Tekstil ve Moda

Aksesuar Nedir, Aksesuar Ne Demek

Aksesuarlar; kadın ve erkek olarak ayrılabildiği gibi, unisex aksesuarlarda vardır. 
Aksesuar (Alm. Accessoire, Zubehör, Fr. accessoire, İng. accessory), giysiyi bütünleyen düğme, ayakkabı, çanta, kemer, şapka, eldiven, fular, mücevher gibi eşyalara denir. 

Aksesuar kelimesi, asıl olana, ana durumundakine eşlik eden, onunla birlikte bulunan ve kullanılan, onu herhangi bir yönden bütünleyen ama ayrıntı sayılabilecek şey anlamına gelmektedir. Aksesuarlar, bir kullanıcının kıyafetine katkıda bulunmak veya genellikle bir kıyafeti tamamlamak için kullanılan ve kullanıcının görünümünü tamamlayan bir öğelerdir. Aksesuar, kelime anlamıyla ana unsuru tamamlayan, daha kullanışlı, daha cazip hale getiren, yardımcı ve bütünleyici detay olarak açıklanabilir. 

Giyim, elektronik, ev dekorasyonu, otomotiv, spor, sanat gibi birçok alanda kullanılan aksesuarlar, ilk çağlardan itibaren insan hayatında önemli rol oynamıştır. Eski çağlarda hayvan kemiklerinden, deniz kabuklarından, taş ve çeşitli madenlerden yapılan eşyalar vücudu süslerken aynı zamanda gücün, statünün ve inancın göstergesi olmuştur. 
Erkek aksesuarları. 
Tarihsel sürecinde çeşitli amaçlara hizmet etmiş olan aksesuar, ilerleyen zamanda moda dünyasında etkin rol üstlenmiştir. Tekstilde aksesuar denince genellikle ilk akla gelen çanta, takı, saat, güneş gözlüğü, fular, cüzdan gibi kıyafete eşlik eden, estetik katkı sağlayan, fonksiyonel tamamlayıcılar olur. Moda dünyasının vazgeçilmez öğesi haline gelen aksesuarların sezon trendleri özellikle kadınlar tarafından merakla beklenir, yakın takibe alınır. Büyük, küçük, şeffaf ya da dokuma, deri, hasır çantalar; taşlı, üçgen, oval çerçeveli güneş gözlükleri; saç bantları, bandana, abartılı ya da minimal takılar modanın dinamiği içinde mutlaka kendine yer bulur. Uygun konseptte doğru kombinler, şık ve seçkin görünmeyi sağlayabilir. 

Aksesuar ve kıyafet kombininde yapılan seçimler görsel algıda da farklılıklar yaratır. Örneğin, sade bir elbise ile kullanılan abartılı bir kolye daha dikkat çekici ve baskın bir etki yaratırken zarif bir kolye daha naif karakterin göstergesi olarak algılanabilir. İnci bir küpe feminen, deri bir bileklik maskulen etki yaratabilir. Aksesuar seçimlerinde trendler kadar mevsimlerin de önemi vardır. Yazın güneş gözlüğü, renk renk bileklikler, halhallar, açık renk çantalar, saç bantları tercih edilirken kışın bereler, eldivenler, koyu renk çantalar, atkılar kullanılır. Modada aksesuar giysi kadar önemlidir. Çünkü kişinin tarzını yansıtır. Stil sahibi olmanın yolu, giysiler kadar doğru aksesuar seçiminden ve doğru kombin yapmaktan da geçer. 

1 yorum:

Elbisenin ve ayakkabının tarzına göre çeşitli aksesuarlar kullanılır. Aksesuarlar plastik, cam, deri, suni malzeme, kumaş, taş, tahta, boncuk, alaşım ve metal çeşitlerinden oluşur.