Tekstil ve Moda

Spandex Kumaş Nedir, Spandex Kumaş Özellikleri

Spandex kumaş esnek olma özelliği ile öne çıkar. 
Spandex (spandeks), elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Spandex, likra ve elastan terimleri eş anlamlıdır aynı tür iplikleri ve ve bu ipliklerden üretilen kumaşları ifade eder. Spandex lifler, ağırlığının % 85'i uzun zincirli sentetik polimerden meydan gelmiş, segmente poliüretandan elyaf şeklinde üre­tilmiş maddelerdir. Poliüretan kökenli elastan iplikler tekstil ürünlerine elastikiyet, mükemmel taşıma konforu, iyi forma girebilme ve yüksek fonksiyonalite özellikleri kazandırmaktadır. Spandex ihtiva eden elastik kumaşlar, vücut hareketliliğine izin vermekte, vücuda oturmakta, şekillerini korumakta ve giyim rahatlığı sağlamaktadır. 

Spandex lifi üretim esnasında; kuru çekim, ıslak çekim, reaktif-kuru çekim, yaş-kuru çekim, eriyikten lif çekim gibi çekim yöntemleri uygulanmaktadır. 

Tarihte ilk Spandex lifi, 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir. Spandex terimi İngilizcede genişler anlamına gelen "expands" kelimesinde türetilmiştir. Spandex ismi Kuzey Amerika'da çokça kullanılırken Avrupa ülkelerinde Elastan kelimesinin varyasyonları kullanılır. Lycra (likra) DuPont tarafından konulan ticarî isimdir. 

% 100 spandeks veya spandeks karışımı kumaşlar esnekliği nedeniyle öne çıkan sentetik bir kumaştır. Popüler inanışın aksine, spandeks terimi bir sentetik kumaş malzemesi ve genellikle çeşitli üretim prosesleri ile yapılmış polieter-poliüre kopolimer bağlarından oluşmuş kumaşları ifade etmek için kullanılır. 

Bu kumaş, normal boyutunun 5-8 katına kadar uzayabilir ve genellikle şekle uygun tüketici kıyafetlerinde kullanılır. Çoğu durumda, giysilerde saf spandeks kullanılmaz ve bunun yerine, bu kumaşın küçük miktarları diğer sentetik, yarı sentetik veya organik elyaflara dokunur. 

2 yorum:

Spandeks dediğimiz iplikleri kimyasal şekliyle adlandırmak istersek, po­liüretan elastomer lifler şeklinde geçmekte­dir.

Spandex, ˈspandeks tayt diye çeviriyor google