Tekstil ve Moda

Metalik Lifler Nedir, Metalden Üretilen İplikler

Metalik lifler çeşitli özel amaçlar için üretilmekte ve kullanılmaktadır. 
Metalik lifler, metal alaşımları, plastik kaplı metal, metal kaplı plastik veya tamamen metalle kaplı bir çekirdekten oluşan üretilmiş liflerdir. Kökeni tekstil ve giyim uygulamalarında olan altın ve gümüş elyaflar, eski çağlardan beri kumaş dekorasyonunda iplik olarak kullanılmaktadır. Daha yakın zamanlarda, alüminyum iplikler, alüminize plastik iplikler ve alüminize naylon iplikler altın ve gümüşün yerini almıştır. Günümüz metal elyaf endüstrisi, çeşitli uygulamalar için temel olarak paslanmaz çelik, nikel, titanyum, bakır ve alüminyumdan elyaflar sunmaktadır. 

Metalik lifler, altın, gümüş, bakır, nikel ve alüminyum madenlerinden yapılan çubukları, çekerek ve mümkün olduğunca incelterek elde edilir. Diğer yapay liflerin üretilmesi gibi yumuşatılarak ve delikli aparatlardan (düzelerden) geçirilerek üretilir. Elde edilen rulo şeklindeki lif 0,2-0,8 mm. kesilerek metalik elyaf meydana gelir. 

Metalik filamentler, matlaşmayı en aza indirmek için şeffaf filmlerle kaplanabilir. Metal elyaf ayrıca telden (çelik yünü) tıraş edilebilir, folyodan tıraş edilebilir, demet daha büyük çaplı telden çekilebilir, bir külçeden işlenebilir, erimiş metalden dökülebilir veya bir tohumun (genellikle karbon) etrafında büyütülebilir. 

Özel olarak inceltilen madensel liflerin nakışta iplik olarak kullanılan türüne, sırma; ipek, pamuk veya naylon iplikler üzerine sarılan türüne, sim denir. Metalik iplikten yapılmış kumaşlar düşük sıcaklıklarda yıkanır ve ütülenir. Dekorasyonda ve fantezi giyim eşyalarının dokunmasında; ayrıca ayakkabı, aksesuar, kurdelelerde kullanılır. Bu tür iplikler genellikle kumaşın bütününde değil, bir kısmında dekoratif amaçlı kullanılır. 

1 yorum:

Metal iplikler, genellikle Sim adı verilen metal şeritler olup fantezi kumaşların dokunmasında kullanılırlar. Tinsel iplik olarak bilinen iplik ise üzerine metal atomlarının çeşitli yöntemlerle bağlandığı liflerden oluşturulan ipliklerdir.