2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Likralı Kumaş Nedir, Likralı Kumaş Özellikleri

Likralı elbiseler esnek yapısıyla hareket özgürlüğü istenen durumlarda tercih edilir.  
Likralı kumaşın çıkış noktası likra elyaftır ve likra; elastik sentetik bir lif olan elastanın ticari marka adıdır. Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Oldukça esnek olan % 100 likralı iplikler kendi boyunun neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. Ancak tamamen likra ipliklerden oluşan kumaşlar yerine daha çok diğer liflerle karıştırılarak ve pamuklu, polyester gibi kumaşlara belli oranlarda eklenerek kullanılır. 

1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor. Bir tür polimer olan likralı kumaş bilinen asit türü ile birbirine bağlanan monomer zincirinden oluşmaktadır. Likralı kumaş diğer sentetik kumaşlara göre ısıya dayanıklı olması ile bilinir. Likralı kumaşlar esnek yapısıyla, son yıllarda elbiselerde sıklıkla tercih edilen bir kumaştır. Sahip olduğu esnek yapı ile bilinen likralı kumaşlar kullanıcıya rahatlık sunar. Laboratuvar ortamında geliştirilen likralı kumaşlar; kuru çekim tekniği ile üretilmektedir. 

Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır. Likra iplikler, kadın ve erkek giyiminde; elbise, pantolon, iç çamaşırı, çorap, mayo ve tişört gibi ürünlere % 1-2 gibi düşük oranlarda eklenerek ürüne esneklik kazandırılır. 

Likralı Kumaş Çeşitleri Nelerdir 
Farklı üretim çeşitleri ile farklı dokuma ve örme yapıda, elastomerik (likralı) olması özelliğe sahip kumaşlar üretmek mümkündür. 

Likra 
Giyim sektöründe en güvenilir ve en yüksek kaliteli olarak kabul edilen elastan kumaş formlarından biri, DuPont firmasının tescilli markası olan Lycra’dır. Lycra markalı elastan kumaşların fiyatları, diğer elastik kumaş çeşitlerine göre daha pahalı olabilir. 

Elastan 
Polieter-poliüre kopolimer kumaşları tanımlamak için kullanılan tekniğe ve bu likralı kumaş çeşidine elastan adı verilir. 

Spandex 
DuPont firması, kumaş geliştirme sürecinde poliüretan kumaşını tanımlamak için kullanır. 

Likralı Kumaş Özellikleri 
Likralı kumaşlar, üstün kaliteli malzemelerden üretilmiştir ve uzun ömürlüdür. Esnek ve güçlü bir yapıya sahiptir. Günümüzde sıkça kullanılan likralı kumaşlar oldukça elastik bir yapıya sahiptir. Güçlü ve dayanıklı olan bu likralı kumaşlar suya ve küfe de dayanıklı olması ile bilinir. Uzayabilen bu kumaşlar uzun süre elastikiyetlerini de korumaktadır. Bazı durumlarda diğer lifler ile karıştırılan likralı kumaşlar şeffaf ve parlak bir görünüme sahip olmaları ile bilinirler. 

Likralı Kumaş Kullanım Alanları 
Likralı kumaşlar genel olarak spor kıyafetlerin üretiminde kullanılırlar. Mayo ve deniz kıyafetleri üretiminde de likralı kumaşlar kullanılır. Kadın iç çamaşırları ve bazı çarşafların üretiminde de likralı kumaşlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Ev tekstilinde de kullanılabilen likralı kumaşlar esnek ve rahat bir kullanım sağlar. Güneş ışığına da dayanıklı olan likralı kumaşlar klorlu su ile temas ettiğinde de zarar görmez. Bu nedenle likralı kumaşlardan mayolar üretilmektedir. Esnek bir yapıya sahip olan likralı kumaşlar sportif alanda kullanılan giysilerin üretiminde yer alır. 

Likralı Kumaş Fiyatları 
Likralı kumaşlar uygun fiyatlıdır. Bu nedenle likralı kumaş kullanarak tasarlanan kadın ve erkek giyim ürünleri de ucuz fiyatlıdır ve kolay satın alınan ürünlerdir. 

Likralı Kumaş Çeker mi 
Likralı kumaş yıkanırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Likralı kumaşın üzerinde yazan temizlik talimatları göz önünde bulundurulmalıdır. Temizlik talimatlarına uygun olarak likralı kumaşların temizlenmesi yapılmalıdır. Likralı kumaşlar genellikle çamaşır makinesinde 30 derecede yıkanırlar. Böylelikle kumaş ilk günkü gibi kalacaktır. Likralı kumaş ile üretilen giysiler, önerilen şartlarda bakım yapıldığı takdirde çekme yaşanmaz. 

Likralı Kumaş Terletir mi 
Sentetik bir yapıya sahip olan likralı kumaş genellikle teri emmeyen bir özelliğe sahiptir. Günümüzde oldukça önemli bir yere sahip olan likralı kumaşların kullanım alanları da oldukça yaygındır. Likralı kumaş vücuda hareket özgürlüğü sağlamaktadır. Vücut yapısına da uyum sağlayan likralı kumaşlar yapısı ile terleme yaratabilir. Ancak bu özellik diğer liflerle karıştırılan kumaşlarda likra ile elbiseyi oluşturan diğer lif çeşitlerine ve kumaş yapısına göre farklılık gösterebilir. 

Likralı Kumaş Esnek Midir 
Likralı kumaşların içerisinde bulunan likra oranı artıkça esneme kapasitesi çok yükselir. Likralı kumaşlar esneme noktasına kadar esneyip sonra bozulmadan eski formlarına ulaşabilirler. Likralı kumaşlar tüm kumaş çeşitleri arasında en esnek yapılı olanlardandır. Kendi boyutunun beş katına kadar uzayabilen likralı kumaşlar bu yönü ile çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle lastikli yatak çarşafları için likralı kumaşlar tercih edilmektedir. Bu likralı kumaşlar esneklikleri ile ön plana çıkarlar. 

Likralı Kumaş Nasıl Genişler 
Likralı kumaşlar yapısından dolayı boyutunun ortalama 6 katına kadar genişleyebilirler. 

Likralı Kumaş Nasıl Yıkanır 
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40 °C'de yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz. 

Likralı Kumaş Nasıl Ütülenir 
Likralı kumaşlar, kolay kolay kırışmaz. Kumaş vücudu sardığı için kumaşın kırışıklıkları açılır. Daha fazla kırışıklık varsa düşük ısıda ütülenir. 

Likralı Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir, Likralı Kumaş Sıcak Tutar mı 
Likralı kumaş yapısı itibari ile sıcak tutar. Sık dokuma özelliği olan likralı kumaşların vücudu sıcak tutan bir özelliği de bulunmaktadır. Genellikle kışın kaban, ceket ve pantolon gibi dış giyim alanında da kullanılan likralı kumaşlar vücudu sıcak tutmaları ile bilinmektedir. Ancak likra karışımlı kumaşlar, karışımda kullanılan diğer iplik türünün yapısına göre 4 mevsim tercih edilir. 

Likralı Kumaşın Zararları Var mıdır, Likralı Kumaş Nasıldır 
Likralı kumaşın tüm bileşenleri genellikle laboratuvar ortamında oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra likra ise tamamıyla sentetik bir elyaf olarak öne çıkar. Likralı kumaş kuru çekim tekniği ile üretilmektedir. Çok dayanıklı ve güçlü olan likralı kumaş pek çok farklı alanda kullanılabilir. Likralı kumaşlar genellikle ev ürünlerinde ve iç çamaşırları üretiminde kullanılabilir. 

Daha çok tişört, tayt, bikini gibi giysilerde tercih edilen likralı kumaşın ciltle uzun süre temas etmesi önerilmez. 

Likralı Kumaş Yakar mı 
Likralı kumaş, cilde hava geçişini sınırlar ve terlemeye neden olur. Özellikle yaz aylarında cildi yakabilir, bu nedenle yazlık kıyafetlerde tercih edilmez. 

1 yorum:

Esnek kumaş çeşitleri denince likra kumaşlar akla gelir hatta liste başında likralı kumaşlar yer almaktadır.

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.