2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Doygunluk Nedir, Renk Doygunluğu Ne Demek

Renklerde doygunluk. 
Rengin doygunluğu (saturation), bir rengin saflığının ölçüsüdür. Renk ne kadar kuvvetli ise saflığı o derece fazladır. Doygunluk rengin ışığı yeterince yansıtması ve parlaklığıyla ilgilidir. Rengin doygunluğu arttıkça görünüş daha kuvvetli ve canlı gözükür. Doygunluk azaldıkça renk, rengini kaybeder ve siyaha yaklaşır yani renk nötr gri ile karışarak griye doğru gider. Doygunluk sonlandığında, renk siyahtır. 

Rengin saflığı olarak da ifade edilen doygunluk, bir alanın parlaklığıyla orantılı olarak değerlendirilen renkliliktir. Bir rengin doygunluğu ne kadar artarsa renkler o kadar canlı ve yoğun, ne kadar azalırsa da o kadar soluk görünür. Düşük doygunluğa sahip bir görüntü daha gri bir renk skalasına sahip olur. Rengin tam doygunluğu saf renk olarak kabul edilir. Doygunluk % 0'a doğru yaklaştırıldığında renk; saf rengin daha solgun, donuk ve biraz daha yumuşak bir versiyonu olarak görünür. 
Munsell renk sisteminde, renkler; uzaysal olarak silindiriksel koordinatlarda gösterilmektedir. 
Ana renkler (kırmızı, mavi ve sarı), tamamen doygun oldukları için en doğru sürüm rengi olarak kabul edilir. Renk doygunluğu, belirli ışık koşullarında, tonun nasıl görüleceğini belirler. Örneğin bir elbise, gündüz farklı görünürken gece farklı görünecektir. Esasen ışık nedeniyle elbisenin doygunluğu gün içinde değişmektedir. Doygunluk sıfıra indiğinde ise göreceğiniz tek şey siyah bir siluettir. Doygunluk bazen kroma (chroma) ve saflık (purity) olarak da adlandırılabilir. Fotoğraflarda doygunluk ayarlama işlemi doğru yapıldığında doğal bir görüntü elde etmenizi sağlarken aşırısı da yapaylık etkisine neden olur. Bu nedenle ayarlamanın doğru yapılması gerekir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.