlar ütü gerektirmeyen kumaşlardan biridir. Tamamen sentetik malzemelerden laboratuvarda üretilen bu kumaş cinsi, dayanıklı olmasının yanı sıra çabuk kuruyan bir kumaştır da. Naylon ya da teknikte bilinen ismi ile polyamid kumaşlar, çabuk kuruma özelliği sayesinde yıkandıktan kısa bir süre sonra giyilmeye hazır olur. Zaten ütü istemeyen bir kumaş olduğunu söylemiştik. Daha çok mont, trençkot gibi dış giyim ürünlerinde tercih edilse de iç çamaşırı ve çoraplarda da kullanılmaktadır. Naylon üşengeç kişilerin tercih edebileceği kumaşlar arasında üst sıralarda. 

2-) Likra 
Likra ya da bizim sıklıkla duyduğumuz şekliyle likralı veya elastan kumaşlar da ütü gerektirmez. Likralı diye anmamızın sebebi, likranın mütemadiyen başka kumaşlarla birlikte kullanılmasıdır (örneğin, likra ve kot). Esnek ve elastik bir kumaş olduğundan hareket rahatlığı sağlar. Likralı pantolonların çok tercih edilmesinin sebebi hem ütü istemeyen kumaş ile yapılması hem de giyildiğinde hemen hiç rahatsızlık vermemesidir. 

3-) Polyester 
Polyester kumaş da ütü gerektirmeyen kumaşlardan biridir. Dayanıklı kumaşlardan biri olması sebebiyle de giyecek yapımında en çok tercih edilen kumaşlar arasında yer alır. Ütü sevmeyenler, ütü masası görünce bayılası gelenler için de bulunmaz Hint kumaşıdır adeta. Dış giyimden elbise ve tulumlara, eteklere, hırkalara ve şallara kadar çok geniş bir skalada polyester kumaştan faydalanılır. 

4-) Yünlüler 
Yün kış kadar olmasa da ve yaz mevsiminde de kullanıldığını unutmayalım. Yün kumaşlar ütü sevmeyenlerin dostu, ütü masalarının düşmanıdır. Kış mevsiminde sizi sıcak tutmakla kalmaz, aynı zamanda ütü yaparak harcayacağınız zamanı başka bir aktiviteye aktarmanıza imkan verir. Kalın yün kumaş ise neredeyse hiç kırışmaz, buruşmaz. Seyahat dostu kumaştır; dağınık bavullardan ve dolaplardan kendini bozmadan çıkandır. 

5-) Denim Kumaşlar 
Denim kumaşlar, çabuk kırışan pamuktan üretilmesine rağmen dimi örgüsü ve kalın yapısı sayesinde kırışma durumu minimuma iner. Kot kumaş olarak da bilinen denim kumaşlar ütü istemezler. 

6-) Kaşmir 
Kaşmir, en değerli kumaşlardan biridir. Kaşmir keçisinin yününden elde edilir. Genellikle lüks kullanımda kaşmirden faydalanılır. Çok yumuşak, güzel ve parlaktır. Tabii bizi en çok ilgilendiren kısmı ütüyle olan ilişkisi. Kaşmirin ütüyle çok muhabbeti yoktur; kırışsa dahi bir yere astığınızda ya da düz bir zemine serdiğinizde kolaylıkla kendiliğinden ütülenir. 

7-) Non-Iron Kumaşlar 
Ütü istemeyen kumaş teknolojisi nasıl sevilmesin? Tekstil teknolojisinin son harikası non-iron yani ütülenmeyen/ütü gerektirmeyen kumaşlar. Özellikle, Non-Iron erkek gömlekler ütü gerektirmeyen kumaş piyasasına çok hızlı bir giriş yaptı. Takım elbise ve gömlek markalarının ürettiği non-iron gömlekler ile iş insanlarının gözdesi olacağa benziyor. Yoğun bir tempoda çalışan profesyonel erkekler için şimdiden vazgeçilmez kumaş haline gelen non-iron kumaşların özellikleri ile ütü istemiyor. 

Pamuklu kumaşlar kırışmayı önleyici özel malzemeler ile karıştırılıyor. Normalde yıkandıktan sonra suyu emen liflere sahip pamuklu kumaşlara liflerin şişmesini önleyici birtakım özel işlemler uygulanıyor. Peki non-iron kumaşlardan yapılmış gömlekleri nasıl yıkamak gerekir. Gömleği yıkama talimatlarına uygun olarak yıkamanız her şeyden önce geliyor. Makineden çıktıktan sonra gömleği bir askılığa asarak suyunun süzülmesini ve kurumasını bekliyorsunuz. Sonra da kırışmayan bir gömleğiniz oluyor.

2 yorum:

ütü istemeyen kumaşlar genelde polyester ve naylonlu oluyor çünkü pamuklular ütü ister

Özel büküm iplikler ile dokunmuş kumaşları ve dikiş yerlerinde kırışmayı önleyen malzemelerle yapılan özel dikim tekniği, normal üretim tekniklerine göre yıkama sonrasında dahi ütüsünü korumayı sağlar. Yıkama sonrası ister asarak kurutun, ister kurutma makinesinde, Non iron rahatlığına ütü gerektirmeden kavuşabilirsiniz.