Tekstil ve Moda

Dabıl Kumaş Nedir, Dabıl Kumaş Özellikleri

Dabıl kumaşlar, ön ve arka yüzde farklı desenlerde üretilebilen kumaşlardır. 
Dabıl kumaş ya da çift yüzlü kumaş (Alm. zweiseitiges Gewebe, Fr. tissu à double face, İng. double faced fabric; reversible fabric), ön ve arka olmak üzere her iki yüzü de kullanılabilen ve genellikle iki yüzü birbirinden farklı olan kumaşlara denir. 

Dabıl kumaşlar, çift taraflı kullanım sağlayan ve iki yüzü de farklı renklerden üretilmiş olan kumaşlara denmektedir. Dabıl (double face) her iki yüzü de genellikle farklı renklerde ve dışa gelebilecek şekilde örülmüş (her iki tarafı da kullanılabilen), çift plaka interlok kumaştır. 

İki çözgü ve iki atkı sisteminden oluşan, birinci çözgü ve atkı sisteminin kumaşın üst dokusunu, ikinci çözgü ve atkı sisteminin ise kumaşın alt dokusunu meydana getirdiği örgülere çift katlı kumaş örgüleri denir. 

Bu kumaş daha kalın ve çift yönlü kullanım sağladığından dolayı sonbahar ve kış aylarında giyim sektöründe de oldukça fazla kullanılmaktadır. Dabıl kumaşlar birkaç çift plakanın birleştirilmesi ile elde edilmektedir. Bu sebeple ürün özellikleri incelenirken kullanılan ham maddeye dikkat edilmesi gereklidir. 

Dabıl kumaşların asıl adı ise İngilizce çiftli anlamına gelen double kumaşlardır. Ülkemizde, double (çift) kelimesinin okunuşu dabıl olduğundan dolayı kumaşa da dabıl adı verilmiştir. Günümüzde okunuşundan dolayı telaffuz edilen kelime kullanılmaktadır. Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezler parçalarından bir tanesi de dabıl kumaşlardır. 

Dabıl kumaş özellikleri nelerdir 
- Dabıl kumaşlar her türlü desende ve istenen renkte üretilebilmektedir. 
- İki tarafı da kullanılabildiği için çok yönlüdür. 
- Kumaşın üretiminde kullanılan likranın oranına göre esnekliği değişmektedir. 
- Dabıl kumaşların kalınlık ve inceliklerine göre dört mevsim kullanıma uygundur. 
- Dabıl kumaşları kullanım amaçlarına ve sektöre göre farklı şekilde oluşturma seçenekleri mevcuttur. 
- Üretiminde kullanılan ham maddenin cinsine göre özellikleri değişmektedir. 
- Bu kumaşların iyi derecede ısıyı tutabilme özelliğine sahip olan modelleri vardır. 
- Dabıl kumaşların birçok modelinde su geçirmeme özelliği vardır.

3 yorum:

Dabıl kumaş nedir, dabıl kumaşlar ne demek, dabıl kumaş özellikleri nelerdir yok dabıl kumas nasıldır falan, bunu herkes merak ediyor ama dabıl kumaş diye bir şey yok arkadaşlar.

O aslında double yani Türkçesi ikili, çift, çiftli anlamına gelen ingilizce bir kelime. Double fabric yani dabıl kumaş polyester, yün, viskon, ipek ve pamuk gibi ürünlerden üretimi sağlanan kumaşlardır. illa bir isim konacaksa ikili kumaş çiftli kumaş falan deyin direk ingilizcenin türkçe okunuşunu dilimize eklemeyin lütfen.

DOUBLE FACE Kumaş (Çift katlı kumaşlar): Çift atkı ve çift çözgü ile aynı anda dokunan, özel bağlama yöntemleri ile birbirine bağlanarak bütünleştirilen ikili kumaş. Kumaşın iki yüzünün örgüsü farklı olabilir. Bu tür çok kalın kumaşlar daha çok kaban, palto ve pantolon üretiminde kullanılır.

double kumaş ve double face kumaş aynı mı