Tekstil ve Moda

Tekstil Ayakkabı Nedir, Ayakkabılarda Kullanılan Kumaş Çeşitleri

Tekstil ayakkabı (kanvas kumaş). 
Tekstil ayakkabı, ayakkabı üretilirken; üretimde deri, kauçuk, plastik veya suni deri malzemeler kullanılmaması, kullanılsa bile ayakkabının büyük bir oranda kumaş veya tela gibi tekstil malzemelerinden imal edilmesi sonucu üretilen ayakkabı türüdür. 

Ayakkabılarda Kullanılan Tekstil Malzemeleri 
Ayakkabıda saya ve astar üzerinde kullanılan tekstil mamulü olan dokuma, nonwoven ya da örme malzemelerdir. Kumaş olarak üretilen bu malzemeler ayakkabının tarzına göre ve modaya kullanılır. Kumaşlar gerekli sağlamlığımı elde etmek için takviye malzemesi ile güçlendirilir. Bazen de kumaşlar diğer deri ve suni malzemeyi güçlendirmek için kullanılır. 

Kumaşlar ayakkabının; saya, saya astarı, mostra, ökçe kaplama, aksesuar, tela ve takviye gereçleri ve etiket yapımında kullanılmaktadır. Tekstil gereçlerden üretilen ayakkabılar deriye göre ucuz ancak ömrü kısa olmaktadır. Ayakkabının bakımı özen gerektirmekte açık havada kuru ortamlarda ve düzgün zeminlerde veya kapalı ortamlarda giyimi uygundur. Tekstil sayalı ayakkabıların toplam ayakkabı üretimindeki payı son derece düşüktür. Kaliteli kumaş ve işçilik, yeterli takviye gereçlerinin kullanılması ile tekstil gereçlerden sağlam ve dayanıklı ayakkabılar yapılabilir. Ayakkabının kullanım yerine uygun kumaş seçilmesi de kaliteyi artıran bir unsurdur. 

Ayakkabı Üretiminde Kullanılan Kumaş Çeşitleri 

Kanvas Kumaşlar 
En yaygın ayakkabı kumaşı olan kanvas, genellikle pamuktan yapılmış, çeşitli renklerde, sıkı dokunuşlu, tok görünümlü saya malzemesi olarak kullanılan bir gereçtir. Günlük ve spor ayakkabıların sayalarında, mostra yapımında ve çantalarda kullanılır. Converse tarzı ayakkabılar kanvas kumaştan üretilirler. 

Keten Kumaşlar 
Keten ipliğinden veya kenevir ile jütün karıştırılmasından bez ayağı tekniğinde dokunmuş kumaşlardır. Çoğunlukla patiska sıklığındadır. Yazlık iskarpin saya, saya astarı ve aksesuarlarında, ökçe ve platform kaplamalarında ve spor ayakkabıların saya ve astarlarında kullanılmaktadır. 

Kadife Kumaşlar 
Yüzünde tamamen veya kısmen farklı yüksekliklerde sık tüy (hav) bulunan zemini düz bir kumaştır. Düz, desenli, fitilli çeşitleri olan düz veya çok renkli olanları vardır. Pamuk ve ipek liflerinden yapılır. İpek kadifeler fantezi ayakkabı saya ve aksesuarlarında, pamuklu kadifeler daha çok günlük giyimde tercih edilmektedir. Saya, aksesuar, ökçe ve platform kaplamalarında kullanılmaktadır. 

Anorak Kumaşlar 
Bu kumaşlara su geçirmezlik apresi uygulanmaktadır. Yağmurluk ve montlarda sıklıkla kullanılır. Sünger veya elyafların kimyasallar ile lamine edilmesiyle elde edilmişlerdir. Çeşitli renkleri bulunmakla birlikte metalik gri rengi sık tercih edilmektedir. Spor ayakkabı veya kar botlarında sayayı oluşturur veya saya yüzünde ayna elemanını oluşturur. Çanta yapımında da kullanılmaktadır. 

Kot Kumaş (Denim/Blue Jean) 
Dimi örgüsünde sağlam ipliklerle dokunan ve genellikle mavi tonlarında boyanan pamuklu bir kumaştır. Pamuk-viskon veya polyester-viskon karışımı ipliklerle bez ayağı veya gabardin örgüsü ile dokunan su geçirgenliği az olan, su geçirmezlik apresi yapılmış trençkot kumaşlarda kullanılmaktadır. Likralıları da bulunmaktadır. Bu kumaşlar yazlık iskarpin ayakkabı saya ve aksesuarlarında, ökçe ve platform kaplamalarında ve spor ayakkabı saya ve astarlarında kullanılmaktadır. 

Saten Kumaşlar 
İpek, yün ve pamuktan yapılan, düz ve parlak yüzeyli, kaygan bir kumaştır. Atlas da denilmektedir. Özelliği ipliklerin bağlanma şeklindedir. Dokumanın yüzünde çözgü atlasında çözgü, atkı atlasında yalnız atkı iplikleri görülmektedir. Yüz tarafı daha kaliteli, ters tarafında düşük kalite iplik kullanılır. İşlemeli, düz veya desenli satenler gece giyimi için fantezi ayakkabı sayalarında, bot ve çizmelerde, terliklerde ve çanta yapımında kullanılmaktadır. 

Divitin Kumaşlar 
Pazen, bezayağı veya dimi tekniğiyle dokunduktan sonra yüzeyi havlandırılmış bir kumaştır. Daha yumuşak ve kalın olan atkı ipliğinin havalandırılmasıyla hav katmanı oluşturulmaktadır. Üst yüzü hafif tüylü, pamuktan yapılmış bir kumaştır. Fitilli, ekose ve çiçekli çeşitleri vardır. Terlik, panduf ve kışlık ayakkabıların saya ve astarlarında kullanılır. Sayalarda çoğunlukla deri ile kullanıldığı görülmektedir. 

Süetin Kumaşlar 
Süet deriler gibi hafif tüylü suni astar yapımında tercih edilen bir gereçtir. Çeşitli renk ve desenlerde günün modasına göre üretilmektedir. Zenne ayakkabı ve terlik sayalarında, garnitür olarak, spor ayakkabı sayalarının astarlarında, ve taban astarı (mostra) olarak kullanılmaktadır. 

Cambrella Kumaşlar 
Çeşitli renklerde bir tarafı düz diğer tarafı pütürlü astarlık gereçtir. Düz yüzeyi yapışkanlı olanları da günün modasına göre üretilmektedir. Zenne bot ve çizme sayalarında saya astarı olarak, terlik yapımında ise saya gereci olarak kullanılmaktadır. 

Müflon Kumaşlar 
Zemini dimi dokuması, yumuşak, düşük gramajlı, hava geçirme özelliğine sahip, yün ipliklerinden elde edilen tüyleri yatık bir kumaştır. Genellikle kemik, sarı, beyaz ve gri renkte, uzun tüylü astarlık gereçtir. Suni yünden de yapıldığı gibi diğer sentetik liflerden de üretilmektedir. Bot ve çizme sayalarında, saya astarı olarak, terlik yapımında ise saya gereci olarak kullanılmaktadır. 

Keçe Kumaşlar 
Yün liflerinin birbirine ısı ve basınç uygulayarak birbirine geçirilmesi ve sıkıştırılması ile elde edilmektedir. Tüyleri kısadır. Müflon ile keçe aynı işlevi yani ayakları sıcak tutmayı gerçekleştirdikleri için birbirinin yerine kullanılabilir. Kışlık bot ve çizme sayalarında, terlik yapımında saya gereci olarak ve seyyar taban astarlarında kullanılmaktadır. 

Havlu Kumaşlar 
Pamuktan yapılmış, havları uzun, çeşitli renklerde, yumuşak ama tok tutumlu astarlık olarak kullanılan bir gereçtir. Teri emme özelliği nedeniyle spor ayakkabılarda saya astarı ve mostra olarak kullanılır. 

Jüt Kumaşlar 
Jüt bitkisinden yapılan jüt kumaşlar, havları uzun, çeşitli renklerde, yumuşak astar malzemesi olarak kullanılan bir gereçtir. Teri emme özelliği nedeniyle spor ayakkabılarda saya astarı ve mostra yapımında kullanılır. 

0 yorum: