|
Ütü parlaması çok yoğun ise elbise kullanılmaz hale gelir. |
Ütü yaparken özellikle pantolon gibi hassas kıyafetlerde parlama oluşabilir. Ütü izi veya ütü yanığı denen bu durum elbiselerde istenmeyen görüntülere yol açabilir. Bunu önlemek için ipek, yün ve kadife gibi parlama yapabilecek kumaşlar için bir ütü bezi bulundurun. Ütü yaparken kıyafetin üzerine sereceğiniz ince kumaş, parlamayı önleyecektir.
Kumaşa bağlı olarak, ütü parlamasının izlerini çıkarmak imkansız olabilir. Pamuk gibi doğal liflerde parlama lekeleri tamir edilebilir çünkü bir tür lif yanmasını işaret eder. Yanık lifler doğal liflerde çeşitli yöntemlerle elbiseden uzaklaştırılabilir. Bununla birlikte,
polyester, naylon vb sentetik kumaşlarda parlama izleri, aşırı sıkışmış, düzleştirilmiş veya erimiş kumaşı gösterir. Sıkılaşarak yassılaştırılmış lifler eski haline gelir ancak lifleri eriten dereceye varan parlamalar erimiş kumaşa neden olur bu parlamalar geri alınamaz.
Kumaş türü önemli
Parlama izleri için olası çözümleri belirlemek için öncelikle elbisedeki kumaş içeriğini bilmelisiniz. Etiketin hızlı bir şekilde kontrol edilmesi size bu konuda yardımcı olacaktır ancak etiketlenmemiş bir kumaş veya giysiniz varsa onu eski haline getirmeye çalışmadan önce ne tür bir kumaş olduğunu belirlemeniz gerekecektir. (bkz:
Kumaş ayırt etme testi)
Doğal Kumaşlar
Pamuk, keten, yün, kaşmir, tiftik, alpaka gibi
doğal liflerden üretilen elbiselerde, ütü parlaması izlerini çıkarmak için birkaç yoldan birini kullanabilirsiniz:
Suya daldırma: Parlama izleri gördüğünüzde, kumaşı soğuk suya daldırın. Üreticinin talimatlarına göre çıkarmadan ve kurutmadan önce 24 saat suda bekletin.
Sirkeli bezi: Temiz bir bezi sirkeye batırın ve sirkeyle ıslatılmış bezi parlak lekelerin üzerine hafifçe bastırın. Ardından suyla nemlendirilmiş temiz bir bezle devam edin. İşaret kaybolana kadar sirkeli bez ve nemli bez uygulamaya devam edin.
Sirke ile yıkama: Normal deterjanla birlikte
yıkama programına az miktarda sirke ekleyerek ürünü yeniden yıkayın. Deterjanın yarısı kadar sirke kullanın.
Buhar: Ütüyü kumaşın üzerinde tutun ve buharı parlak işaretlerin üzerine gönderin. Tek başına buhar, kumaş parlaması izlerini kaldırabilir.
Patates ile ovma: Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa, bu kısımları yeni kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın. Kuruduktan sonra fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.
Hidrojen peroksit: Temiz beyaz bir bezi hidrojen peroksitle ıslatın. Bezi ütü parlaması izlerinin üzerine koyun; sonra
kumaşın üzerine ütüleyin. İzlerin kalıp kalmadığını görmek için bezi çıkarın. Değilse, parlama gidene kadar tekrarlayın.
Yapay Kumaşlar
Polyester, naylon ve
akrilik gibi insan yapımı
yapay kumaşlar,
ütüleme sırasında özel bir ısıl risk oluşturur. Bu tür malzemelerden üretilen elbiseler sıcaklığa daha dayanıksızdır ve hemen şekil bozulmaları meydana gelebilir. Bu türdeki kumaşlar üzerinde oluşabilecek parlak izler, düzeltilemeyen bir sorun olan erimiş liflere işaret ediyor olabilir. Bununla birlikte, lifler erimemiş sadece aşırı sıkıştırılmışsa, bunları
beyaz sirke veya hidrojen peroksit ile eski haline getirme şansı vardır.
Sirke buharı: Temiz beyaz bir bezi beyaz sirke ile ıslatın ve fazlasını sıkın. Kumaşın
ters tarafını yüzü yukarı bakacak şekilde ütü masasına yerleştirin. Sirkeye batırılmış bezi ütü parlaması izleri olan bölgenin üstüne yerleştirin. Kumaşa nüfuz edecek şekilde buhar vermek için ütüyü dokundurmadan bezin üzerinde tutarak bir süre parlama bölgesine buhar uygulayın. Kumaşı yüzünü çevirin ve lifleri eski haline getirmek için parlak lekeleri biraz ovalayın.
Peroksit silme: Hafif bir bezi hidrojen peroksit ile nemlendirin. Bezi parlak lekelere nazikçe ovalayarak sürtün ve kumaşı yıkayın.
8 yorum:
Ütü parlaklığı oluşmuş kıyafetleriniz için; ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak buhar ile ütüleyin. Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
parlak ütü izi nasıl geçer konusunda en bilgilendirici ve doyurucu içerik
benim sorum polyester kumaştan ütü izi nasıl geçer idi ama bu güzel yazı internetteki en aydınlatıcı ve bilimsel içerik.
kumaş pantolon ütü izi nasıl geçer? yazılan teknikleri pantolonumun kumaş türüne göre deneyeceğim.
Pantolonda ütüden dolayı oluşan parlaklık nasıl giderilir demişimdir
ütü lekesi nasıl çıkar konulu en doyurucu içerik!
ütü yaparken parlama önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu aksi durumda böyle parlama nasıl geçer diye yana yakıla dolaşırsınız
selam tüylü polar kazakta yelek gibi, kol dirseklerinde parlama var ve hiç hoş değil nasıl geçer. aynı taktikler işe yarar mı aceba?
Yorum Gönder
Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.