Düğün sektörü, paketleme gibi birçok alanda dekoratif bir süsleme kumaşı olarak kullanılır. |
Jüt (Alm. Jutefaser, Fr. fibre de jute, İng. jute fiber), Corchorus familyasına ait, daha çok Hindistan ve Bangladeş'te yetişen bir bitkinin gövdesinden elde edilen, sağlam ve kaba ürünlerde kullanılan liflerdir.
Jüt bitkisi, Corchorus capsularis, Corchorus olitorius, Ihlamurgiller (tiliaceae) familyasından, tropik bölgelerde yetişen, 2 ila 4 metre arasında yüksekliğe ulaşan tek yıllık lif bitkisidir. Jüt bitkisinin ana vatanı Doğu Hindistan'dır. Tekstil lifi elde etmek için yetiştirilir. Jüt bitkisi, işlendikten sonra bile doğal parlaklığını korumasından dolayı çoğu zaman "Altın Elyaf" unvanıyla da anılır. Jüt, anti-statik kalite özelliğiyle çalışılması kolay bir bitkidir. Hava koşulları itibariyle Ganj nehri kıyıları en ideal jüt yetişme bölgesidir.
Jüt Kumaş Özellikleri
Jüt'ün nem çekme yeteneği çok yüksektir. % 100 nemli ortamda yüzde % 34'e kadar ortamın nemini çeker. Sağlamdır fakat esnekliği çok azdır. Dayanıklılığı keten veya kenevirden daha düşüktür. Ayrıca jüt lifleri çok ucuza yetiştirildiği için de ekonomik değeri yüksektir ve iktisadidir. Doğa dostu geri dönüşümlü bir üründür, çürüdüğünde tamamıyla toprağa karışır. Jütün tekstil sanayisindeki önemi, liflerinin çok ince oluşundandır. Dezavantajı nem ve ısı etkisiyle lifin çürümesidir. jüt ipliğin kaliteli olanları çok parlaktır.
Jüt kumaşlar; tahıl, pirinç ve hububat gibi malzemelerin konulduğu çuvalların yapımında kullanılır. |
Jüt Nasıl Üretilir
Jüt bitki üç ayda yetişkin hale gelir. Çiçek açtığı vakit toplanması gerekir. Jüt demetlerinin toplaması zordur ve yoğun iş gücü gerektirir. Tohum dönemine rastlayan mahsul ağır olur, ama lifler kalınlaşmış ve sertleşmiştir. Jütün gövdesinde lif hücreleri demetler halinde bulunur. Jüt lifinin üretimi, çürütme yöntemi ile yapılır. Toplanan jüt bitkileri bağlanarak demetler halinde havuzlara atılır. Havuzların üzeri orman bitkileri, hatta hayvan gübresi ile örtülerek bekletilir. Bu kirli ve havasız su içinde jüt kabukları çürüyerek açılır. Çürütme sonunda lif demetleri gövdeden elle soyularak ayrılır. Liflerin boyu 18-25 cm.'dir. Kabuklar içinden lifler çıkarılıp serilerek kurutulur. İlk elde edildiğinde açık sarı olan lifler zaman geçtikçe açık kahverengiye döner. Bundan sonraki işlemlere fabrikalarda makinelerle devam edilir. Pamuk ipliği üretiminde olduğu gibi taraklardan geçirilerek temizlenir, tamamen liflerine ayrılır, bobinlere ip olarak sarılır. İp kalınlıkları nerede kullanılacağına göre değişiktir. Bitkinin kabukları ve liflerinden istifade edilir.
Jüt liflerinin hasadı. |
Jüt Bitkisi Nerede Yetişir
Ticarette kullanılan jüt, iki cins bitkiden elde edilir: Birisi, beyaz jüt diye bilinen ve daha hafif olan Corchorus capsularis, diğeri ise daha yumuşak ve güçlü olan tür Corchorus olitorius'tur. Bu bitkilerin bir sene içerisinde boyu 2-4 metreye ulaşır. Tabii olarak Hindistan'da yetişir. Çin ve Malezya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Jüt lifi üretiminde Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'ı; Brezilya, Tayvan takip eder. Colitorius cinsi Akdeniz ülkelerinde de tanınmış ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Amerika'ya ulaşması ise 1870'li yıllara rastlar. Amerika'da Teksas ve Güney Carolina eyaletlerinde üretilmektedir. Jüt ürünleri toprakta kolayca çözünür ve organik yapısı nedeni ile toprağı zenginleştirir. Yandığında dumanları toksik olmayıp herhangi bir artık bırakmaz. Dünya jüt üretiminin hemen hemen hepsi Hindistan'a ve Pakistan'a aittir. Üretimin buralarda fazla olmasının bir sebebi de işçiliğinin çok ucuz olmasıdır.
Jüt Kumaş Nerelerde Kullanılır
Genelde dekoratif amaçlı olmakla birlikte, ağaç ve inşaat sektöründe koruyucu amaçlarla da kullanılmaktadır. Ev dekorasyon, nikah şekeri, bebek şekeri, çanta, kese, runner, kapı süsü, hediye paketi, çuval bezi, amerikan servis, paket süslemeleri, gibi birçok alanda dekoratif bir süsleme kumaşı olarak kullanılır. Jüt lifinin büyük bir kısmı halat, çuval, ip, sicim ve örtü kumaşları, yapımında kullanılır. Jüt bitkisinden elde edilen elyaflarla üretilen ve geri dönüşümlü çevreci özellikleriyle dikkat çeken halılar son yıllarda yoğun olarak üretilmektedir.
17 yorum:
doğal lifler dersinde ödev konum bilgiler için teşekkür ederim
jütten iyi halat oluyor kalın böyle o zaman jüt ne demek anlıyorsun
jüt, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi kolay, aynı adı taşıyan, uzun bir bitkiden elde edilir. en ucuz liflerden biridir ve tekstil sektöründe büyük miktarlarda kullanılır
jüt lifi neme maruz kaldığında hızlı bir şekilde dayanımını kaybeder, mukavemet açısından zayıftır bu nedenle beyazlaştırmak için ağartma yapılması zordur. halılarda, kalın ve ucuz kumaşlarda kullanılabilir
Jüt bitkisinin toplanması yetiştirilmesi kadar kolay değildir çiçekleri açtığı zaman toplanması gerekir aksi takdirde tohum zamanı gelmiş olan jüt bitkisi toplandığında, istendiği gibi olmayıp oldukça sert bir kumaşa sahip olacaktır. Jüt bitkisi toplandıktan sonra balya haline getirilerek su havuzlarına atılır ve çürümesi için üzerlerine gübre ve çeşitli orman bitkileri serpilip jütün liflerinin kabuklarından ayrılınılması sağlanır. Kabuklarından ayrılan lifleri kurutmak için geniş zeminlerde güneş alan bölgelerde kurumaya bırakılır. Kurumuş olan jüt lifleri artık fabrikaya girmeye hazır hale gelirler. Fabrikaya gelen lifler öncelikle taraklardan geçirilerek temizlenir ve inceltilmeye alınır, inceltme işlemleri aşama aşama sürer ve sonunda çeşitli kalınlıklarda bobinlere ip halinde sarılır.
Jüt kumaş nedir, jüt kumaş özellikleri nelerdir? Jüt kumaş nasıldır? jüt kumaş özelliği nelerdir, jüt kumaş nasıldır, fiyatları nedir ile başlayalım jüt en ucuz doğal kumaşlardan birisidir. Jüt kumaş pürüzlü ve kaba dokusu ile genellikle ev tekstil ürünlerinde kullanılsa da bu kumaşla elde edilen kazak ve ceketlerin üretimi giderek artmaktadır. Çuval bezi ile eş anlamlı olan jüt kumaşın en yaygın kullanım alanları dayanıklılığı nedeniyle döşeme ve ev dekor ve işyeri dekorasyon ürünleridir. Pamuktan sonra dünyada ikinci sırada yer alan jüt ipliği doğal bir iplik olup petrol bazlı polimer iplikler göz önünde bulundurulduğunda çevre dostu bir elyaf olarak kabul edilir. Dekor ürünlerinde, süslemelerde çoğu zaman karşımıza çıkan jüt ya da jut ya da jute kumaşları tavsiye ederim
Jüt dünyada lif bitkisi ve liflerle imalatı yapılan en ucuz doğal iplik türüdür. Doğal yapısı ona ipeksi ve altın bir görünüm kazandırır. Ekolojik olmaları birçok ülkede paketleme materyali olarak, poliüretan ya da polipropilen gibi naylonların yerine geçer. Kumaşın yetiştiği mevsim ve coğrafyaya göre kalitesinde farklılıklar görülebilir. Günümüzde kullanım alanları oldukça yaygın olan jüt kumaşın kaba lifleri ambalaj ve çuval bezleri, halı tabanı yapımında kullanılırken döküntülerde döşemecilikte kullanılır. Kaliteli lifler genellikle diğer elyaflar ila harmanlandığında elbise, perde, runner, masa örtüsü gibi eşyaların yapımında kullanılabilir. Ayrıca jüt, yalnızca tekstil sektörüne hitap etmemekle birlikte çanta, ayakkabı, inşaat, otomotiv, denizcilik ve ilaç sektörü gibi alanlarda da kullanıma uygun bir yapıya sahiptir.
Tek yıllık otsu bir bitki olan jüt, tropik iklimlerde yetir. doğal telis kumaşı ya da çuval kumaşı gibi isimlerle de anılan jüt kumaşın dünyada sürekli olarak popülerliği artmaktadır. Ana vatanı Hindistan ve Bangladeş'tir. Küçük sarı renkte çiçekleri ve beyazdan kahverengiye dönen bir yapısı vardır. Boyları 5 metreye kadar ulaşabilen odunsu bir yıllık bitkisi olmakla birlikte pek çok çeşidine rağmen genellikle lif üretimi Corchorus capsularis L yani beyaz jüt türü ile yapılmaktadır. Oldukça ekonomik olması tercih sebebi olmasına neden oluyor ve sağlığa ve çevreye olumlu katkıları ile jüt pek üründe kendine hayat buluyor.
peki kısaca jüt ip, jüt çanta, jüt kumaş, jüt urgan nasıldır
Mart ve nisan aylarında ekilen ve ekimden yaklaşık 4-5 ay sonra hasat yapılan jüt, bitkiler çiçeklendiğinde toplandığında yumuşak lifler elde edilir, ancak geciken toplam işlemi ise bu liflerin sert olmasına neden olur. Elde uzun bıçaklar orak vb ile kesilir ve toplanır jütler. Toplama işleminin ardından sarı renkte olan lifler kurumaya başlar ve kahverengiye dönüşürler. Jüt, pürüzlü bir dokuya sahiptir. Özellikle dış mekan uygulamalarında balkon mobilyalarında, bahçe mobilyalarında uzun vadeli dayanıklılığı ile bilinir. Birçok jüt lifi açık kahverengi olmasına rağmen kirli beyaz çeşitleri de mevcuttur. Kalın ve doğal olan jüt elyafı ile çalışmak kolaydır, oldukça nefes alan ama ısı geçirmez bir üründür. Bu özelliği ise onu sıcak ve nemli iklimler için ideal bir giyim malzemesi yapar.
peki jüt kumaşların genel özellikleri nelerdir
Jüt, çevre ve doğa dostudur ve çürüdüğünde toprağa tamamen karışır. Nem çekme özelliği yüksek olduğundan nemli ortamlarda nemi fazlasıyla içine çekebilir. Güçlü bir yapısı vardır ancak esnek değildir. Kaliteli ince lifler, diğer malzemelerle karıştırılır ve giyim, perde gibi ürünlerde kullanılır. Genellikle üretilen jüt lifler örtü kumaşları, çuval, sicim ve ip yapımı için tercih edilmektedir. ancak genelde tekstil aksesuar ve süs eşyası yapımında kullanılır.
Kumaşta jüt nedir sorusunun cevabını öğrendiğimize göre jüt kumaş yıkanır mi sorusuna gelelim jüt kumaş yıkanır tabi ama renkli jüt kumaşları yıkarken dikkatli olunmalı renklerde bozulma olabilir renksizler için böyle bir problem yok. jüt kumaş çeker mi sorusu içinde çekme yapmaz sağlam ve dayanımı yüksektir jüt kumaşlar diyebiliriz.
Kumaşta jüt nedir soruna jüt ne demek sorusuna aynı cevapları vereyim jüt bitkisel bir ürün ve bu üründen kumaş yapılıyor ve giderek yaygınlaşıyor, önceleri torba, çanta, jüt poşet, jüt çuval olarak karşımıza çıkıyordu artık renkli jüt kumaş türleri bile üretilmeye başlanıldı, Jüt halı hakeza var, jüt kilim de unutulmaması gereken ürünler, jüt branda, jüt bez, jüt ip bile bildiğiniz bitki olan jut market ve mağazalarda görmeye başladım.
jüt bezi kullananlar yorum yapabilir mi acaba
jüt, corchorus capsularis veya Corchorus olitorius’un sak kabuğundan elde edilen liftir. Türkiyede Hibiscus cannabinus, Hibiscus sabdariffa, Abultilon avicennae, Urena lobata, Urena sinuata türlerinden elde edilen sak lifleri de jüt gibi işlem görüp jüt adıyla anılırlar.
jüt bitkisi yetiştirmek istiyorum jüt tohumu ya da jüt fidesi gibi şeyleri nasıl ve nereden temin edebilirim.
jüt nedir, jüt bitkisi nerede yetiştirilir, jüt lifi nedir, jüt lifi, jüt kumaş nasıldır, jüt iplik nerelerde kullanılır,
jüt olmak ne demek denilirse jut olan şeyler jüt lifinden yapılır
jüt olmak ne demek: jüt olmak bum out ingilizce karşılığıdır. Jüt olmak sözlük anlamı ise üzmek, yıkmak, mahvetmek, sarsmak, umutsuzluğa/ümitsizliğe sürüklemek, düş/hayal kırıklığına uğratmak demektir.
Yorum Gönder