Tekstil ve Moda

Etnik Tarz Nedir, Etnik Giyim Tarzı Ne Demek

Etnik tarz modada kıyafetler, kültürlerin kendine özgü desen ve moda anlayışlarını yansıtır. 
Etnik kelimesi Türkçe'de yerel olarak tanımlanabilir. Belirli bir bölgeye has ve kültüre özgü anlamına gelir. Etnik kelimesinin kökeni İngilizce tribal kelimesiyle bağlantılıdır. Tribal İngilizce'de kabile demektir. Günümüzde etnik giyim dediğimizde aklımıza ilk önce eskilerin kültürünü yansıtan ve modern zamanların çizgileriyle harmanlanmış kıyafet ve elbise modelleri gelmektedir. 

Etnik giyim ve kıyafetler genellikle elbise, etek, bluz, gömlek, pantolon ve şalvar modelleri ile kendini gösterir. Bu kıyafetler çoğunlukla Hint, Latin, Aborjin, Kızılderili ve Afrika kültürlerinden esinlenilerek üretilmektedir. 

Etnik giyim tarzı hakkında sıkça aramalar yapan kadınlar, sokak stillerinde dahi artık, farklı bir duruş ve rahatlık sağlayan etnik parçaları tercih ediyorlar. Cadde vitrinlerinde etnik köken tasarımlı elbiseler ön planda görmek mümkün oluyor. Plaj kıyafetleri olarak da kullanılabilen bu parçalar, geleneksel kostüm ve işlemeleri üzerinde taşıyor. 

Peki etnik tarz modada hangi anlamı ifade ediyor 
Etnik tarz kıyafetler, ülkelerin kendi kültür ve moda anlayışlarını yansıttığı bir moda tarzıdır. Bu tarzda bir kombin oluşturarak, aynı zamanda kendi kültürünüze ait kodları da yansıtmış oluyorsunuz. Ancak günümüzde etnik kıyafetler yalnızca bu amaçla giyilmiyor. Birçok kişi işleme, birbirine yakın ya da uzak renklerin bir arada kullanımı gibi ilgi uyandıran detayları nedeniyle bu tarzı giyinmeyi tercih ediyor. Bu moda anlayışında belli başlı bir kalıp ya da sınır yoktur. Bu nedenle bohem stille de sıkça benzetilebiliyor. Etnik giyim tarzı ilk olarak 1965 yılında ortaya çıkmıştır. Vietnam Savaşı ve 1968 yılında başlayan gençlik hareketleri, hippi akımını beraberinde de etnik giyim tarzını ortaya çıkarmıştır. 

Etnik giyimde kombin önerileri 
Etnik giyim tarzında işlemeler ön planda yer alıyor. Boncuk tasarımlar, dikkatleri üzerine çeken parlak renkler ve şallar, bu giyim tarzında sıkça kullanılıyor. Günümüzde günlük kombinlerde de tercih edilen etnik giyim, giyen kişiye kendisini hem şık hem de rahat hissettiriyor. Günlük kombinlerde, jean pantolonlar üzerine boncuk işleyebilir ya da eteklerinizi ve elbiselerinizi otantik, etnik desenleri üzerinde taşıyan kumaşlardan hazırlanmış bir model olarak tercih edebilirsiniz. Pantolonda flare modelleri kullanabilirsiniz. Bu pantolonları topuğu yüksek bir ayakkabıyla kombinleyebilirsiniz. Tamamlayıcı olarak en çok tercih edilen ceketlerdir. Etnik giyimde basic parçalar şık bir etki sağlanmasını kolaylaştırır. Bu tarzı oluştururken bir bütün olarak sadece etnik değil, modern parçaların birleşiminden oluşan bir kombin de hazırlayabilirsiniz. Örneğin gömlekte etnik desenli bir model kullanıp eteği, düz inen bir kalem etek modelinde tercih edebilirsiniz. Etnik giyim tarzını ayrıca elbise, gömlek ve aksesuar gibi parçalarda da değerlendirebilirsiniz. Etnik desenlerde genel olarak geometrik şekiller ve bol renk kullanımı tercih ediliyor. Çoğunlukla elbise ve etekler için kullanılan bu desenler için kilim deseni tanımı da denebiliyor. 

2 yorum:

etnik desenli kimono veya etnik kimono da etnik giyim mi oluyor

etnik giyim tarzı batı dışında tarza sahip farklı kültürlerin elbise ve giyim tarzına deniyor.