Moda (Alm. Mode, Fr. mode, İng. clothing fashion; fashion), bir toplumda belirli bir zaman dilimi içerisinde öne çıkan giyim tarzına denir. Moda kelimesi sözlüklerde yazan kelime anlamıyla toplumun tüketim trendlerini belirleyen ve onlara neyi tüketmesi gerektiğini düşündüren tüketim anlayışı olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde, tekstil sektörü ve giyim ile özdeşleşen moda, Latince modo kelimesinden gelir hemen şimdi anlamı taşır. Modanın, İtalyancadaki kelime anlamı; süslenme özentisi ya da değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik olarak geçmektedir.
Modanın bir diğer anlamı da, belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı ve yaygın düşkünlüktür. Moda kelimesi, Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerinde bir kaç şekilde ifade edilmektedir. Bunlardan ilki şu şekildedir: Değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik. Yani İtalyancadaki kelime anlamıyla hemen hemen aynıdır. TDK'ya göre diğer bir tanım ise, geçici olarak yeniliğe ve toplumsal beğeniye uygun olan şeklindedir.
Bu tanımlar modanın zaman içinde gerçek anlamından uzaklaştığını gösteriyor. Moda bilinen anlamıyla sadece, dönemin popüler giyim tercihleri ve trendleri anlamına gelmez. Bugün çoğumuz için moda, yalnızca giysi ve aksesuar anlamına geliyor. Oysa bu kavram sadece tekstil sektörü ile ilişkili değil. Moda; sanat, müzik, tiyatro, edebiyat, yemek, iç mimarlık, mimari, bahçe bakımı, televizyon, sinema gibi konuları; daha doğrusu, duyuları uyaran her şeyi içine alır. Gene de, bu değişimin mantığı anlaşılabilir. Tarihte, belirli bir çağa ait olan giyim stili kayıtlara moda diye geçiyor. Giyim alışkanlığı; yaşanan anın havası ile eş anlamlı olarak kullanılıyor. Bazı diğer kaynaklar ise modayı, giysi, etiket, davetler ve diğerlerinin günlük alışkanlık veya stili ve giyimin, davranışların vb. özellikle seçkin veya seçkin olmak için yapılanan bir toplum tarafından geleneksel kullanımı şeklinde tanımlamaktadır.
Moda genel kullanımıyla insanların, içinde bulunan belirli bir zaman periyodundaki, daha çok giyim ile ilgili tercihlerine referans eden popülaritesi yükselen genel giyim tarzına verilen isimdir. Moda genel olarak popüler giyim tarzına işaret etse de, günümüzde bazı bölgelerde, sosyetenin veya ünlülerin kıyafet tercihlerini işaret ediyor gibi görünmektedir. Aslen, moda birçok alandaki değişen, yükselen tercih eğilimlerine referans eder. Moda kelimesinin anlamca popüler giyim tarzını karşılıyor olmasının bugünkü nedeni giyim endüstrisinin bu alandaki her türlü yatırımından kaynaklanmaktadır. Bu kullanım özelliği sadece ülkemizde yaygın olmayıp, aynı zamanda birçok kültürde de moda toplumdaki giyim tercihleri anlamıyla kullanılmaktadır.
Modanın Sözlüklerde Yazmayan Anlamı Nedir (moda'ya uyalım mı)
Moda, arz talep sonucu değişmektedir. Dünyada olan biten her olaydan; sosyal, siyasal, ekonomik, teknolojik, kültürel, sanatsal durumlardan etkilenerek güncellenmektedir.
Burada önemli olan nokta modayı, yani günümüzdeki anlamı ile giyim trendlerini, kimin nasıl yönlendirdiği ve belirlediğidir. Medyada yüzlerce modacının hep bir ağızdan bu yıl bunlar moda, bu yaz bu renkleri giyeceğiz veya sonbaharda bunlar moda olacak dedirten ve birleştiren güç nedir acaba?
Moda da belirleyici husus büyük giyim firmaları ve tekstil alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerdir. Bugünkü anlamıyla modaya (sadece giyim endüstrisi) etki eden en önemli unsur geçen senelerde moda olan renk ve kumaşlardır. Bir kere moda olan bir renk ve kumaş mutlaka ilerleyen yıllarda tekrar moda olacaktır. Çünkü büyük şirketler modayı sadece elinde kalan iplik ve kumaşları daha yüksek bir fiyata satmak için kullanmaktadır. Örneğin bu yıl kırmızı moda bir renk diyelim, sektördeki firmalar bolca bu renkte, iplik ve kumaş ürettiler. Bu renkte iplik ve kumaşlar müşteriler tarafından tamamen tüketilirse ne âlâ, ancak bu üretilen iplik ve kumaşlar yeteri kadar tüketilmez ise bunlar elbette atılmıyor, depolarda bekliyor. Ta ki kırmızı renk, iplik ve kumaşlar tekrar moda olana kadar, burada belirleyici faktör elde kalan kırmızı renk mamul miktarının büyüklüğü, eğer miktar büyükse o renk daha kısa bir sürede tekrar moda olacaktır, çünkü depolamakta bir maliyet gerektiriyor. Buradan çıkarılacak bir husus varsa; o da modanın çokta önemsenecek ve dikkate alınacak bir şey olmaması gereklidir.
20 yorum:
Son cümle bence herşeyi açıklıyır. ''Buradan çıkarılacak bir husus varsa; o da moda önemsenecek ve dikkate alınacak bir şey değildir.''
moda nedir ne degildiri anlatan çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık teşekkür ederim
bence moda aynı şeylerin tekrarı eskileri atmayın yeniden moda olacaklar diyorum kısaca
her şeyin modası var insanların bile
ama biz modayı önemsiyoruz evet çokta önemsememek gerek aslında
moda büyük şirketler tarafından bize empoze edilen emperyalizmin bir oyunudur, modaya uymam, modaya uyanlarıda sevmem
İnsanlık tarihinin ilk icatlarından biridir elbise. Tüm toplum ve kültürlerin ataları, göğüslerinden bacaklarının belli bir bölümüne kadar vücutlarını kapatan kıyafetler giymişlerdir. Genel olarak elbise adı verilen bu kıyafetler bir çok amaca yönelik olarak ortak çözüm sağlamaktadır. Elbiseler sıcak ya da soğuk hava şartlarından korur, bel altı ve üstü gösterilmek istenmeyen bölgeleri örter, saldırılara karşı bir savunma sağlar, kamuflaj işlevi görür, başka insanlarla ayırt edilebilmeye yarar, hatta insanların duygularını ifade etmeye bile olanak tanır. Duyguların ve estetik özelliklerin dışa vurumu da modayı ortaya çıkarır.
Modayı etkileyen en önemli etkenlerden biri de ekonomik etkenlerdir. Milletlerin bolluk ve kıtlık dönemleri modayı büyük ölçüde etkilemiştir. Savaşların yarattığı ekonomik durumlar moda için oldukça önemlidir. Savaş ve kıtlık dönemlerinde eteklerin kısalması, az kumaş gerektiren modellerin seçilmesi bir rastlantı değildir. Ülkelerin barış ve bolluk dönemlerinde ise gösterişli giysilerin giyilmesi, pahalı ve bol kumaş tüketimi kısacası moda savurganlığı da ekonomik etkenler sonucudur. Toplumu sarsan önemli olaylarla, olayları yaratan kişilerde modayı ve moda tasarımcılarını etkilemektedir. Giyim ve modanın değişiminde yepyeni bir moda akımına ender rastlanır. Modacılar genellikle geçmişteki stilleri değiştirerek yeni bir yorumla ortaya çıkarırlar. Moda bir devinim halindedir.
moda nereden esinlenir ve modanın ilham kaynağı nedir: Moda eğilimleri, bazı malzemelerin mevcut fiyatları ve fiyat tahminlerinden etkilenebilir. Örneğin, ipeğin küresel piyasada fiyatı yükselmeye başlarsa, moda ve giyim firmaları üretimde daha az ipek kullanmak isteyecek ve bunun yerine modayı etkili biçimde değiştiren ve modayı ortaya çıkaran eğilimler olarak farklı kumaş türleri pazarlamaya başlayacaklardır. Benzer şekilde, bronz fiyatlar düşmeye başlarsa, daha fazla şirket bronz düğme ve aksesuarları kullanacak ve pazarlayacak. Moda popüler kültürlerden ve alt kültürlerden büyük ölçüde etkilenebilir. Bunun bir örneği Açlık Oyunları filmleri serisi çıktığında görüldü güncel bir örnek olarak onu vermek istiyorum. Filmdeki başrol karakter uzun örgülü saçları ve kendine özgü kıyafeti ile beyaz ekranda görüldü ve bu saç şekli hızla genç kadınlar ve kızlar arasında popüler bir saç stili haline geldi. Ayrıca, 1990'lı yılların punk moda trendleri, müzik ve genel isyankar zihniyet gibi giysilere yansıyan bir altkültürden çıktı.
İnsanoğlu, örtünmek değil de giyinmek istediğinde, bilinçsizce de olsa moda kavramını ortaya çıkarmıştır. Yani moda tarihi elbise temel ihtiyaç dışında kullanılmasıyla başlamıştır. Aslında modada amaç giysinin mutlaka yararlı ve gerekli olması değil farklı olmasıdır. Yani temelde ısınmak veya korunmak için modaya ihtiyacımız yoktur. Ama insanoğlunun güzel ve çekici olmaya, kişiliğini ve tarzını giydiği elbise ve aksesuarlarla belirtmeye olan ihtiyacını moda karşılar.
Tekstil və moda nedir haqqında məlumat üçün sizə təşəkkür edirəm
modayı kadınlar daha çok takip ediyor gibi görünse de bazı erkekler modada kadınlara fark atar, modacıların çoğunun erkek olması da bunu gösteriyor
modaya dair herkesin bir fikri var ancak kimse moda ne demek tam olarak bilmiyor ancak bu yazı bu derde çare oluyor
Moda, elbiselerin, tasarımların ve renklerin trende dönüşümüdür.
Moda akımı ne demek sorusuna cevabım çeşitli olguların ve ürünlerin başka olgu ve ürünlere belli bir süre için tercih edilesi derim. mesela sarı bir süre diğer renklere tercih edilip moda akımını dönüşür. aslında bu bir manada Moda anlamı nedir? sorusuna da cevap olur. söz konusu ürün ne ise Moda ürün ne demek? sorusuna cevap olur örneğin aynalı gözlük o dönem moda ise moda ürün odur cevabına ulaşılır. Moda ve trend nedir? ise aynı anlamdadır ama moda daha çok giyim kuşam iken trend hayatın diğer alanları için popüler olan şeyleri anlatır.
Moda nedir tanımı kısaca (İng. Fashion): Giyim, davranış, ev döşeme, makyaj gibi alanlarda topluma ya da toplumun geniş bir kesiminde yaygın, ortak tutum ve anlatım özellikleri bütünüdür.
moda trend farkı nedir, trend ne demek kısaca: Modada en çok kullanılan kavramdır. İçinde bulunulan sezonun en son tercih edilen ve kullanılan renk, desen, aksesuar veya kombin tasarımlarını karşılamak üzere kullanılır.
moda ne demek,moda kelimesinin sözlükteki anlamı nedir, moda ne zaman ortaya çıkar nasıl belirlenir, tekstilde moda ne demek, moda nedir, giyim ve moda
Hızlı moda endüstrisi (fast fashion) en basit tanımıyla moda markaların uyguladığı modaya uygun ve uygun fiyatlı ürün stratejisidir.
Her mevsime uygun giyim seçenekleri stil, renk ve doku açısından sonsuzdur. Ancak o an trend olan şey ise modadır.
Yorum Gönder