Olyreae: Ot gibi büyüyen, odunsu gövde oluşturmayan ve boyları bir metreyi geçmeyen bambu türleri.
Bambu lifi doğal antibakteriyel özelliği, biyolojik olarak ayrışabilme, yüksek oranda nem tutma kapasitesi, yumuşaklık ve parlaklık, UV ışınlarını kırma gibi özellikleri sayesinde tekstilde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Bambu 21. yüzyılın elyafıdır ve gelecekte kullanımının daha büyük oranlara ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Dünya'nın en hızlı büyüyen bitkisi rekorunu elinde bulundurmaktadır. Günde 90 cm. kadar büyüyebilir. Uzakdoğu'nun bambu ormanlarından toplanan bambu kamışları hamur haline getirilip, daha sonra liflere ayrıştırılır ve
kasar işlemleri uygulanır. Başka hiçbir selülozik elyaf, elde edilen
bambu elyafın verdiği doğallığı, yumuşaklığı ve serinliği verememektedir. Bu özellikler bambu lifinin ipek ve kaşmir ile mukayese edilmesine neden olmaktadır. Kendiliğinden anti bakteriyel, doğa dostu olan bambu elyafından yapılan kumaşlar
merserize işlemi gerektirmez. Tüm bitkisel ve selülozik elyaflarla aynı boyayı alır. Yazın terleme ve koku yapmaz.
- Doğal anti-bakteriyel ve hipoalerjik olması: Bambu lifi, yapısındaki "Bambu kun" isimli madde nedeniyle doğal antibakteriyel özellik taşımaktadır. Karışım ipliklerde bambu lifinin yer alması son ürünün anti-bakteriyel özelliğini olumlu yönde etkilemektedir. Karışımlarda bambu lifinin miktarı arttıkça daha iyi anti-bakteriyel özellik elde edilir; yeterli seviyede anti-bakteriyel özellik elde etmek için karışım ipliklerde % 70 oranında bambu lifinin yer alması önerilmektedir.
Antimikrobiyal tekstil ürünleri; antimikrobiyal maddenin lif çekimi esnasında eklenerek lifin
polimer yapısı içerisine hapsedilmesi veya bitim işlemleriyle tekstil mamulüne aktarılması ile elde edilmektedir. Lif çekim teknolojisinde antimikrobiyal madde, polimer ya da lif çekim çözeltisi içine düseden geçirilmeden önce ilave edilmektedir. Katkı maddesinin özellikleri lif çekim koşulları (partikül çapı, ısı ve kimyasal dayanımı, polimerle herhangi bir etkileşimlerinin olmaması) ile uyumlu olmalıdır. Lif dışına yerleşen antimikrobiyal maddelerin uzaklaşmasının ardından iç kısımda bulunan antimikrobiyal maddeler migrasyonla lif yüzeyine çıkmaktadır.
Bitim işlemleri ile antimikrobiyal etki sağlanması için uygulanan en yaygın yöntemler püskürtme, emdirme ve kaplamadır. Ancak bitim işlemleri ile sağlanan bu özelliklerin yıkama dayanımları düşük olduğundan kalıcılıkları sınırlıdır. Halbuki antimikrobiyal maddelerin lif çekimi adımında eklenmesiyle üretilen mamuller kullanıma uzun süre dayanıklı olmakta, hatta bazılarında antimikrobiyal özellik mamul ömrü boyunca korunmaktadır. Bu şekilde üretilen liflere antimikrobiyal lifler adı verilmektedir. Bambu lifi doğal antibakteriyel olma özelliği nedeniyle antimikrobik özellik kazandıran kimyasal maddeler kullanılmadığından deride alerjik oluşumlara yol açmamaktadır
- Çevre dostu olması ve biyolojik olarak ayrışabilme özelliği: Bambu lifinin üretim aşamalarında çevre kirliliğine sebep olacak prosesler yer almamaktadır. Elyaf üretiminde kullanılan çözücülerin tamamına yakını geri dönüşebilir özelliktedir. Doğal selülozik lif olmasından dolayı mikroorganizmalar ve güneş ışığı tarafından toprakta tamamıyla ayrışır.
- Vücutta oluşan teri emmesi ve serinlik hissi vermesi: Bambu lifinin
enine kesitinde çok miktarda mikro boşluk ve çukurların yer almasından dolayı (paralel olmayan mikro-yapısından dolayı) yüksek seviyede nem tutma özelliğine ve hava geçirgenliğine sahiptir.
- Yumuşaklık: Kaşmir ve ipek
tuşesine oldukça yakın seviyede yumuşaklığa sahiptir.
- Parlaklık: Bambu lifi doğal bir parlaklığa sahiptir ve bu nedenle
merserizasyon işlemi gerektirmemektedir.
- UV ışığı kırma özelliği: Bambu lifi
UV ışınlarını kırarak bu ışınların insan vücuduna zarar vermesini önlemektedir.
- Düşük kopma dayanımı (mukavemet): (Yaş mukavemeti kuru mukavemetinin % 60’ı kadardır) Yapılan birçok araştırmada bambu lifinin tekstil uygulamaları açısından bambu lifinin mukavemeti düşük olduğundan dolayı bambu lifinden Ne 8 - Ne 60 aralığındaki numaralarda iplik üretilmesi önermektedir. 50s-60s aralığındaki numaralarda % 100 bambu ipliği üretildiğinde
katlama yapılması gerekir.
Bambu Lifinin Kullanım Alanları
Bambu ağacı; gıda maddesi, inşaat ve yapı malzemelerinde,
mobilya sanayinde, peyzaj mimarlığı, kimya sanayinde, ilaç üretiminde, kağıt üretiminde, park ve bahçe düzenleme, ev eşyaları yapımında, çeşitli müzik aletleri yapımında kullanılır. U
zun süredir yapı malzemesi, mobilya, dekorasyon, aksesuar ürünlerinde ve yüksek performanslı kompozit malzemelerde kullanılan bambu bitkisinin tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Bambu ağacı çeşitli işlemlerin ardından
iplik haline getirilir. Bambu iplikler; dokuma ve örme teknikleriyle kumaş haline getirilir. Bambu ağacından elde edilen kumaşlar; erkek
, bayan iç ve dış giyim, çorap, battaniye, havlu, bornoz, tıbbi giyim, ev tekstilleri, gıda ambalajları, yatak çarşafları, nevresim, perde gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.
Bambu lifi hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinin yanında jeotekstil ürünlerinde, endüstriyel kumaş ve filtrelerde, kord bezi üretiminde, otomobillerde, inşaat tekstillerinde, tıbbi tekstil ürünlerinde ve havacılık sektöründe kullanılmaktadır. Bambu lifi ayrıca hafiflik ve yüksek performans açısından metallere alternatif olan bugünün yüksek teknoloji ürünü
kompozit malzemelerin üretiminde kullanılmaktadır. Bambu lifi ayrıca sıvı filtrasyonu, toprak stabilizasyonu ve erozyonu önleme amacıyla kullanılan jeotekstil ürünlerinden hava ve suyu temizleyen filtrasyon malzemelerine, sulardan ve sulak arazilerden petrolün ayrılması için tasarlanan özel emici materyallere kadar çevre korumasını sağlayan pek çok üründe kullanılmaktadır.
- Erkek ve kadın iç ve dış giyim ürünleri: Bambu lifi, vücutta oluşan teri anında emmesi, serinlik hissi vermesi, parlaklığı, yumuşaklığı ve dökümlülüğü gibi özelliklerinden dolayı erkek ve kadın dış giyim ürünlerinde kullanılabilmektedir. Bunların yanında doğal anti-bakteriyel özelliği iç giyim ürünleri ve çoraplarda kullanılmaktadır. UV ışınlarını kırma özelliği de özellikle yazlık giysiler için uygundur.
- Hijyenik ürünler ve tıbbi tekstil ürünleri: Bambu lifi doğal anti-bakteriyel özelliğinden dolayı bandaj, maske, hastane giysileri, gıda ambalajları gibi pek çok hijyenik ürün ve tıbbi tekstil ürünleri için kullanılmaya elverişli olarak görülmektedir. Doğal anti-bakteriyel özelliğinden dolayı bambu lifinden elde edilecek hijyenik ürünlerde kimyasal antimikrobik madde ilavesi gerektirmediği için ciltte alerjik oluşumlara yol açmamaktadır. Özellikle bambu lifinden yapılan nonwoven ürünler viskon lifinden üretilen nonwoven ürünlere büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Ayrıca bambu lifinin doğal antibakteriyel özelliği sayesinde hijyenik bez, koruyucu tampon ve bez, ağız maskesi ve gıda ambalajı gibi hijyenik ve tıbbi ürünler alanında geniş bir uygulama alanı bulmaktadır.
- Ev tekstili: Nem absorbsiyonun yüksek olması, yumuşaklık ve anti-bakteriyel özelliği bambu lifinin havlular için uygun bir elyaf olmasını sağlamaktadır. Yatak çarşafı, nevresim, battaniye gibi çeşitli ev tekstili ürünlerinde kullanılan bambu lifi UV ışınlarını kırması özelliği ile perdeler için de elverişlidir.
12 yorum:
bambu ağacı yani lifi organik tekstillerden sonra daha bir duyulur oldu
bambu havlu aldım çok kaliteli bir görünümü var elinize alınca da yumuşaklığı hissediyorsunuz ayrıca bambu havlu çok emici ve kolay kuruyor, biraz pahalı ama değer
bambu kumaş genel özellikleri » https://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2017/01/bambu-kumaslar.html
Pandalar bambu filizleri ve yapraklarından başka neredeyse hiçbir şey yemezler. Bazen balık ve diğer küçük hayvanlarla beslenebilirler, ama bambu, pandaların menüsünün % 99'unu oluşturur. Pandalar çok miktarda bambu yerler ve olabildiğince hızlı yerler ve günlerinin 12 saatini yemeğe ayırırlar. Bunun sebebi ise: yediklerinin yalnızca beşte birini sindirebilirler ayrıca bambu ağacı da pek besleyici sayılmaz.
Dünyada 30 milyon hektar civarı kendini yenileyen geniş bir bambu ormanı vardır. Bu ağaçların verdiği oksijen yetişmeleri için harcadıklarından çok daha fazladır ve iyi bir karbondioksit emicidir.
Bambu, tropikal ülkelerde yetişen, mobilya, merdiven, baston yapımı gibi birçok alanla kullanılan bir tür kamıştır. İlkel silah yapımında da kullanılıyor. Hint kamışı olarak da bilinir. Bambu ağacı dünyada güneydoğu asyada en çok yetişir. 100 yıldan fazla yaşayabilen türleri vardır.
bambu tohumları toprağa ekildiğinde hemen filizlenmez, hemde aylarca değil yıllarca toprağın yüzeyine çıkmaz 4 yıl sonra kendini toprağın yüzeyinde gösterir. bu süre zarfında toprağın derinlerine köklerini salar, sabırla kökler yayılır. Sabırlı bir ağaçtır. Bambu beşinci yıl ise toprağın altında geçen bunca yılın acısını çıkarırcasına metrelerce uzar.
Bambu bitkisinin selüloz oranının yüksek olması kağıt ve tekstil endüstrileri olmak üzere bir çok alanda ham madde olarak kullanımını sağlamıştır. Kağıt sanayinde oldukça uzun süredir kullanılmakta olan bambunun tekstil endüstrisinde kullanımı görece daha yenidir. Hem rejenere hem de doğal lif eldesi için önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Selüloz oranının yüksek olması yanında elde edilen liflerin özelliklerinin giysi konforu açısından olumlu özelliklere sahip olması, özellikle son yıllarda, bambu liflerinin popülaritesini artırmıştır.
Bambu, yağmur ormanları, muson iklimi, nehir kenarları gibi suyun bol olduğu yerlerde yetişmektedir. Geniş kanallar şeklinde ağ oluşturan kökleri sayesinde su taşınması kolay olmakta, hem bitki çabuk gelişmekte hem de toprağın erozyon dayanımını artırmaktadır. Bambu bitkisinin kökleri son zamanlarda antikanserojen ve yağ dengeleyici özelliği sayesinde tıbbi tedavilerde kullanılmaktadır.
Bambu lifleri 27 °C’de: % 30 relatif nemde » %4.5, % 65 relatif nemde » % 8.9, % 90 relatif nem’de » %14.7 nem içermektedir. Selüloz esaslı lifler olduğundan asitlere karşı hassasiyet göstermektedir. Bazlara karşı dayanımı ise yüksektir. Bu durum ligninin uzaklaştırılmasında açıkça görülmektedir.
Bambu elyafı, bambu karışımının hamurundan elde edilen, rejenere selülozik bir elyaftır. Viskona benzer özellikler taşısa da viskondan daha doğal ve farklı özellikleri vardır. Kalite olarak da tencel ayarındadır.
bambu ağacı nedir, bambu bitkisi özellikleri, bambu lifi ne işe yarar, bambudan kumaş üretimi, bambu ağacı kullanım alanları, bambu ağacı bilgi kısaca, bambu nedir nerelerde kullanılır,
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.