Tekstil ve Moda

Elbiseler Yıkandıktan Sonra Neden Çeker

Elbisede çekme istenmeyen durumlara neden olur. 
Çekme (Alm. Krumpfen, Schrumpfen, Fr. rétrécissement, İng. dimension change; shrinkage), tekstil mamullerinin bakım ya da kullanım sırasında ve özellikle ilk yıkamadan sonra, boyutlarında meydana gelen, genellikle boyda kısalma olarak görülen değişime denir. 

Bir elbiseyi mağazada gördük, çok beğendik ve aldık. Her şey güzel, ta ki ilk yıkamaya kadar; makineden çıkan elbise bir kaç beden küçülmüş ama neden? Kumaşlar yıkanınca niçin çekiyorlar? Çekmeyen kumaş var mı? Islandıkları zaman mı çekiyorlar yoksa kururken mi? Sıcak suda mı daha çok çekerler, soğuk suda mı? 

En çok çeken elbise türü yünlü olanlardır. Yünlü kumaşların veya elbiseleri ıslanınca çekme olayı biraz karışıktır, çünkü nem ve ısı şartları liflerin sadece boylarını değil çaplarını da değiştirirler. Bunun için yünlü elbiseler daha özenli (düşük sıcaklık, düşük devir sıkma) yıkanmalıdır. 

Pamuklu elbiseler yünlü olanlara göre daha az çekme yaparlar. Pamuklu ham iplikler, örneğin kot kumaşı gibi elbiselik kumaş olmak üzere dokunurken dayanıklılığını arttırmak için tabii boylarındaki liflere bükümler, yani bir eğirme işlemi ile spiral dönme uygulanır. 

Kumaşlar ıslanınca lifler şişerler. Liflerin bu genişlemesi ipliklerdeki bükümler arasındaki açıya da etki eder ve iplerin boylarının kısalmasına neden olur. Aslında kumaş ıslanınca lifler şiştiğinden boyunun az bir miktar uzaması gerekir ama bükümlerin açılarındaki deformasyonun yarattığı çekme kuvveti daha fazla olduğundan sonuçta kumaş boydan kısalır. Kumaş yıkandıktan sonra kurutulduğunda şişmiş lifler eski durumlarına gelirler. Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz. 

Artık Çekmeyen Kumaşlar Üretiliyor 
Kumaşın çekme miktarı ipliklerin boyutlarına, miktarlarına, dokunma şekillerine, kıvrımlarına ve kumaşın geçmişine bağlıdır. Bazen kumaşa giysi olarak dikilmeden önce özel bir çekme işlemi uygulanır. Bu durumda kumaş ilerde yüzde birden fazla çekmez. Günümüzde tekstil firmaları elbiseleri üretirken bu çekmeyi üretim esnasında giderip ürünleri piyasaya yıkanınca çekmeyecek şekilde sunuyorlar ancak yine dikkat edilmesi gereken nokta elbise etiketinde yer alan; yıkama ve kullanma talimatlarını uygulamak gerekiyor. 

5 yorum:

kıyafetlerin çekmemesi için ne yapılmalı ama benim sorum elbise büyük oldu elbisenin çekmesi için neler yapmalıyım.

elbisenin çekmemesi yapılması gerekenler, elbiseler yıkandıktan sonra neden küçülür, elbiseler neden yıkanınca kısalır,

kıyafetin çekmesi için ne yapılır bunu merak diyorum elbise nasıl çektirilir cevabı için teşekkürler

kıyafetler yıkanınca neden çeker artık kolay kolay çekmiyor çünkü tekstil fabrikaları bu işi ön yıkama ile sizin yerinize yapıyor.

evet elbisede çekme olayı artık yeni teknolojiler ile çok azaldı ama yine de yıkama etiketlerine göre yıkayın.