Tekstil ve Moda

Ferace Nedir, Ferace Elbise Ne Demek

Feracenin tarihi çok eski olsa da günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. 
Ferace, geniş kolları ve bol bedeni ile kullanımı rahat olan vücut hatlarını belli etmeyen kadın dış giysisine denir. Kapüşonlu olanları da vardır. Geniş yakalı ve ayak bileklerine kadar uzundur. Ön kapamada düğme ya da fermuar bulunur. Cepli ya da cepsiz modelleri olabilir. 

Tesettürlü kadınlar tarafından giyimde rahatlık açısından tercih edilmektedir. Hatları kesinlikle belli etmemesi ve kullanım rahatlığı bunda oldukça etkilidir. Vücut hatlarını asla göstermediği için tesettürlü hanımların tercihini olmaktadır. 

Ferace eskiden sadece kadınların değil, dervişlerin de giydiği bir giyim tarzıdır. Kadınların giydikleri ferace modellerine zenane, erkek ve dervişlerin giydiklerine merdane adı verilmiştir. 

Ferace, eski dönemlerden itibaren kullanılan bir kıyafet terimidir. Önceden kadınların kendi üstlerini örtmek için giydikleri elbiseye bu ismi vermişlerdir. Bu ürün günümüz de farklı kumaşlardan imal edilmektedir. Özellikle fantezi ve çuha kumaşları kullanılmaktadır. Özellikle düz modellerin üretimi tercih edilmektedir. Çünkü hanımlar tarafından en çok düz modeller kullanılmaktadır. Ancak üreticiler tarafından cep ve yaka kısımları işlemeli olan modellerde üretilmektedir. Bunun amacı her zevkten ve her kesimden insana hitap etmektir. Bununla birlikte modaya uygun üretimler yapılarak modeller de koyu renk tercih edilmektedir. Ayrıca bol bedenli ürünlerin üretilmesi kadınların tercih etme sebeplerinden biri olarak bilinmektedir. Bu ürün genel olarak kadınların giymekte olduğu mantolara benzemektedir. Ancak mantolardan farklı olarak geniş yakaları bulunmamaktadır. Ayrıca uzun olması mantodan ayıran başlıca özelliklerden biridir. Ferace kullanmakta olan kadınlar, giymiş oldukları diğer kıyafetler ile kombin yapmaktadırlar. Her sezon için birbirinden farklı renk ve modellerde üretilmektedir. 

Yazlık feraceler 
Yaz aylarının sıcak günlerinde tercih edilir. İnce ancak iç göstermeyen kumaşlar tercih edilir. Keten, atlas ve ince pamuklu kumaşlar kullanılır. Esnek olanları dökümlü bir hava katar. Açık renkleri çoğunlukla tercih edilse de koyu renkli modellerini de yazın bulmak mümkündür. 

Kışlık feraceler 
Manto ve pardösü yerine kullanılmaktadır. Kalın kumaşlar ve koyu renkler bu mevsimin feracelerinin tercihidir. Kalın pamuklu, kalın keten, çuha, kaşmir ve yünlü kumaşlar ile üretilir. Renk tercihi siyah ve koyu tonlardır.

4 yorum:

Ferace, Osmanlı imparatorluğunda anadoluda yaşayan Türklerin, kadınların çarşı, pazar ve sokakta giydikleri üstlüktür. Bu elbise, uzun kollu, yakasız, bol ve siyah renkte pardesüyü hatırlatan yere kadar uzanır. Günümüzde, Türkiye'nin batı kesiminde köy kadınları tarafından günlük elbise olarak tercih edilir.

Ferace nedir? ferace sözcük anlamı ferace kelime ne demek?

Arapça'da açmak, yarmak; ferahlatmak mânasındaki ferc masdarından gelen kelimenin aslı fereciyye olup önü açık ferah elbise demektir. Feracenin giyim kuşam literatüründe üç ayrı elbise türünün adı olduğu görülür. Kadınların sokakta yaşmakla giydikleri üst elbisesi; ilim adamlarının giydikleri çok geniş ve bol, kolları yırtmaçlı bir çeşit cübbe, biniş; Mevlevîler'in giydiği uzun hırka. Bu üç kıyafetten en eski olanı Mevlevî feracesidir ve Mevlânâ'nın anlattığı hikâyeye göre iç sıkıntısına uğrayan bir sûfînin elbisesinin önünü yırtıp ferahlamasıyla ortaya çıkmış ve ondan sonra artık ferahlık anlamına gelen bu isimle anılmıştır

Bayanların sokakta giydikleri, mantoya benzer, eteği yere kadar uzanan giysiye ferace denir. Alın verin feracemi annecim diksin, o kıymatlı /kıymetli İsmail'e kendisi gitsin diye Türküsü bile var. Mevlevilerin giydikleri önü açık hırkaya ferace denir.

ferace tesettür giyim, ferace elbise nedir, ferace bayan giyim, ferace kadın elbise, ferace giyim tarzı,