Tekstil ve Moda

Sağlıklı ve Doğal Kumaş Çeşitleri Nelerdir

Doğal ve sağlığa dost olan kumaş çeşitleri. 
Doğal ipliklerden dokunan kumaşlar nefes alır, alerjik özellikleri yoktur ve terletmezler. Aynı zamanda bakımı zordur ve yıkama talimatlarına uyularak temizlenmesi gerekir. Doğal ipliklerden dokunan kumaşların bir özelliği de çabuk buruşmaları ve zor ütülenmelerdir. 

Son günlerde doğala kaçış var sentetik olandan uzaklaşma, her alanda olduğu gibi giyim tercihlerimize ve kıyafetlerimize de yansıyor bu doğallık ve sağlık arayışı. Doğal olanı üzerinize giymek istiyorsanız sizlere elbise tercihlerinizde öncelikli olması gereken doğal kumaş çeşitleri sunuyoruz. 

Doğal kumaşlar, doğada bulunan ve insan yapımı olmayan ürünlerden elde edilir: 

Pamuk 
Pamuk, en fazla kullanılan bitkisel kökenli doğal bir elyaftır. Pamuk havayı içine hapseder. Ancak bu hava miktarı yündekinden daha azdır. Bu yüzden orta seviyede tutucudur. Fazla esnemez ve dayanıklıdır. Yünlü kumaşlara göre pamuklu kumaşlar daha fazla nem çeker. Ter kolayca buharlaşarak havaya karışır. Bu nedenle kumaş dokusu sıcak hava koşullarında rahat giyilebilecek bir şekildedir. Pamuklu kumaşlar, yüksek ısıda yıkandığında çeker, ütülenmeye karşı dayanıklıdır ve eğer renkli ise, ilk yıkamada tek başına olmasına dikkat edilmelidir. Pamuklular, serin tutar ve esnektir, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Yıkamalar karşı renk dayanıklılığı yüksek değildir ve kırışmaya eğilimlidir. 

İpek 
Çok yüksek ısıda ve santrifüjlü makinede yıkanmaz. İnatçı lekeler söz konusu olduğunda, bir uzmana başvurmak gereklidir. Düşük ısıda ve buharsız ütülenmelidir. Dayanıklıdır, çok hafiftir, dokunuşu yumuşak ve hoştur. Renk dayanıklılığı yüksektir. Terlemeye ve çitilenmeye karşı hassastır. 

Keten 
Keten lifleri bir bitkinin gövdesinden elde edilir. İplik yapılması kolay değildir. Keten ipliği esnek olmadığı için üretimi kolay ve ucuz değildir. Keten kumaşlar oldukça emici ve dayanıklıdır. İçinde fazla hava tutmaz. Bu nedenle sıcak havalarda taze ve serin hissedilmesini sağlar. Nemi hızlıca havaya bırakır. Ancak çabuk buruşur. Ketenli kumaşlar, hassas programlarda veya elde yıkanmalıdır, santrifüjlü makinede kurutulmamalı ve çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Kırışma eğilimi çok yüksektir. Ütülenmeye dayanıklıdır.. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır, kire dayanıklıdır. 

Yün 
Yün, genelde koyundan elde edilir. Lif ne kadar ince ise ipliğin, dolayısıyla kumaşın kalitesi o kadar yüksek olur. Lifler ince ve uzun olursa elde edilecek kumaş da o kadar ince ve uzun olur. Yün liflerin inceliği mikron ile ölçülür. Yünler, elde ediliği koyunun cinsine göre farklı yapısal özelliklere sahip olur. Yün kumaşlar yumuşak ve esnektir. Yüksek nem çekme özelliğine sahiptir. Yün elyaf, havayı içinde tutar ve yün kumaşlarda bu nedenle sıcak ve soğuğa karşı yalıtım özelliği bulunur. Ağırlığının hemen hemen yarısı kadar nem çekebilir. Vücuttaki ısıyı dışarı bırakmaz. Yüksek ısıda yıkandığında çeker, eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Isıyı çok iyi yalıtır, soğuktan korur, yüksek nem alma özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur. Keçeleşme ve sararmaya eğilimlidir. 

Kenevir 
Kenevir kumaşa işlendikten sonra pamuğa benzer bir dokuya sahiptir. Kenevir kumaşı çekmeye duyarlı değildir ve boncuklanmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu bitkiden elde edilen lifler uzun ve sağlam olduğundan, kenevir kumaşı çok yumuşaktır, ancak aynı zamanda oldukça dayanıklıdır. Tipik bir pamuklu tişört ömrünü, kenevir tişörtler iki veya üç katına çıkarabilir. Araştırmalar, kenevir kumaşının pamuklu kumaştan üç kat daha güçlü olduğunu göstermektedir. Ayrıca kenevir hafif bir kumaştır, yani nefes alabilirliği yüksektir ve aynı zamanda nemin ciltten atmosfere geçişini etkin bir şekilde kolaylaştırır, bu nedenle sıcak iklimler için idealdir. Bu tür kumaşları boyamak kolaydır ve küf, küf ve potansiyel olarak zararlı mikroplara karşı oldukça dayanıklıdır. Kenevir kumaş her yıkamada yumuşar ve lifleri onlarca yıkamadan sonra bile bozulmaz. Organik kenevir kumaşını sürdürülebilir şekilde üretmek de nispeten kolay olduğundan, bu tekstil pratik olarak giyim için idealdir. 

Bambu 
Bambu kumaş, ham maddesini bambu bitkisinden alan özel bir kumaş türüdür. Doğal bir yapıya sahiptir ve bu nedenle diğer malzemelere göre çevre dostudur. Bambu kumaşın birçok avantajı vardır ve çeşitli alanlarda kullanılabilir. Doğal bir yapıya sahip olan tekstil ürünü; giysi, nevresim takımı ve perde gibi ev eşyası sektörlerinde sıklıkla tercih edilir. Bambu kumaş, boyamadan veya ağartmadan çeşitli şekillerde kullanılabildiği için oldukça avantajlıdır. Nemi iyi emer ve rahatça giyilebilir. Ayrıca temizlik ve hijyenin korunmasını kolaylaştıran antibakteriyel özelliklere sahiptir. 

Kaşmir 
Kaşmir türündeki özel keşmir keçilerinin tüylerinden üretilen kumaş; beyaz, ince ve uzun tüylerden oluşuyor. Antibakteriyel özelliği bulunan kaşmir kumaşlar koku oluşumuna engel olmaktadır. Termal özelliğiyle bilinen kumaş türü; uzun ömürlü, kullanışlı ve konforlu olmasıyla ön plana çıkar. Yazın terletmeyen kışınsa sıcak tutan kaşmir kumaşlar, kolay bir şekilde boyanarak pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Kaşmir kumaşlar iç ve dış yüzey olmak üzere ikiye ayrılır. Keşmir keçisinin iç yüzeyinden elde edilen tüyler özel ve pahalı bir kumaşa dönüştürülmek için kullanılır. Tekstilde daha çok kazak üretiminde kullanılan kumaşla kaşmir ceket ve kaşmir palto gibi pek çok kışlık giyim ürünü üretilmektedir. Kaşmir kaban üretiminde de sıklıkla tercih edilmektedir. 

1 yorum:

Günümüzde en sağlıklı kumaş türü olarak bilinen pamuklu kumaş aslında o kadar da masum değil üretimde bir sürü böcek ilacı olmak üzere pek çok kimyasal kullanılıyor en sağlıklı ve doğa dostu kumaşlar kenevir kumaşlardır.