2010'dan 2025'e, 15. Gurur Yılı

Zari Nedir, Zari İplik Ne Demek

Zari işlemeli kumaş. 
Zari veya jari, kumaşları süslemek için kullanılan süs metal ipliğidir. Özellikle Hint alt kıtasında ve İran'da popüler olan bu ipliğin kullanımı Babür yönetimi sırasında teşvik edilmiştir. 

Zari geleneksel olarak Hint, Bangladeş ve Pakistan giysilerinde, özellikle de sarilerde, brokar olarak kullanılan, geleneksel olarak ince altın veya gümüşten yapılan düz bir ipliktir. Bu iplik, zardozi adı verilen karmaşık desenler ve ayrıntılı nakış tasarımları yapmak için başta ipek olmak üzere kumaşlara dokunur. Zari, Babür İmparatorluğu döneminde Hindistan genelinde popülerleşmiştir; Surat limanının Mekke hac yolu ile bağlantılı olması bu eski zanaatın Hindistan'dan dünyaya yeniden tanıtılmasında önemli bir etken olmuştur. 

Gerçek Zari altın veya gümüşten yapılmış ipliğe sahiptir. İmitasyon zari, altın veya gümüş ile kaplanmış bakır tel kullanır. Günümüzde çoğunlukla zari, polyester bir çekirdek ipliğin altın veya gümüş renkli metalik iplikle kaplandığı metalik polyester filmden yapılmaktadır. Zari çoğunlukla kumaşları süslemek için kullanılır. 

Sari, salwar kameez (şalvar kamiz), chuddidar (churidar) ve bu tür giysiler, işlenen ince ve karmaşık desenlerin sergilenmesi için geniş bir tuval sunar. Hafif, zengin görünümlü, parlak, ışıltılı ve dayanıklıdır. Zardozi, ari, gota, makaish, tilla, meena, kamdani, wasli, zari ipliği kullanılan popüler nakış türlerinden bazılarıdır. Zari, ipek sarilerin ve ghararaların çoğunda ana dekoratif malzemedir. Ayrıca lehengalar (etekler), cholisler (bluzlar), kurtalar ve dhotiler gibi ipekten yapılmış diğer giysilerde de kullanılır. 

1 yorum:

Zari işi olarak bilinen altın dokuma sanatı, daha doğru ifadesiyle altın tellerle iplik yapıp onlarla kumaşı süsleme sanatı. Orijinalinde altın ve gümüş ancak günümüzde altın yerine parlak sert iplikler kullanılıyor çoğunlukla.

Yorum Gönder

Merhaba, daha kaliteli bir site için yorumlarınızı bekliyoruz.