Polivinilklorür lifi (Alm. Polyvinylchloridfaser, Fr. fibre de polychlorure de vinyle, İng. polyvinyl chloride fiber) vinilklorürün polimerleşmesi sonucu elde edilen, saf, kopolimer içeren ve sonradan klorlanmış tipleri bulunan, kimyasal maddelere, mikroorganizmalara ve güneş ışınlarına dayanımları yüksek, güç tutuşur sentetik liflere denir.
Polivinil klorür (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır), günlük hayatta oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik türüdür ve kimya endüstrisinde en değerli ürünlerden biridir. Dünyada PVC’nin % 50’den fazlası yapı sektöründe kullanılır. Bina malzemesi olarak, PVC ucuz ve kolay monte edilebilirdir. Son yıllarda PVC geleneksel yapı malzemeleri olan ahşap, beton ve kilin birçok alanda yerini almıştır. PVC'nin camsı geçiş sıcaklığının (Tg) 80 °C civarındadır. Kullanma sıcaklığı aralığı -50 °C ile +90 °C'dir. Uygun modifikasyonlar yapıldığında geniş bir sertlik aralığına sahiptir.
Termoplastik özelliğinden dolayı tekrardan geri dönüşümü mümkün olan bir plastiktir. Dış koşullara dayanımı yüksek olan bir üründür. PVC granül (pvc compound), vinil klorürün polimerleşmesiyle oluşur. Ser, yumuşak, opak ve saydam tipler halinde termoplast bir ürün olarak üretilen PVC granül özellikle çeşitli kimyasallar ile işlenmiş şekilde yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. PVC granül, özellikle kablo yapımında güçlükle ve pahalı bir şekilde kullanılan lastiğin egemenliğini ortadan kaldırmıştır. Zira hem üretim kolaylığı, hem ucuzluk ve hem de çevre koşullarına daha dirençli olmasından dolayı PVC granül bu sanayi dalındaki yerini almıştır. Günlük yaşamda yaygın şekilde görülen yapay deri, yer döşeme malzemeleri, yumuşak oyuncaklar, kablo sektörü, su hortumları ve daha birçok yumuşak plastik eşyanın büyük bir bölümü plastize edilmiş PVC granülden yapılmaktadır.
Polivinilklorür lifleri, bu lifler asetilen ve hidroklorik asitten elde edilen lifleri, vinilklorürün polimerleştirilmesi sonucunda üretilen liflerdir. Petrokimya tesislerinde üretilen bir çeşit polimer olan ürün, değişik katkı maddelerinin yardımıyla polimer/cips haline getirilerek kullanıma sunulur. Mukavemeti yüksek, kimyasal etkilere ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu gruba giren üç lif vardır. % 100 PVC lifleri, polivinilklorür kopolimerleri, modifiye edilmiş polivinil klorür lifleri.
% 100 PVC lifleri: % 100 polivilklorüre plastikleştirici eklenmesiyle elde edilmektedir. Güç tutuşurluk, yanmazlık ve kimyasal maddelere karşı dayanıklılıkları nedeniyle, itfaiyeci elbiselerinde, çadır, balık ağları, dokusuz yüzeyler ve yelkenler gibi endüstriyel tekstil alanında kullanılmaktadır.
Vinilklorür kopolimerleri: Bu lifler güç tutuşurlukları, kimyasal maddelere karşı dayanıklılıklarının yüksek olması nedeniyle çeşitli filtreler ve ağ dokumaları gibi özel alanlarda kullanılır.
Modifiye polivinilklorür lifleri: Polivinil klorürün kimyasal yapısı değiştirilerek içindeki klor miktarı arttırılır. Bunun sonucunda bazı özelliklerinde değişimler olur. Güç tutuşurluk ve yanmazlık özellikleri nedeniyle çadır, muşamba, tente ve çeşitli filtrelerin üretimde kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder