Tekstil ve Moda

Az Bilinen Renkler ve Birbirinden İlginç İsimleri

Adını daha önce hiç duymadığımız harika renkler. 
Bazı renkler vardır ne yeşildir ne sarı, ne kırmızıdır ne mavi ama biz yine de sarımtırak, açık mavi, koyu kırmızı diye adlandırarak konuyu oracıkta çözeriz. İşin tuhafı şu ki eski dönemlerde çoğunlukla Avrupa’da kullanılan o renklerin büyük bir kısmının ismi bulunuyor. Hangi tanıdık renklerin bize oldukça yabancı gelecek isimleri varmış gelin birlikte bakalım. 

Falu 
Kırmızının bir tonudur. Doğum yeri İsveç'in Falun şehridir. Adını bölgedeki madenlerden elde edilen pigmentten alır ve genellikle o bölgedeki ahşap yapıların boyamasında kullanılır. 

Sinopia 
Kırmızı toprak rengi şeklinde tanımlanabilir. Kapadokya'dan çıkarılan renk pigmenti, Avrupa’ya Sinop limanından ihraç edildiği için Karadeniz’deki şehrimizin adını almıştır. 

Watchet 
Çoğumuzun açık mavi diyerek geçeceği rengin asıl adı "watchet"… Adını İngiltere'nin aynı isimli liman kentinden alıyor. Nedeni ise kentin yamaçlarını kaplayan bu renkteki kaymaktaşları. 

Drake'in boynu 
Erkek yeşilbaş ördeğin ilham verdiği renk için yanardöner parlak bir yeşil denilebilir. Renge doğrudan esinlenildiği yerin adı verilmiş: Drake'in boynu, yani ördek boynu rengi. 

İnkanardin 
İlk bakışta kan kırmızısı diyerek tanımlayacağımız rengin adı inkarnadin. Ve bu ismi bu şekilde kullanan ilk kişilerden biri Shakespeare olmuş, hem de ünlü oyunu Macbeth’te. 

Kobalt Rengi 
Gece mavisine çok yakın olan bu rengin ismi diğerlerine göre kulağa daha tanıdık gelebilir. Kobalt rengi veya kobalt mavisi. İlk zikredildiği yıl ise 1777. 

Verditer 
Yeşil ve mavi pigment olarak kullanılabilen rengin adı verditer. Kelimenin Eski Fransızca’da toprak yeşili anlamına gelen "verd de terre" tamlamasından türetildiği biliniyor. 

Magenta 
Kavuniçi 
Fuşya 
Saman Sarısı 
Mint Yeşili 
Fildişi 
Vizon 
Saks Mavisi 
Titan Beyazı 
Parliament Mavisi 
Yavru Ağzı 
Mürdüm 
Limon Küfü 
Cyan 
Deve Tüyü  
Mercan 
Hardal Sarısı 
Vişne Çürüğü 
Buz Mavisi 
Cam Göbeği 
Taba 
Kum Beji 
Ekru Ekru 
Nar Çiçeği 
Somon 

0 yorum: