Tekstil ve Moda

Boy ve Kiloya Göre Beden Hesaplama Nasıl Yapılır 📐

Boy kilo ve beden hesaplamalarında sadece kilo yapılan hesaplama doğru olmayacaktır. Boyun kiloya olan etkisi yüksektir. Bu anlamda 1,50 boy 65 kilosu olan bir kadın bedeni 40 beden giyebildiği gibi 1.80 boy 65 kilo olan bir kadın 38 beden olarak tanımlanabilir. Beden ölçüleri hesaplanırken göğüs, bel ve kalça çevresi ölçüsü alınmalıdır. 

Beden hesaplama tablosu uluslararası standartlarda belirlenmiştir. EU ölçüsü Avrupa standart beden ölçüsü olarak kabul edilir. Fakat coğrafi koşullara göre değişkenlik göstermektedir. En doğru hesaplama kadın veya erkeğin kendi beden ölçüsünü kendisinin ölçerek belirlemesi olmalıdır. 

Boy Kilo Beden Hesaplama Nasıl Yapılır 
Boy kilo ve beden ölçümü yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara bakılacak olursa; Öncelikle düz bir alanda ve çıplak ayakla boy ölçümüm sağlanması olmalıdır. Boy uzunluğu kiloyu etkiler ve dolayısıyla beden ölçüsünü değiştirmektedir. Örnek vermek gerekirse Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkede ortalama boy erkeklerde 172,6 cm, kadınlarda ise 161,4 cm'dir. Kilo ortalaması ise erkeklerde 75,8, kadınlarda 66,9 kilogram civarında seyretmektedir. 

Bu bağlamda 1,65 kadın boyu 50-55 kilo 38 beden olarak tanımlanmakta 60-65 kilo 40 beden 70-75 kilo 42 beden 75-80 kilo 44 beden 80-85 kilo 46 beden 85-90 ise 48 beden olarak tanımlanabilir. 

Kişilerin kendi bedenlerini doğru tanıması için öncelikle beden ölçümlerinin doğru yapılması gerekmektedir. Bir kadın 1,65 boyunda olması kilosunun 70 olması onun 44 beden giyeceği anlamına gelmemektedir. Göğüs çevresi ve omuzları geniş ve yapılı ise bu durumda beden büyür 46 beden uygun olabilir. 

Hangi Kilo Kaç Beden Giyer 
Kadın veya erkeğin ortalama standart ideal boy ve kilo standardı yoktur. Çünkü kişilerin kendilerine özel kemik yapıları söz konusudur. Uluslararası beden tablosu genel kriterlere bakılarak oluşturulmuş bir tablodur. Ancak herkesin bu tabloya uygun bedeni olmamaktadır. Piyasada uzun yıllardan beri hazır tekstile önem verilmiştir. Uluslararası beden tablosuna uygun giysiler üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Bu sebeple erkek veya kadının kendisine özel göğüs, bel ve kalça ölçülerini doğru bilmesi halinde hazır giyim alması durumunda kendi bedenine özel düzeltmeler yapılarak doğru seçimlerini gerçekleştirebilir. Yani bir kadın 44 beden giymesi göğüs ölçüsünün yüksek fakat bel ve kalçası ince ise bu durumda aldığı giysiyi uygun ölçülere getirmesi gerekecektir. 

Boy ve kilo ölçüsü amatör olarak evde basit bir şekilde hesaplanması söz konusu olabilir. en sağlıklı yöntemi bir uzman hekim tavsiyesi alınarak boy ve kilo ölçümün yapılması olacaktır. Erkek fiziki yapısı ile bir kadının fiziki yapısı aynı değildir. Başka bir örnek spor yapan bir kişinin fiziksel özellikleri ile spor yapmayan bir kişinin fiziki özellikleri yine aynı değildir. Bir kadın 1,65 ve kilosu 55 olabilir ancak kaslı bir yapıya sahip olması göğüs bölgesi ve kalça çevresi geniş veya dar olması durumunda beden ölçüsünde farklılık yaratacaktır. Erkek beden ölçülerine detaylarıyla bakılacak olursa 174-180 cm boy için 99-100 cm göğüs karşılığında 50 beden 170-174 cm boy 85 cm göğüs için 44 beden (XS) 169-173 cm boy 92 cm göğüs için 46 beden giyilmesi uygun erkek standart boy-kilo ve beden ölçüleri olarak belirlenmiştir. 

Pantolon bedeni farklı hesaplanmaktadır. Bu durumda bel, kalça ve iç bacak ölçüsü alınması gerekmektedir. İç bacak ölçüsü bacağın en kalın kısmından ölçülmeye başlanmalıdır. Kalça ölçüsü kalçanın tam orta ve en geniş yerinden alınmalı, bel ölçüsü ise göbek kısmının ortasından başlanarak ölçünü yapılmalıdır. Kot kumaşı ile normal kumaşların beden ölçüleri farklılık göstermektedir. Ancak belirtilen ölçüler karşılığında kot beden tablosu üzerinden doğru kot bedeni kolayca elde edilmektedir.

0 yorum: