Tekstil ve Moda

Parfümde EDP, EDT ve EDC Nedir, Farkları Neler

Parfüm her tende ve her iklimde farklı kokar, başkasının kokusu sizde aynı durmayabilir. 
Aldığımız her parfümde, ismin veya logonun hemen ardından üç harfli bir kısaltma gelir; EDP, EDT veya EDC. Peki neden böyle bir ayrıma ve sınıflandırmaya gerek duyuldu. Aslında bu parfüm kısaltmalarının açılımı parfüme ilişkin çok önemli bilgiler içeriyor. 

EDP, EDT ve EDC gibi terimlerin anlamı, parfümün ana malzemesi olan kokunun yani değerli olan esansların oranına göre sınıflandırılması ile ilgilidir. Eau De Parfüm (EDP), Eau De Toilette (EDT) ve Eau De Cologne (EDC) kısaltmaları; parfümün kendisini oluşturan esansın yoğunluğuna göre yapılmış bir ayrımdır. Tabii ki esansın yoğunluğu da kokunun kalıcılığından etkisinden, parfümün fiyatına kadar bir çok şeyi belirliyor. Kokuyu veren esansın fiyatı ve parfümde kullanılan esans oranı ne kadar fazla ise ürün pahalanıyor. Bu nedenle parfüm seçerken, kokusu kadar; kullanacağımız mevsim hangisi, gündüz mü gece mi tercih edeceğiz, ayrıca bütçemize, sosyal ortama ve mekana göre de karar verilmelidir. 

EDP (Eau De Parfum) 
Bir parfümde EDP kısaltması varsa, o parfümün, piyasadaki standart ürünler arasında esans yoğunluğu en fazla olan kokulardan biri olduğunu anlayabiliriz. Çünkü EDP'lerde esans yoğunluğu % 10 ile 20 arasında değişiyor. Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. 

EDT (Eau De Toilette) 
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; % 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. 

EDC (Eau De Cologne) 
EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir. Kalıcılığının da düşük olması nedeniyle EDC'lerin kullanım oranı diğerlerine göre çok daha az. % 2 ile 4 arasında değişen esans yoğunluğu, EDC'leri özellikle koku hassasiyeti bulunanların tercih etmesini sağlıyor. 

Saf Koku (Pure Parfum) 
Bu üçlünün dışında, esans yoğunluğu bakımından neredeyse saf denebilecek parfümler de var. Aslına parfüm sıfatı sadece bu parfümlerde geçerlidir, bu tür kokuların şişelerinde sadece parfum yazar ek bir kısaltma olmaz. Esans yoğunluğu % 20 ile 50 arasında değişen bu kokular genellikle özel üretiliyor. Yine de bazı markalarda yoğunluğu böylesine yüksek saf parfümler ve kokular bulmak mümkün. 

Eau Fraiche Parfum (Fresh Parfum) 
Diğer bir parfüm türü de; Eau Fraiche parfüm ya da fresh parfüm, parfüm kategorisindeki en az esans oranına sahip olması nedeniyle en uçucu, kalıcılığı en az olan parfüm türü. Markalar genellikle yaz aylarında fraiche'leri, ferahlık vermesi ve görece ucuz olması nedeniyle piyasaya sürer. İçeriğinde % 1 ile 2 oranında esans vardır. Duş sonrası kullanımı daha etkili olacaktır. 

7 yorum:

Parfüm nedir, parfüm güzel kokuların karıştırılmasıyla ortaya çıkan ürün. Kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri, sabitleyici ve çözücüler karışımıdır. Parfüm hazırlayan kişilere parfümcü denir.

Eau de Toilette ile Eau de Parfum arasındaki farkları tam olarak öğrendik bu yazı ile.

eau de toilette tuvalet suyu demektir. bunun nedeni fransada eskiden kanalizasyon altyapısının olmaması yani evlerde tuvalet bulunmaması, leğene dolan pislikler pencereden sokağa yanı üst yapıya dökülürdü. yani şehrin hanelerinden çıkan atık sular sokaklardaki açık kanallardan geçermiş. bu nedenden tüm şehir buram buram bok kokarmış. fransızlar da kanalizasyon üstyapısını altyapıya dönüştürmeyi düşünememişler ve şehri bok kokusundan kurtarabilmek için kokular formüle etmişler. doğal olarak bu kokuların adı da eau de toilette olmuş. Avrupa’da asillerin saray bahçesinde şemsiye ile dolaşmalarının en önemli sebebi, pencereden hizmetçilerin boşalttığı pisliklerin üzerlerine gelmemesi içindi, çünkü bir tuvalet kültürleri yoktu ve temizlenemesek de güzel kokalım düşüncesiyle parfümü icat etmişlerdi.

Banyo yapmak Ortaçağ Avrupa'sında yasaktı hatta zararlı olabileceği anlatılıyordu, yıkanınca açılan gözeneklerden hastalık bulaşacağı yalanına herkes inandırılmıştı. 16. yüzyılın ortalarına doğru fransa ve ispanyada halk tamamen banyo yapmayı unutmuştur, sadece el, yüz, ağızlarını yıkanmaktadır. Banyo yapan çok elit bir kesim kalmıştır. Örneğin, İspanya kraliçesi 1. Isabel ömrü boyunca sadece 2 kez yıkanmıştır; doğduğunda ve evlendiğinde.

O zamanlar Avrupa saraylarının nasıl koktuğunu siz tahmin edin. Kokuyu bastırmak için aromalı bitkiler ve parfümler kullanılıyordu. Şimdi Fransanın özellikle Parisin parfüm sektöründe nasıl bir numara olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

EDT parfüm ile EDP parfüm arasındaki fark EDC parfüm ile EDP parfüm arasındaki fark hep aynıdır EDT parfüm ile EDC parfüm arasındaki fark nelerdir.

Parfümde alırken bilmeniz gereken en önemli şeyler for women ne demek ve for men ne demek bu ikisi en önemli şey. Edp, edt falan farketmiyor. Önce for men (erkekler için) mi? for women (kadınlar için) mi? ona karar ver sonra cebindeki paraya göre perfümü al geç :)

Parfüm her tende ve her iklimde farklı kokar ve bir başkası üzerinde beğendiğiniz koku sizde aynı etkiyi göstermeyebilir.