Tekstil ve Moda

Deri Nedir, Derinin Özellikleri Nelerdir

Deri önemli bir tekstil ham maddesidir. 
Deri (Alm. Leder, Fr. cuir, İng. leather) işlenerek kullanılır duruma getirilmiş hayvan postuna denir. Deri, farklı işlenmiş hayvan derisi türlerinin tabaklanması veya kimyasal işlemden geçirilerek çürümesinin ve bozulmanın önlenmesi sağlanarak; elde edilen güçlü, esnek ve dayanıklı tekstil malzemeleridir. En yaygın deriler sığır, koyun, keçi, at, manda, domuz, foklar ve timsahlar gibi suda yaşayan hayvanlardan gelir. Deri, giyim, ayakkabı, çanta, mobilya, alet ve spor malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılabilir. Deri yapımı 7000 yıldan fazla bir süredir uygulanmaktadır ve bugün önde gelen deri üreticileri Çin ve Hindistan'dır. Hazırlanma farklı deri üretim süreçlerine dayanır. 

Deri insanlık tarihinin bir parçası haline gelmiş olup günümüzde tabaklama ve finisaj işlemleri itibariyle vazgeçilmez hale gelmiştir. Deri kumaş bilindiği üzere birçok farklı hayvan derisiyle doğal ipliklerin harmanlanmasıyla üretimi sağlanan kumaş türüdür. Derinin kalitesi işlenişine göre değişmektedir. İmal edilişindeki kullanılan ham maddelerin kalitesi derinin kalitesinin belirlemektedir. Deriler kendi içerisinde gerçek deri ve suni deri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunu ayırt edebilmenizin en kolay yolu derinin kokusudur. Suni derinin ham maddesi sentetiktir yani plastiktir. Bu yüzden suni derilerde plastik kokusu alırsınız ancak gerçek derilerde kendine has olan, herkesin bildiği kokuyu alırsınız. İki derinin arasındaki farkı ayırt etmenizin ikinci yolu ise kumaş üzerinde hissedilen gözeneklerdir. Kullanılan hayvan derisine göre gözenekleri de değişkenlik göstermektedir. Bunu deriye dokunarak anlayabilirsiniz. 

Deri Kumaşların Özellikleri 
- Dayanıklı, kaliteli ve kullanımı uzun ömürlüdür. 
- Yumuşak dokuya sahiptir. 
- Yüzeyinde bulunan gözenekler sayesinde hava ve su sirkülasyonunu sağlamaktadır. 
- Hava geçirgenliği (nefes alma) özelliği olduğundan terletme yapmamaktadır. 
- Alerjik reaksiyon ve benzeri sağlık sorunlarına yol açmaz. 
- Şık, kaliteli ve rahat görünüme sahiptir. 
- Derinin kullanım alanına göre değişebilmesiyle beraber çok düşük oranda esneme yapabilmektedir. - Çabuk yırtılma, yıpranma gibi sorunlara rastlanılmaz. 
- Doğal olduğu için insan sağlığına yararları oldukça fazladır. 
- Esnek bir yapıya sahiptir. 
- Kötü hava şartlarından korur ve nem emme özelliğiyle su geçirmezdir. 

1 yorum:

deri elbise yaşam tarzıdır aynı zamanda kendisi de tarzdır yani