Tekstil ve Moda

Saten Kumaş Nedir, Saten Kumaş Özellikleri

Saten kumaşlar yapısı gereği parlak görünüme sahiptir. 
Saten, dokumanın bir çeşidi olup; düz, çok parlak ve kaygan yüzeyli bir kumaştır. İplikler birbiri üzerine ve kumaşın her iki yüzünde çok sık olarak dokunmuştur. Saten denilince düz, pürüzsüz, yumuşak, dökümlü, parlak ve bu karaktere uygun ipliklerle dokunmuş kumaşlar akla gelmelidir. 

Saten kumaş parlak ve kaygan bir yapıya sahip; pamuklu, yün, ipek gibi çeşitleri olan son derece zarif bir dokumadır. Saten kumaşın en büyük özelliği, mat olmayan parlak bir yapıda olmasıdır. Parlak ve yumuşaklığı nedeniyle, pek çok alanda kullanılan saten kumaş, diğer kumaşlardan farklı doku ve parlak görüntüde olmasından dolayı, kullanıldığı birçok üründe oldukça şık bir duruş sergilemektedir. 

Genellikle özel giyimler için tercih edilen saten kumaşlar yumuşak ve dökümlü kumaştır. Saten, iç giyimde gecelik, sabahlık, jüpon, fantezi sütyen-külot takımlarda, çocuk elbiseleri, düğün kıyafetleri, gömlek, mobilya ve nevresim takımları için yaygın olarak kullanılır. 
Saten kumaşlardan gösterişli elbiseler ve gece kıyafetleri dikilir. 
Saten dokuma örgünün diğer temel örgülerden farkı örgü raporundaki bağlantıların birbirine hiç dokunmadan dağıtılmış olmasıdır. Örgü yapısı içindeki bağlantıların birbirine hiç dokunmadan dağıtılabilmesi için en az 5 değişik harekete ihtiyaç vardır. Bu yüzden en küçük birim rapor 5 atkı ve 5 çözgüden oluşur. Saten örgüler tek taraflıdır. Yani kumaşın bir yüzü parlak ise diğer yüzü mattır. 

Pek çok çeşidi bulunan saten kumaş, üretimi sırasında dokuma sıklığına göre farklılık kazanmaktadır. Dokuma sıklığı diğer türlerine göre daha çok olan ipek satenler, gömlek ve abiyelerin oldukça kaliteli bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır. Pamuk saten ise, genellikle gömleklerde, üst giyim, pijama, gecelik ve nevresim takımlarında tercih edilen bir kumaştır. Yaygın olarak strayhgarn ve kamgarndan oluşan elbiselik kumaşlarda, mutfak bezlerinde, masa örtülerinde, yatak ve yorgan örtülerinde vs kullanılmaktadır. Serbest ve krep saten çeşitleri ise oldukça yumuşak ve parlak olan saten kumaş çeşitleridir. İpek miktarı yoğun olan saten kumaşlar, şıklık ve estetik görünüm adına birçok alanda tercih edilen pahalı kumaşlardır. Saten kumaşın en çok kullanıldığı alanlardan biri de eşarplardır

Saten Örgülü Kumaş Çeşitleri
Aşağıda saten örgüyle dokunmuş saten kumaş çeşitlerinden bazıları özellikleriyle birlikte verilmiştir. 

Saten (pamuk): Pamuk saten, 5'li saten örgüsüyle dokunan, yumuşak ve parlak bir kumaştır. Çözgü olarak 20/1 Ne, 36/1 Ne 48/1 Ne iplikler ve atkı olarak 12/1 Ne 20/1 Ne iplikler kullanılabilir. Beyazlatılmış, boyanmış ve baskı ile desenlendirilmiş olarak da üretilir. 

Güneşlik Saten: 90 denye polyester çözgü ipliği ve 300 denye tekstüre atkı ipliğiyle 25 tel/cm sıklıkla dokunur. Güneşlik perde olarak kullanılan saten kumaş türüdür. 

Yorganlık Saten: Genellikle el yapımı yorganların ön yüzünün kaplanmasında kullanılır. Çözgü 100 denye polyester, 400 tur/m sıklık, 60 tel/cm atkı, 150 denye polyester, sıklık 27 tel/cm olarak dokunur

Saten (ipek): Halk arasında ipek saten olarak bilinmektedir. Asetat, floş ve ipek ipliğinden dokunur. 5'li ve 8'li saten örgüsüyle 75-150 denye ipliklerle dokunur. 

Atlas: Elbiselik kumaş olarak 8'li çözgü sateni örgüsüyle dokunan ipekli parlak kumaştır

Saten Kumaş Fiyatları Nedir, Saten Kumaş Neden Daha Pahalıdır 
Saten kumaş üretiminde kullanılan iplik çok incedir. Bunun sağladığı avantaj ise, mamul kumaşta yumuşak bir tuşedir. Fakat hem ince ipliğin fiyatının yüksek olması hem de dokuma sıklığından dolayı, daha fazla iplik kullanılır ayrıca dokuma makinesinin randımanın düşmesinden dolayı ortaya çıkan kumaş maliyeti de yüksek olmaktadır. Bu nedenlerle saten kumaş daha pahalıdır. 

21 yorum:

Saten, parlak ve kaygan bir kumaş türü. İpek, yün ve pamuklu oluşuna göre pek çok türü vardır. Elbiselerde astarlık, gecelik, gömlek, gece elbisesi veya çarşaf olarak kullanılmaktadır. Çin, Lyon, Yunan, Türk sateni gibi türleri vardır. Fransızca satin kelimesinden gelmektedir.

Saten düşes, kalın, duruşunu muhafaza eden en iyi cins satendir. Her daim pahalı bir kumaştır, boyanmış ipliklerle dokunur.
Serbest saten, çok yumuşak, çok parlak, tersi hafif pürüzlü olup, dokunduktan sonra boyanan bir kumaştır.
Şarmöz, Kalın, diğer cinslere nazaran daha az parlak, çok dökük bir cins satendir. Atkı ipliklerinden biri, kreplerde olduğu gibi çok bükümlüdür.
Krep saten, Buna bengal de denir. Parlak çok dökümlü bir kumaştır
Saten döliyon, adi satenden biraz daha mat, serj dokumalı, atkı iplikleri çok sıkıştırılmış bir kumaştır. Boyanmış ipliklerle dokunur.
Şarjan saten, şanjan tafta gibi iki renkli ipekle yapılır. Pek sağlam değildir.

İpek satenler görünüşü itibariyle hoş bir görünüme sahiptirler ancak özellikle kış aylarında çok soğuk tutar ve kullanışlı değildirler. Pamuk satenler ise kullanımı ve ütü yapılabilmesi kolaydır. Toz tutma oranı pamuklu kumaşlara nazaran daha düşüktür olur.

bence her kadının yatak odasında mutlaka bir takım ipek saten nevresim bulunması lazım. Bunun haricinde günlük kullanım için alacağınız tüm nevresimlerde kesinlikle yüzde yüz pamuk saten alınmalı

Pamuk saten, örgü yapısı nedeniyle sık bir dokuma türüdür. Saten kumaşlarda 1 santimetrekarede minimum 80 tel ile 120 tel arasında iplik bulunur. Örgü yapısı 5 çözgü 1 atkı veya 7 çözgü 1 atkı şeklindedir. Santimetrekarede minimum 80 tel gibi bir sıklığın olması için kullanılan ipliğin de ince olması gerekir. Pamuk saten kumaşlarda genellikle 40/1 iplik kullanılır. Bu nedenle yumuşak bir dokuya sahiptir. Pamuk sateni ranforce ve creaton kumaşlardan ayıran önemli özelliklerden biride daha yumuşak bir yapıya sahip olması ve daha az ütü istemesidir.

Ranforce nevresimler, kumaş yüzeyindeki ipliklerin oluşturduğu doku ile hava geçirgenliği yüksek, tamamen doğal bir hammadde olan % 100 pamuktan yapılmış, çevreye dost ürünlerdir. İpliği ince ve dokuması sık olduğu için ikna edici bir tokluk hissi kazandırmaz ama bu de kumaşın tuşesinin yumuşak olmasında büyük bir etkendir. İpliklerin birbirleri ile yaptığı bağlantı birebirdir. Doğaya ve insan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermezler. Yıkama talimatlarına uygun olarak yıkandığında renkler canlılığını uzun süre korurlar.

Saten kumaşlar kolaylıkla diğer kumaşlardan ayırt edilir. Saten parlaktır ve çok yoğun bir kumaştır. Bükümlü pamuk ipliğinden yapılmış olanlar daha fazla bükülmüş iplikler daha fazla parlaklık sağladığı için daha parlak bir görünüme sahiptirler. Saten ipek benzer şekilde çok hoş çekici parlaklıkta ve hafifliktedir. En büyük avantajı ise buruşmaya karşı olan dayanıklılığıdır. Saten iplikten örgülü kumaşlar kadın giysilerine ve çamaşırlarına ferahlık ve hafiflik verir. Saten güçlü ve dayanıklıdır, uzun süre kullanılır.

Saten parlak ve yumuşak yüzeyli bir kumaştır. Saten dokulu kumaşlarda lekeli kısım silindiğinde su izi kalacağından nemli bir bezle yayarak silinmesinde fayda vardır. Buna rağmen kumaşın kirliliğine bağlı olarak su ve leke izi kalabilir.

Satende örgü birimindeki her bir iplik tek bir atlama yapmakta, ancak bu atlamalar birer noktada bağlanmakta ve bu noktalar yüzeye düzgün biçimde yayılmaktadır. Uzun atlamaların yan yana, dimi çizgileri oluşturmadan dizilmeleri nedeniyle, saten örgü kumaş yüzeyine düzgünlük kayganlık ve parlaklık verir.

Saten son derece ince liflerden üretilmiş pamuk iplikler kullanılarak sık bir dokuma tekniğiyle işlenir. Bu sayede parlak, düz ve dökümlü bir yüzey kazanır. Özellikle nevresim takımları için kullanılan mako-saten kumaşının kullanımı rahattır ve serinletici bir etkiye sahiptir.

Saten: Parlak bir kumaştır. Saten kumaşlar kolayca diğer kumaşlardan ayırt edilir. Bükümlü pamuk ipliğinden yapılmış. Daha fazla bükülmüş iplikler sayesinde daha çok parlaklık üretir. Saten ipek benzer şekilde çok hoş çekici parlaklıkta, bulut gibisine hafifliğindedir. En büyük avantajı ise buruşmaya karşı olan dayanıklılığıdır.

Saten kumaş nedir, özellikleri nelerdir? peki Saten kumaş nasıldır?

Kumaş türleri arasında en çok ismini duyduğumuz ve en çok beğenilen saten, kaygan yüzeyli, çok parlak ve düz bir kumaştır. Saten bir başka anlamıyla da dokumanın bir çeşididir. Saten dokumasında iplikler birbirine çok sık ve birbiri üzerine dokunulur. Kısacası saten kumaş denilince parlak, yumuşak iplik ve pürüzsüzlük gelir. Saten kumaşın en ayırt edici özelliği de mat olmayıp, parlak bir görünüme sahip olmasıdır.

Saten kumaş parlak ve kaygan özellikli, doğal hissiyatlı, yün, ipek, pamuk gibi farklı malzemelerden dokunan kumaş çeşidine saten kumaş adı verilir. Farklı malzemeden dokunmasına rağmen benzer parlaklığa, sıklığa, sağlamlığa ve yumuşaklığa sahiptir. Kıyafetlerde astar, iç çamaşırı, gecelik gibi kıyafetler sıklıkla tercih edilmesinin nedeni günlük kıyafet olarak kısıtlı modellerde ve belli bir görüntüde olmasıdır. Yumuşak ve zarif olan bu kumaş, vücut hatlarını belli ettiği için dikkatle kullanılmalıdır.

Satenin pürüzsüz dokusunu hemen anlayabilirsiniz: Yaygın kullanım alanı gecelik olmakla birlikte abiyelerde de çok tercih edilen kumaşlardan biridir saten. Tanesiz, düz ve çok parlak yüzeyi cezbeder insanı. Saten kumaşın çok fazla çeşidi vardır. Cinsi, içinde kullanılan ipeğin miktarına göre değişir. Tabii fiyatı da artar. pamuklu satenler veya vikon satenler daha ucuzdur ipekli satenlere göre

Saten kumaş: Pamuklu saten, 5’li atkı sateni örgüde dokunan parlak ve yumuşak yüzeyli bir kumaştır. Çeşitli kalitelerde beyazlatılmış, merserize edilmiş, siyaha boyanmış ya da desen basılmış olarak üretilir. 20/1-36/1 veya 30/2-48/2 Ne çözgü, 12/1 - 20/1 veya 30/2 Ne atkı ipliği kullanılabilir.

Örnek: Lüks saten: Çözgü 30/1 Ne, cm’de 40 sıklıkta, atkı 20/1 Ne, cm’de 25 sıklıkta, ağırlık 180 g/m2, örgü 5’li saten, çözgü 26/1 Ne, cm’de 30,5 sıklıkta, atkı 22/1 Ne, cm’de 21 sıklıkta, ağırlık 127 g/m2, en 80 cm.

Saten (İpek Saten) kumaş: Asetat, floş ve ipek ipliğinden dokunan bu kumaşlara halk arasında ipek saten denilmektedir. Çözgü takviyeli kumaş yapısında, yüzü ve arkası farklı renkte iki yüzlü satenler de dokunmaktadır. Asetat ve floş ipliğinden dokunan satenler 75-150 denye iplikten, 5’li ve 8’li saten örgüde dokunurlar.

Örnek 1: Elbiselik Saten: 8’li saten örgüde, çözgü 75 denye floş ipliği, cm’de 87 sıklıkta, atkı 100 denye floş ipliği, cm’de 50 sıklıkta.
Örnek 2: Astarlık Saten: 5’li saten örgüde, çözgü 100 denye floş ipliği, cm’de 87 sıklıkta, atkı 150 denye floş ipliği, cm’de 25 sıklıkta.

Saten, ince ipekten sık dokunmuş düz renkli, sert ve parlak, altın ve gümüş tellerle işlenmiş kumaş cinsidir. Saten dokunuşuna göre kıymetlendirilen bir kumaştır. İtalyanca tüysüz parlak demek olan talise kökünden adını almıştır.

sateen kumaş özellikleri nelerdir, saten dokuma kumaş nasıl olur, saten kumaş çeşitleri nelerdir, saten ne demek, satin dokuma, saten nedir kısaca, saten kumaş neden pahalı, satin elbiselerin özellikleri neler

Peki nerden alabilirim saten kumaşı ben üretim yapmak istiyorum da yüklü alım nerden yapmalıyım ve iç çamaşırı için uygun olan saten hangisidir

bursa, istanbul gibi şehirlerde dokuma fabrikaları ile iletişime geçerseniz size yardımcı olacaklardır saten kumaş tedarik edilmesi konusunda, saten iç çamaşırı için pamuk ve ipek gibi doğal malzemeler en kullanışlı olanlardır ancak fiyatı daha pahalıdır.

saten pijama takımları ve saten uzun gecelik en sevdiğim