Kırmız ruj süren kadın. |
Ruj ya da dudak boyası, dudağa renk vermesi için kullanılan ve içinde pigmentler, yağlar, balmumu ve yumuşatıcı maddeler içeren bir kozmetik ürünüdür. Çeşitli renklerde, ışıltılı, simli olabilir. Makyaj malzemelri arasında en çok tercih edilen ürünüdür. Ruj kelimesi Fransızcada kırmızı anlamına gelen rouge kelimesinden gelmektedir.
Ruj Neyden Yapılır
Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır. Dünyada her üç kadından biri ruj kullanmaktadır ve düzenli kullanımda hayatı boyunca bir kadın ortalama altı gram ruj yutmaktadır.
Tarihte İlk Ruj Kullanımı ve Rujun Tarihçesi
Tarihte Mezotopomya kadınlarının ruju ilk kullanan insanlar olduğu kabul edilmiş, değerli taşları ezip öğüterek dudaklarına süren ve böylece dudak boyasını icat eden topluluk olduğu bilinmektedir. Güney Asya'da bulunan İndus Uygarlığı da ruju kullanmış fakat nasıl ürettiklerine dair bir kaynak bulunamamıştır. Antik Mısırlı kadınlar da doğal pigmentler, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, kızıl kurşun ve demir oksit (pas) elde ettikleri karışımı ruj olarak kullanmışlardır. Kleopatra ise dudaklarının canlı gözükmesi için böcek ve karıncalardan yapılan kırmızı ruju kullanmış ve kırmızı ruj sadece kraliyet ailesiyle, burjuvazinin rengi olmuştur.
İslam'ın Altın Çağı'nda Arap Endülüs kozmetikçisi Abu al-Qasim al-Zahrawi, günümüzde kullanılan katı rujların ilk örneklerini bulmuştur. Orta Çağ'da kilise baskısıyla şeytanın cisimlenmiş hali olarak düşünülen ruj yasaklanmıştır. Fakat 16. yüzyılda 1. Elizabeth balmumu ve renkli boyadan yapılan ruju kullanmış ve moda olmasını sağlamıştır. 18. yüzyılda Fransız yargı sisteminde görevli erkekler yüzlerini ön plana çıkarmak için ruj kullanmışlardır. Siyah ruju moda yapan Elizabeth kendi döneminin öncesinde, özellikle kırmızı ruj sadece sahne sanatçıları tarafından kullanılmış.
1770'de İngiltere'de ruj sürenlerin büyücülük yaptığına inanılmış ve ruj yasaklanmıştır (fakat daha sonraları parlamento erkekleri koruyan bir yasa çıkarıp evlenmeden önce makyajla güzelleşen kadın, evlendikten sonra makyajsız haliyle görünüp eşine çirkin gelirse boşanma kolaylaşır demiştir. Boşanma gerekçesi olarak makyajsız çirkinlik mahkemeye gitmek için yeterli sebep olmuştur).1884 yılında Paris'te görücüye çıkarak moda olan ruj kadınların dudaklarını fethetmeyi başarmıştır. Koruma kesesi içerisinde sunulan ruj 1940'lı yıllarda itilerek üretilmiş ve renkler de çoğaltılmıştır. Endülüslü Arap doktor katı ruju bularak tarifini de paylaşmıştır. 20 yıl geriye 1920'ye dönersek siyah rujun o dönemler tekrar moda olduğunu ve sessiz sinema filmlerinde çok sık kullanıldığı öğrenebiliriz. Geçmişten günümüze popülaritesi artarak gelen ruj içerisinde balmumu, yağ, pigment ve yumuşatıcı maddeler kullanılarak üretilmiş ve bugün kadınların en vazgeçilmez makyaj ürünü olmuştur.
1 yorum:
Koyu renkli rujları herkes kullanmasın lütfen çünkü bazılarına hiç yakışmıyor bu renkleri kullanmak ise bilgi ve tecrübe ister
Yorum Gönder