Mikrokapsül ve içerdiği aktif ajanlar. |
Mikrokapsüller 1 µm’den küçük olanlar nanokapsül, 1000 µm’den büyük olanlar makrokapsüller olarak adlandırılmaktadır Mikrokapsül boyutu 3-800 µm arasındadır. Kaplanan madde yani çekirdek; katı, sıvı, gaz ya da emülsiyon veya süspansiyon ya da emülsiyon + süspansiyon şeklinde olabilir. Çekirdek kısmı bir etkin madde ve gerekirse bazı yardımcı maddelerden oluşmaktadır. Katı çekirdekte etkin madde yanı sıra seyreltici, dolgu maddesi, salımı modifiye eden maddeler, stabilizerler de bulunabilmektedir.
Mikrokapsülasyon tekniği kullanımı ile tekstil yüzeylerine kontrollü/geciktirilmiş salınım, tat, koku ve renk maskeleme, UV, ısı, oksidasyon, asit ve bazlara karşı koruma ve uçucu bileşiklerin stabilizasyonu, antibakteriyellik, anti-mikrobiyellik, uzun süreli güç tutuşurluk, böcek kovuculuk ve ısı izolasyonu özellikleri kazandırılabilir.
Mikrokapsül Uygulama Alanları
Farmasötik, kozmetik, biyoteknoloji, veteriner, zirai, fotoğraf, tekstil, boya, tanı maddeleri, tat ve koku verici maddeler bir film tabakasıyla kaplanarak mikrokapsül haline getirilebilmektedir.
- Mikrokapsüller tablet, jelatin kapsül, süspansiyon ya da jel şeklinde kullanılabilir.
- Farmasötikler, antibiyotikler, antienflamatuar ilaçlar, sulfa ilaçları, bronkodilatörler, diüretikler, üriner antiseptikler, antiepileptikler, analjezikler, antihipertansifler, antikanserojenler, trankilizanlar, sedatif hipnotikler, metal tuzları, vitaminler, pigmentler, adsorbanlar sayılabilir.
- Biyoteknoloji ürünleri arasında enzimler, proteinler, peptidler, yapay hücreler, hormonlar antikorlar sıralanabilir.
Mikrokapsüllemenin Amaçları ve Nedenleri
1. Sıvıların kolay taşınmasını sağlamak için katı hale getirmek,
2. Uçucu maddelerin buharlaşma kaybını azaltmak,
3. İstenmeyen tat ve kokuyu gizlemek,
4. Geçimsizliği gidermek,
5. Atmosfer koşullarından korumak,
6. Stabiliteyi artırmak,
7. Etki süresini uzatmak,
8. Kontrollü salım yapan sistemleri üretmek, (Modifiye salım yapan sistemleri hazırlamak),
9. Toz ya da sıvıların katı halde akış özelliklerini düzeltmek, akıcılığı artırmak,
10. Toz veya sıvıların katı halde basılabilirliğini ve konsolidasyonunu düzenlemek ve artırmak.
Kozmetik Tekstillerin Mikrokapsül Teknolojisi İle Üretimi
Kozmetik tekstillerdeki gelişmeler kozmetik içerikli mikrokapsüllerin fiziksel veya kimyasal olarak elyaf yüzeyine bağlanması ile gerçekleşmiştir. Kozmetik tekstillerin gelişiminde önemli rol oynayan mikrokapsülasyon, katı, sıvı veya gaz haldeki aktif maddelerin çevreden korunması amacıyla ikinci bir madde içine paketlenmesi tekniğidir. Mikrokapsüller tekstil ürünlerine padding (dolgu), coating (kaplama), spreyleme ya da immersion (emdirme) yöntemleri ile uygulanabilmektedir. Tüm bu metotlarda mikrokapsülün tekstil yüzeyine bağlanması için binder adı verilen yapıştırıcı, bağlayıcı bir madde kullanılmaktadır.
Tekstil sektöründe kozmotekstillerde, hem sanayileşmeyi sürdürmek hem de çevreyi koruyabilmek için konvansiyonel yöntemlere alternatif yöntem arayışları hız kazanmıştır. Bu yöntemler arasında ultrasonik ve mikrodalga enerjisi kullanımı, plazma uygulaması, köpükle aplikasyon, kaplama yöntemleri ve mikrokapsül uygulamaları özellikle sağladığı çevresel ve ekonomik avantajlar açısından diğer metotlardan bir adım öne çıkmaktadır.
Mikroenkapsülasyon teknolojisi, mamule uygulanan fonksiyonel bitim işleminin etkisini uzatması açısından önemli bir tekniktir. Özellikle kontrollü salınım gibi etkiler istendiğinde rakipsiz görülmektedir. Mikroenkapsülasyon aynı zamanda boya, baskı gibi diğer yaş işlemlere de uygulanabilmektedir. Yıkama şartları, kullanım koşulları gibi çevresel etkiler birçok maddenin uzun ömürlü kullanımlarını sınırlamaktadır. Bu tür maddeler mikrokapsülasyon tekniği ile bir kabukla koruma altına alınır ve çevreye karşı dayanımları artırılır. Tekstil bitim işlemlerinde sağladığı uzun süreli etki nedeniyle mikroenkapsülasyon tekniği kullanımına son günlerde sıkça rastlanmaktadır.
2 yorum:
Mikrokapsül teknolojisi hem inceltiyor hem de formunuzu koruyor, mikrokapsül teknolojisiyle üretilen kozmetik tekstil ürünleriyle bu mümkün bu zayıflatıcı ajanlar elbiseye eklenerek daha sıkı bir görünüş sağlanıyor.
mikro kapsül parfüm teknolojisi ya da mikro parfüm kapsülü teknolojisi diyebilir miyiz
Yorum Gönder