Tekstil ve Moda

Kirigami Nedir, Kirigami Kağıt Sanatı Ne Demek

Tropik orman ve kuşlar temalı kirigami. 
Kirigami, Japonca'da kiru (kesmek) ve gami (kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kesme işleminin de kullanıldığı kâğıt katlama sanatına verilen addır. Sayısız kesilmiş kağıt parçalarından yapılan kirigami sanatı, kağıdı keserek şekil verme sanatıdır. 

Krigami sanatı, Japon kültüründe yaygın olan origaminin temel formlarında katlanmış kağıdın makas ya da kesici kullanarak şekillendirilmesi ile oluşur. Kirigami, Japon kağıt katlama sanatı olan origaminin bir çeşididir. Kirigami'de kağıt katlanmanın yanı sıra kesilir ve sonuçta üç boyutlu bir tasarım elde edilir. 

Genelde kirigami katlanmış bir temel ile başlar, ardından kağıt kesilir ve kağıt düzleştirilerek açılır kirigami tamamlanır. Kirigami genelde simetriktir; kar taneleri, yıldızlar veya orkideler gibi. Kirigami ile açılır kapanır modeller arasındaki fark; kirigami tek bir kağıttan kesilerek dizayn tamamlanır. Açılır kapanır modeller ise birkaç parça yapıştırılarak yapılabilir. 
Kirigami sanatında kağıt kesme işlemi varken origamide sadece katlama işlemi yapılır. 
Kağıtların kesilmesiyle ortaya çıkan motiflere kirigami, kağıdı kesmeden sadece katlayarak elde edilen figürlere origami denir. Kirigami Türk el sanatımızdan olan katı' sanatı ile benzerlik gösterir. 
Kirigami kağıt kesme sanatı. 
Doğu kültüründe yaygın bir sanat olan kirigaminin 17. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. İlk zamanlarda tapınaklarda sunulmak üzere yapılmıştır. Japonların birçok geleneksel motifi kirigaminin bir çeşidi olan monkiri ile üretilmiştir; kelime anlamı ise Japoncada amblem kesme'dir. Monkiri ile özellikle şehir amblemleri tasarlanmıştır. 
Monkiri sanatı. 
Genelde kirigami katlanmış bir temel ile başlar, ardından kağıt kesilir ve kağıt düzleştirilerek açılarak kirigami tamamlanır. Kirigami çoğunlukla simetrik olup; kar taneleri, yıldızlar, orkide gibi çiçekler, binalar ve hayvan motifleri sıklıkla kullanılır. 
Kirigami ile çiçek yapımı. 
Kirigami sanatı ile el yapımı tebrik kartları, çerçeveli sanat eserleri, ev dekorasyon eşyaları ve kitaplar yapılabildiği gibi okullarda el ve göz koordinasyonunun geliştirilmesi, üç boyutlu düşünme ve planlama yeteneği kazandırma ve hayal gücünü desteklemesi amacıyla öğretici bir araç olarak kullanılmaktadır. 

1 yorum:

Normal olarak kirigami katlanmış bir zemin ile başlar, kesilen ve daha sonra açılır; açılan kesik parçalar, bitmiş tasarımı oluşturmak için düzleştirilir