2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Kenevir Lifi Nedir, Kenevir Liflerinin Özellikleri

Kenevir bitkisi. 
Kenevir lifi (Alm. Hanffaser, Fr. fibre de chanvre, İng. hemp fiber), ısırgangillere yakın, cannabinaceae familyasına mensup, tek yıllık odunsu bitkinin gövdesinden elde edilen kumaş, ambalaj ipliği, kompozit gibi malzemelerin üretiminde kullanılan liflere denir. 

Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, kendir adı da verilen, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Ayrıca kenevir endüstriyel olarak; ilaç yapımı, biyodizel yakıt yapımı, otomotiv sektörü ve kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. 

Anavatanı Orta Asya olan kenevir, ılıman ve tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Kenevir yapı olarak sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Ekiminden 120-140 gün sonra hasadı yapılır. Ketende olduğu gibi lif hücreleri, kabuk kısmında demetler halindedir. Lif üretimi ketende olduğu gibi çürütme, dövme ve taraklama işlemleri ile gerçekleştirilir. Lif uzunluğu 40-45 mm.'dir, Parlak sarı veya esmer renklidir. 

Kenevir lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur, bu özelliği nedeniyle tekstil endüstrisinde sıklıkla tercih edilir. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve üretiminde böcek ilacı ve gübre kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duyulmaz. Kenevirin yaprakları ise ilaç ve kozmetik sektöründe değerlendirilmektedir. Kenevirin yaprakları ve liflerinin yanı sıra tohumları da değerlendiriliyor. Kenevir tohumları, oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitki olan kenevirin, lifleri ise petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (halının çözgü iplikleri, çuval, halat, urgan, çanta, ağ yapımı, çadır bezi gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir. 
Kenevir pek çok alanda kullanılan, insanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynaklarından biridir. 
Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü Cannabis sativadır. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indicadır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir. Kenevir Türkiye'de yetiştiği yerler: Kastamonu - Samsun - Kocaeli - Adana - Amasya - Kayseri - Sivas - İzmir - Kütahya - Antakya. Benzer iklimlerde yetiştirilen, temmuz-ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli çiçekler açan, kültürü yapılan ve yabani olarak da yol kenarlarında, ekilmemiş alanlarda rastlanan, 50 cm. ile 3 m. boylarında, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitki. Esrar otu olarak da bilinir. Gövdeleri dik ve içi boş olup üzerleri dikenimsi tüylerden dolayı pürtüklüdür. 

Kenevirin Özellikleri 
- Kenevirden elde elde edile elyaflar sağlıklı ve antibakteriyeldir. İpliğinden yapılan kumaşlar medikal sanayi dahil yüzlerce yerde kullanılabilinir. 
- Kenevir elyafı inşaatlarda izolasyon malzemesi olarak kullanılır. 
- Kenevirden suntadan sağlam tahta (fibreboard) yapılır. 
- Kenevirden yapılmış doğal çimento su ile karıştırılıp kalıplara dökülerek inşaat tuğlası yapılır. 
- Tuğladan, betondan daha hafiftir ve daha sağlamdır. 600 yıl dayanıklıdır. 
- Ses geçirmez materyaldir. 
- Keneviri izolasyon maddesi olarak kullandığınızda yakıt tüketimini azaltır. 
- Ateşe dayanıklıdır. Bu materyalden yapılan evler yalnız sağlıklı değil daha güvenlidir. 
- Bataklık kurutmada çok etkilidir. 
- Radyasyon temizleyicidir. 
- Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. 
- Derine inen kökleri toprağın havalandırılmasını sağlar 
- Bir ağacın beş katı daha fazla çevreye oksijen yayar. 
- Kağıt yapılmaya ağaçtan daha uygun olduğu için ormanları korur. 
- Tohumu omega kompleksleri bakımından zengin ve besleyicidir. Tohumunun yağı bir çok hastalığa iyi gelir. 

Tarihte Kenevir Üretimi 
Kenevir bitkisi, 1930'larda ABD'de çıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tüm dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel açıdan çok, ekonomik ve siyasi çıkar gruplarınca yapıldığı düşünülmektedir. Bir dönüm kenevir 4 dönüm ağaca denk kağıt hamuru sağlayabilecek, selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitkidir. Lifleri ise, petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır. 

Günümüzde dünyadaki tarım ilaçlarının büyük bir kısmı, lif üretiminde kullanılan pamuk yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Keneviri yasaklamada önderlik eden çıkar çevrelerinin aynı zamanda da petrol ve ilaç endüstrisiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Dişi kenevirin yasaklanması için neden olarak gösterilen döllenmemiş bitkinin goncalı üst kısımlarında yoğun olarak bulunan tetra-hidro-kanabinol (THC) maddesi insanlık var olalı beri "esrar" olarak kullanılmıştır ve tıbbi kullanımlarının olduğunu gösteren bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok araştırma vardır. Erkek bitkiyle aynı ortamda bulunan dişi bitkide etken madde oluşmaz. Günümüzde pek çok ülkede erkek ve dişi türlerinin kullanımı, yetiştirilmesi serbestleştirilmiştir. 

15 yorum:

kenevirin fiziksel ve kimyasal özellikleri nedir, kenevir marihuana yani uyuşturucu yapımında kullanılır ve bazı ülkelerde yasaklanmıştır diye biliyorum

kenevir bitki örneği nasıl bulabiliriz acaba

Kenevir, insanlık tarihini en eski kültür bitkilerinden biridir. Kenevir, dişisi ve erkeği gözle ayırt edilebilen tek bitki. Kenevirin kullanıldığı sektörler çok çeşitli, işte kenevir kullanılan alanlar:
İlaç yapımında,
Kâğıt yapımında,
Yakıt yapımında, (bio yakıt)
Kumaş yapımında,
Otomotiv sektöründe,
Petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olarak ayrıca
Kozmetik ve sabun üretiminde kullanılır.

Kenevir bitkisi, AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma, glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılan kenevirin etken maddesi olan THC’nin sentetiği, yani kimyasal yollarla üretilen muadili gerçeğinin yarısı kadar etkili olabiliyor.

Kenevir bataklık kurutmada çok etkilidir. Radyasyon temizleyicidir. Olağanüstü miktarda oksijen üretir. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca eş değer miktarda kağıt çıkar. Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevir dört ayda uygun olgunluğa gelir. Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç ise en fazla 3 kere tekrar kullanılabilir kağıt üretiminde. Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir. Çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, haşerelere karşı dayanıklıdır.

ilk kot pantolon kenevirden yapılmıştır. Sicim, ip, halat, çuval, çanta, halı, torba, döşeme, ayakkabı, şapka yapımında dayanıklı ve idealdir.

Kenevir, ısırgangillere yakın, cannabinaceae familyasına mensup, tek yıllık odunsu bir bitkidir. Anavatanı Asya olan bu bitki çeşitli yollar izleyerek tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün iki alttürü bulunmaktadır. Bun türler; cannabis sativa ve cannabis indicadır. Lif üretimi için kullanılan ve endüstriyel öneme sahip olan cinsi cannabis sativadır. Diğer türünün narkotik, uyuşturucu özellikleri nedeniyle tüm dünyada üretimi yasaklanmış bulunmaktadır.

Doğal bir selüloz lifi olan kenevir, selülozun (% 74) yanında hemiselüloz (% 18), lignin (% 4) ve pektin gibi safsızlıklar (% 1) içermektedir. Lignin, dünyada, selülozdan sonra miktar olarak; ikinci en çok bulunan biyopolimerdir. Selülozdan farklı olarak aromatik ve alifatik gruplara sahiptir. Lignin, liflerin reaktivitesini arttırır fakat aynı zamanda liflere sert tutum verir.

Marijuana ya da marihuana; esrar otu bitkisinin (cannabis sativa) kurumuş, parçalanmış yaprakları, tohumları, çiçekleri ve saplarından oluşan yeşil, kahverengi ya da gri bir karışımdır. Argoda marihuanaya ot, mal, şeker, şekker, maraş otu, maraş gülü, gogo, meryem kadın, ingilizce argoda ise pot, weed, herb, grass, chron, chronic, blunt, Mary Jane, boom, sticky green, Bombay, ındo, frosty leaves, spliff, dagga, bomba, shwag, dank, tress, doja, kubar, sarı kız, hint keneviri, haş haş, cigaralık, tüttürü, cannabis, esrar, kendir, marijuana, haş, koraş, bang, ganga, çimen, saksı, rangun, sal, şiraş, hind keneviri, çay, bok ve co gibi çok farklı ve değişik isimler kullanılıyor.

Bir bitkibilim terimi olan kenevir (isim): kendirgillerden, anayurdu Hindistan olan, sıcak ülkelerde bir tarım bitkisi olarak yetiştirilen, boyu 3,5 metreyi bulabilen, yüzeyi pürtüklü, içi boş ve dik gövdeli, parçalı yapraklı, sapının liflerinden çuval, halat gibi kaba örgüler yapılan, tohumlarından çıkarılan yağı sabunculukta kullanılan, ikievcikli, bir yıllık bir bitkidir. eş anlamlısı: kendir

peki Türkiye'de kenevir üretimi neden yasaklandı?

Kenevir üretimi Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklıdır. Uyuşturucu sınıfında bulunmasından dolayı yasaklı olsa da işin aslı hiç öyle değildir. Dünyanın birçok ülkesi gibi Türkiye'de de kenevir üretimi yıllarca yasaktı. Bu yasak da 1940'lı yıllarda ABD tarafından Türkiye'ye dayatıldı. Bunun yanında kenevir üretimi ile sadece uyuşturucu değil ülkeye ve insan sağlığına yararlı pek çok şey yapılabilir.

keten bitkisi özellikleri,keten nedir yapısı nasıldır,keten lifinin özellikleri nasıldır,bitkisel lifler,keten üretimi yöntemleri,keten nerelerde yetişir,

marihuana otu nedir,tekstilde hint keneviri kullanımı,bitkisel lifler,kenevir lifinin özellikleri,kenevir nedir,esrar yapımında kullanılan bitki,

Kenevirgiller (Cannabaceae) familyasından, yaprakları almaşlı, parmaksı bölmeli, erkek ve dişi çiçekleri ayrı, gövde lifleri dokumacılıkta, taze sürgünleri, tohumları, erkek ve dişi çiçekleri esrar yapımında kullanılan, bir yıllık otsu bitkilere kenevir denir. Kendir otu, Kendir bitkisi, esrar otu.

Kenevirden tuğla duvarlar ses geçirmez özelliktedir ve yalıtım katmanı işlevi de görür. Dünyanın en iyi izolasyon malzemesidir! Betona göre hem % 50 ucuz, hem uzun ömürlü, hem de sağlıklıdır!

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.