Tekstil ve Moda

Kürk Nedir, Kürk Elbise Ne Demek

Kürk kabanlar. 
Kürk (Alm. Pelzbekleidung, Fr. fourrure, İng. fur, fur garment), memeli hayvanların tüylü derisi, postuna denir. Kürkler, yün ya da kılı üzerinde olacak şekilde işlenmiş deriden yapılan giysilerin genel adıdır. Kürkler tarih boyunca her dönem; en pahalı elbise türlerinin arasında olmuştur. Kürkler koyun, keçi, tilki, samur, tavşan, şinşilla (çinçilla), vizon, kunduz, misk sıçanı, leopar, kokarca, kakım ve sansar gibi hayvanlardan elde edilir. 

Tilki postundan yapılan kürk ceket, manto ve kap yapımında kullanılır. En pahalı kürk hayvanları arasında vizon kürkü en pahalı kürktür. Leopar ve kakım kürkleri de çok pahalı kürklerdendir. 

Kürk genel olarak iki bölümden oluşur. Kısa tüyler ve koruyucu tüyler. Bazı hayvanlarda bir de orta seviye tüyler diyebileceğimiz bir katman daha bulunmaktır. Bütün memeli hayvanların kürkü yoktur. 

Kürk genel olarak iki bölümden oluşur: 
- Taban tüyleri veya Kürkaltı: Bu kısım kısa, düz ve koruyucu tüylere nispeten daha sık olan tüylerdir.
- Koruyucu tüyler: Hayvanların renklerini de belli eden bü tüyler, Taban tüylerine göre daha seyrek ve uzundurlar. 

Günümüzde daha çok moda amacıyla kullanılan kürk ürünleri ceket, yakalık, anahtarlık, ayakkabı gibi pek çok aksesuarda kendine yer edinmektedir. Hayvanseverlerin çabaları, kürk kullanıcılarının bir süredir yapay kürklere yönelmesine sebep olmuştur. 

1 yorum:

kürk çok asil bir elbise elegant bir duruşu var kim ne derse desin