Beyaz yaka bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alıyor. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteriyor. Bu grup teknolojiyi de ağırlıklı olarak kullanıyor. Beyaz yaka için üretim planlama, mühendislik, üretim yönetimi, kalite yönetim ve kontrol, laboratuvar, Ar-Ge, bakım onarım, depolama, sevkiyat, pazarlama ve satış başta olmak üzere pek çok farklı pozisyondan bahsedilebilir.
İş yaşamında bedensel değil, zihinsel gücüyle var olan, diğer gruplara göre daha yüksek eğitimli ve donanımlı çalışan kesimini ifade etmek için kullanılan beyaz yaka tabiri kariyer planlaması yapanlar açısından da son derece önemlidir. İş dünyasında çalışan gruplarını birbirinden ayırmak için kullanılan yaka renkleri esasen çalışanların giydiği üniformalara göre belirlenir. Sarı yakalı çalışanlar, ağırlıklı olarak yapım, onarım, çöp toplama, kanalizasyon temizleme gibi dışarıda yapılan meslekleri icra eder ve üstlerinin kirlenmemesi için sarı üniforma giyer. Mavi yaka adı verilen çalışanlar, ofis ve iş yerlerinde çaycılık, temizlikçilik, aşçılık, nakliye sorumluluğu gibi bedensel güce dayanan işleri yerine getirir ve diğer çalışanlardan ayrılabilmeleri için mavi üniforma giyer. Beyaz yakalı çalışanlar ise üniforma giymemelerine rağmen ağırlıklı olarak beyaz kıyafetleri tercih etmeleri sebebiyle beyaz yaka olarak adlandırılır. Beyaz yaka mavi yaka farkı temelde yapılan işin niteliğine göre belirlenir. Beyaz yakalı çalışanlar, şirketlerin yönetim ve icraat kısmında görev alırken mavi yakalı çalışanlar ise şirket düzeninin devam etmesinden sorumludur.
Beyaz Yaka Tarihçesi
Beyaz yaka ifadesi Türkiye’de ağırlıklı olarak 1990’lı yıllardan itibaren kullanılır. İngilizcedeki "White Collar" ifadesinden çevrilerek Türkçeye kazandırılan tabirin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanımı ise 1930’lu yıllara kadar uzanır. Masa başı çalışanlarının işçi grubundan ayrılması amacıyla ortaya çıkan ifade toplumsal grupların ve katmanların kısaca ayırt edilebilmesi için sıklıkla kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder