Tekstil ve Moda

Giysi Türleri Nelerdir, İsimleri ve Sınıflandırılması

Giyim; insanların ihtiyaçlarının yanı sıra dış etkilerden korumak, örtünmek, modaya uymak amacıyla vücudun bir kısmını ya da tamamını kapatan kıyafet ve aksesuarlara denir. İnsan vücudunu örten bu eşyalara giysi, giysi üretim sektörüne giyim sektörü denir. İnsanların giyinme nedenleri; örtünme, korunmak, ihtiyaç, cazibe, iletişim sayılabilmektedir. 

Giysiler ekolojik koşulların, toplumsal ve kişisel değer yargılarının, törelerin, kültürel ve ekonomik koşulların biçimlendirdiği önemli bir kültürel öge aynı zamanda da kültürün en önemli taşıyıcıları arasında yer alır. Kültür olgusu değişmeyen, hep olduğu gibi kalan bir anlamlar bütünü değildir. Zamana, siyasal, sosyal ve ekonomik yapıdaki gelişmelere bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir; başka kültürlerle karşılıklı olarak alışverişte bulunması nedeniyle değişir ve dönüşür. İnsanın vücudunu korumak amacı ile başlayan, çeşitli etkenler ile biçimlenen giysiler ile vücudu örtmek, baş süsleme ve kullanılan gereçler gibi katmanlarla üzerine çeşitli anlamlar yüklenerek çeşitlendirilmiştir. İnsanın doğal çevresi, ülkenin coğrafi konumu, ekonomik ve toplumsal yapısı, inanç, mahremiyet kavramı, teknoloji, elbisenin kullanım amacı gibi etmenler giysilerin şekillenmesinde önemli ölçüde etkili olmuştur. 

Giysi türleri, giysi türleri hakkında bilgiler: 

Giysi Türleri 
- Spor Giyim: Spor yapılırken giyilen kıyafetlerdir. Bu kıyafetler oldukça esnek, rahat ve hareket kabiliyetini kısıtlamayan giysilerdir. Tayt, tişört, sporcu atletleri, eşofman vb. sayılabilir. 
- Günlük Giyim: İnsanların gündelik yaşamlarında giydikleri kıyafetlerdir. Bu kıyafetlerde daha çok rahatlık ve şıklık aranır. 
- İş Giysileri: Çalışılan iş koluna uygun giyilen giysilerdir. İşçi tulumları, önlükler, formalar vb. sayılabilir. 
- Fantezi Giyim: Normal ve gündelik giysilerden tasarımı farklı, çeşitli renkler ve taşlarla süslenmiş sahne, gösteri vb amaçlarla üretilen gösterişli giysilerdir. 
- Tesettür Giyimi: İslam inancının gereği olarak muhafazakâr giyimdir. Ferace, kap, tunik vb. sayılabilir. 
- Deniz Giysileri: Deniz, havuz gibi yerlerde giyilen, su emiciliği az olan giysilerdir. Mayo, pareo, mayokini, bikini vb. sayılabilir. 
Çeşitli meslek grupları, işlerini icra ederken kendilerine özel üretilen elbiseler giyerler. 
Giysi Seçimini Etkileyen Faktörler 
- Cinsiyet: Kadın ve erkeklerin giyim tarzları birbirinden faklıdır. Kadınların giydiklerine kadın giyim, erkeklerin giydiklerine erkek giyim, her iki cinsiyete hitap eden giyim tarzına üniseks giyim denir. 
- Yaş: 0-3 yaş bebek, 4-7 yaş çocuk, 10-19 yaş genç, 19+ yaş yetişkin bedenleri olarak ayrılmaktadır. 
- Sosyal Çevre/ Kültür: İnsanların yaşadığı sosyal çevre, giyimini etkilemektedir. Karadeniz Bölgesinde peştamal giyilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şalvar giyilmesi buna örnektir. 
- Statü: İnsanlar mesleğini ve konumunu giyimlerine yansıtırlar. Örneğin, masa başında, bedensel güç kullanmadan daha çok zihin gücüyle çalışan ofis çalışanlarına beyaz yakalılar denilmektedir. El emeğiyle çalışan daha çok beden gücüyle maaş ya da süreli ücret karşılığı çalışanlara mavi yakalı denir. Çalışanlara bu renklerin verilme sebebi ise çalışma ortamlarıdır. Beyaz yakalı denilme sebebi; kurallara bağlı, derli toplu, temiz olmaları zorunluluğudur. Mavi yakalı denilme sebebiyse çalışma ortamında beden gücü kullanılmasını kolaylaştıran rahat kıyafetler kullanmaları, koruyucu aksesuar kullanıyor olmaları ve kıyafetlerinin çabuk kirlenmesidir. 
- Mevsim: Yazlık, kışlık ve geçiş mevsimleri (sonbahar ve ilkbahar) olarak ayrılır. Mevsimlere uygun giyinilmelidir. Eskimoların soğukta giydikleri kıyafet ve ekvatordaki insanların giydikleri kıyafetler örnek verilebilir. 
- İnanç: İnsanlar inançlarını giyimine yansıtabilirler. Örneğin, Müslümanların başlarını örtmesi, rahibelerin Hıristiyanlığa uygun kıyafetleri giymesi gibi. 
- Moda: Modern çağın gereksinimi olan değişiklik ve süslenme ihtiyacı, toplumsal beğeni ve bu beğeniye düşkünlük olan moda, geçici akımlardır. Örneğin, 1990'lar modası. 
- Trend: Giyim sektörüne yön veren en önemli etkendir. Belli zamanlarda ortaya çıkan geçici giyim tarzı olan bu durum giyim sektörünü ve insanları etkilemekte ve yön vermektedir. Örneğin, 1990'lar modasının mom kotları. 
- Vücutta Giyildiği Yere Göre: Kıyafetlerin altına giyilen vücudun ısısını dengelemeye ve üstüne giyilen kıyafetlerin duruşunu güzelleştiren giysilere iç giyim, belden yukarı giyilene üst giyim, belden aşağı giyilen giysilere alt giyim, bu giysilerin üstüne giyilen ve dış etkenlerden koruyan giysilere dış giyim denilmektedir. 
- Aksesuar: Kadın ve erkek giyiminde giysiyi tamamlayan parçalara aksesuar denir. Eşarp, şal, kuşak, fular vb. sayılabilir. 
Kıyafetler, kadın ve erkek olarak ayrılır. 
Cinsiyete Göre 

Kadın giyimi: Kadınların, iyi bir görünmek ve başkaları üzerinde iyi bir izlenim bırakmak için giydikleri giysilerdir. 
- Kadın üst giyim: Pardösü, manto, kaban, etek, tayt, kapri, bolero, uzun elbise, mont, trençkot, bluz, pantolon, gömlek, tunik, eşarp, hırka, svetşört, kazak, şort, tişört, kap, salopet, üniforma, ayakkabı, sandalet, bot, çizme. 
- Kadın iç giyim: gecelik-sabahlık, iç çamaşırları, sütyen, büstiyer, bralet, külot, kombinezon, atlet, slip külot, jüpon, korse, mayo-bikini ve bornoz. 

Erkek giyimi: Erkeklerin giydiği, toplumdaki sosyal statülerine ve modaya göre değişiklik gösterebilen giysilerdir. 
- Erkek üst giyim: palto, pardösü, kaban, ceket, mont, salopet, süveter, pantolon, trençkot, takım elbise, kazak, kravat, tişört, şort, kapri, üniforma, bermuda şort, gömlek, yelek, ayakkabı, bot, çizme, sandalet
- Erkek iç giyim: Sabahlık, bornoz, gecelik, pijama, atlet, külot, boxer, slip külot, iç çamaşırları, mayolar. 

Çocuk giyimi: Çocuğa kişilik kazandıran, onun büyüme ve gelişmesine engel olmayan rahat ve kullanışlı giysilerdir. 
- Çocuk üst giyimi: palto, ceket, mont, kaban, elbise, pantolon, etek, bluz, ayakkabı. 
- Çocuk iç giyim: Bebe çamaşırları, iç çamaşırları, gecelik, atlet, zıbın, külot, pijama, bornoz. 
Giysi çeşitleri. 
Giysi Çeşidine Göre Giysi Türleri 

İç giyim: Tene direk temas eden, teri emen, rahat ve sağlıklı kumaşlardan yapılmış giysilerdir. 

Dış giyim: İç giyim üzerine giyilen modaya, çevreye, yaşa, iklime, ekonomik duruma, sosyal yaşantıya ve kumaş özelliğine göre değişiklik gösteren giysilerdir. 

Aksesuarlar 
Kol saati, şemsiye, fular, şapka, kemer gibi giyimi tamamlayan parçalardır. 

5 yorum:

giysi türleri duruma ve mekana göre değişir, bir öğrenci için okul forması ve diğerleri diye ayrılır, polis ve asker için üniforma ve sivil diye ayrılır, memur için takım elbise ve pijama diye giysi türlerine ayrılır

Giysi çeşitleri isimleri nelerdir, Giysi adları hangileri, Kadın giysi türleri neler, Elbise türleri, Kadın giysi isimleri, Kıyafet çeşitleri isimleri erkek gibi sorularıma cevap aldım

Kadınlar ne giyer isimleri diye ödev mi olur

Giysi türlerini sınıflandırma açısından faydalı bir içerik

Giysi seçimini etkileyen faktörler nelerdir; bence giyim tercihini etkileyen temel faktörler; psiko-sosyal faktörler, moda odaklılık, ürün özellikleri, fiyat, ödeme kolaylığı, personel, alışveriş ortamı ve diğer unsurlardır.