2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Yuvarlak Örme Nedir, Yuvarlak Örme Özellikleri

Elle çalışan basit mekanik çorap örme makinesi. 
Yuvarlak örme makineleri, iğnelerin dairesel yatak (silindir veya silindir-kapak) üzerine dizildiği, buna bağlı olarak diğer örücü elemanların iğnelere uygun dairesel şekilde yerleştirildiği örme makineleridir. Genel olarak iğneler ve iğne yatakları hareketli, iplik veya çelikler sabit sistemine göre çalışmaktadır. Yuvarlak örme makineleri üretim hızını artırmak için silindirlerin çevresine iğnelerin dizilmesiyle oluşmuşlardır. Genellikle iplik sabit, iğneler hareketli prensiple çalışırlar. Örme dairesel bir düzlemde oluşur ve bir kumaş tüpü oluşturur. Silindirin çevresine sabit kamlar yerleştirilip, iğnelerin üzerinde yer aldığı silindir döndürülerek örgü örülür. Örülen örgü makinenin silindiri içinden aşağı doğru çekilir. İplikler iğne sistemlerine yukarıdan beslenir. 

Yuvarlak örme makineleri, triko (düz örme) makinelerine göre 2-8 misli daha hızlı çalışırlar. (tekstüre, çorap, bant v.b. gibi makinelerde 400-800 bazen 4000 devir/dakika hız olabilmektedir.) Ayrıca yuvarlak örme makinelerinde hızın yanı sıra sistem sayısı da fazladır. Triko makinelerinde maksimum 4 sistem yerleştirilebilir ki, bu da çalışılacak kısmı artırır. Yuvarlak örme makinelerinde ise ipliklerin verildiği yerin sabit olması sistem sayısının çoğalmasına imkan vermektedir. Yuvarlak örme makineleri triko makinelerine göre daha ince makinelerdir. Bu nedenle yuvarlak örme makinelerinde elde edilen kumaşlar daha ince ve zariftir örneğin çoraplar bu makinelerde üretilir. 

Yuvarlak Örme Makinesi Nasıl Çalışır 
Yuvarlak örme makineleri, iğnelerin yan yana ve dairesel (kovan halindeki) iğne yatakları üzerine açılmış iğne kanallarına dizilmiştir. İğne yatağının dairesel hareketi esnasında kanallar içinde hareket eden iğnelere, iğne yatağı ve kanallar üzerinde hareketsiz ve sabit olarak duran iğnelere hareket veren kilit mekanizmalarının yardımıyla ayrı ayrı hareket ettirilmesi ve buna uygun sabit iplik yatırımı ile örme işlemini yapan makinelerdir. Yuvarlak örme makinelerinde örme elemanları ve mekanizmaları dairesel olarak yatay veya dikey konumlardaki iğne yatakları üzerinde bulunurlar. Örme işlemi, ipliklerin iğne yatağı çevresine belirli aralıkla sıralanmış çalışma yerlerinde (sistemlerde) bu iğneler topluca dönüş hareketi yaparken aynı zamanda sabit olan kilit sistemlerinden uygun hareketleri almaları ve üzerlerine yatırılan iplikleri çekerek ilmek oluşturmalarıyla gerçekleşir. Diğer bazı yuvarlak örme makinelerinde ise dairesel düzlem üzerine yerleştirilmiş iğne yatakları, dönüş hareketi yapmaz. İpliklerin yerleştirildiği cağlık ve kilit sistemleri dönüş hareketi yapar. Yuvarlak örme makinelerinde bu konstrüksiyon daha çok LL haroşa tipi ve özel örme makinelerinde kullanılır. 

Yuvarlak Örme Makinelerinin Temel Elemanları 
Yuvarlak örme makinelerinde örme kumaşın oluşabilmesi için aşağıda sıralanmış olan mekanizmalara ve örme elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu mekanizma ve örme elemanlarının uyumlu bir koordinasyon ile çalışması sonucu örme kumaş meydana getirilmiş olur. 
Yuvarlak örme makinesinde iğne hareketi ve ilmek oluşturulması. 
Yuvarlak örme makinelerinde temel mekanizma ve elemanlar şunlardır: 
- Makine iskeleti (gövde ve şasi), 
- Hareket verme ve iletme mekanizmaları, 
- İplik cağlığı ile iplik sevk ve kontrol elemanları, 
- Örücü makine elemanları, 
a) örme iğneleri, 
b) iğne yatakları, 
c) kilit mekanizmaları (örme çelikleri), 
d) iplik kılavuzları (mekikler), 
- Desenlendirme mekanizmaları, 
- Kumaş çekme ve sarma mekanizmaları, 
- Kumanda donanımları, 
- Kontrol ve güvenlik elemanları. 

Yuvarlak Örme Kumaş Kullanım Alanları 
Son yıllarda tüketici eğilimlerindeki değişmeler nedeniyle, örme kumaşlardan yapılan giysilerin kullanımı hızla artış göstermektedir. Dokuma kumaşlara göre çok daha esnek olan, gerektiğinde vücudu ikinci bir deri gibi saran, az buruşan, giyimde rahatlık hissi veren örme kumaşlar günlük ve spor giysilerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde hemen hemen her çeşit giysi üretiminde yuvarlak örme kumaşlar kullanılmaktadır. İç giyim üretiminden sonra ikinci sırada yer alan tişörtün de günümüzde kullanım alanı oldukça yaygındır. Tişört, klasikleşmiş modellerin (basic, polo, vb.) yanı sıra günün modasına göre çok değişik form ve modellerde üretilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.