Gelinlik, gelin tarafından düğün ya da nikah esnasında giyilen özel giysi. Gelinliğin kumaşı, gelinlik rengi, biçimi ve önemi davetlilerin dinine ya da kültürüne göre değişiklik gösterir.
Gelinlik tarihte ilk olarak Mısırlı kadınlar tarafından giyilmiş olsa da bu gelinliğin beyaz kumaş ve saçlarını saklayan bir kostüm olduğu bilinmektedir. Antik Roma'da ise Gelinlik koyu sarı renkte ve peçeliyken sonraları bu adetler bir kenara bırakılıp geline en iyi elbiseler giydirilerek evlendirilmesi adet edinilmiştir. Orta Çağ'da yapılan düğünler ise iki insanın birlikteliğinden çok daha fazlası olmuş ve düğün bir iş ortaklığı ya da iki ülke arasındaki anlaşmayı temsil etmiştir. Daha çok politik sebeplerin ağır bastığı Orta Çağ düğünlerinde gelin ailesinin temsili olarak en iyi şekilde giyinmiş ve gelinlikte herhangi bir renk şartı koyulmamıştır (herkes zevkine göre bir renk seçmiştir). Üst sınıflardan olan gelinler, gelinliklerinde pahalı kumaşlar ve iddialı renkler kullanarak, kat kat kürkler, kadife ve saten giyerek gelin olmuşlardır. Daha düşük sosyal sınıflara mensup gelinler ise ellerinden geldiği kadar bu şıklıkları taklit etmeye çalışarak en güzel elbiselerini giymişlerdir.
Türkler ise oba sistemiyle yaşadıkları eski dönemlerde gelinin en güzel elbisesiyle ve başının kırmızı bir tülle örtülmesiyle halka açık düğün merasimini yaratmıştır. Damat gelini atla alıp düğüne götürerek bu kültürün adetini oluşturmuştur. Yerleşik hayata geçildiğinde ise bu kültür Araplar'a geçmiş, Türkler içinse -çok sonraları, bir nevi modern zaman- gelinlik özünü koruyarak (kırmızı kurdele bağlamak ve atla gelini almak bazı kültürlerde hala uygulanmaktadır) dönüşmüştür (16. yüzyıl sonrası beyaz olur). Yine de Osmanlılar'da gelinlik rengi tercihe göre değişmiş, çoğunlukla kırmızı renk üzerinde ve pullarla süslenmiş şekilde giyilmiştir.
Beyaz Gelinlik giyme adeti ise 16. yüzyılda başlamıştır. Günümüzdeki modellere benzeyen şekilde Beyaz Gelinlik giyen ilk kadın Kraliçe Victoria olmuştur. 1840 tarihinde Prens Albert ile evlenen Victoria, 5.5 metre uzunluğunda gelinlik kuyruğuyla prensin kolunda salona gelmiştir. Davetliler tarafından hiç yadırganmayan Victoria, beyaz renk tercihinden dolayı alkışlanmış ve uzun süre konuşulmuştur. Beyazın masumiyeti ve saflığı simgelemesiyle İngiltere başta olmak üzere Beyaz Gelinlik yaygınlaşmaya başlamıştır. Fransız ve İngiliz yazarlar da beyazın masumiyeti üzerine uzun süre gündem oluşturmuşlar ve gelinliğin beyaz olmasında payda sahibi olmuşlardır.
1 yorum:
gelinlikle ilgili bilgiler değerli olmuş, Aksaraygelinlik.com sitesinde bu içeriği kullanmamızda bir sakınca olabilir mi?
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.