Polimerler; katı, sıvı veya çözelti halinde bulunabilirler. |
2 monomer = dimer, 3 monomer = trimer, 4 monomer = tetramer, 5 monomer = pentamer, 20-30 monomer = oligomer, n monomer = polimer, (n sayısı çok yüksek rakamları ifade eder.)
Polimerler düşük üretim maliyetleri, kolay şekil almaları ve amaca uygun üretilebilmeleri nedeniyle her alanda yaygınlaşmıştır.
PVC (Poli vinil klorür kumaş) ve Teflon kumaş (politetrafloroetilen (PTFE)) hayatımıza giren polimer kumaş örneklerindendir.
Fiziksel özelliklerine göre polimerler 3 farklı gruba ayrılırlar;
Üstün mekanik özellikleri dolayısıyla pek çok alanda kullanılabilen polimerler, monomer adı verilen küçük moleküllerin bir araya gelmesiyle oluşan uzun zincirli yapılar olup tek bir polimer zincirinde bile binlerce monomer olabilir. Polimerlerin özellikleri zincirleri oluşturan monomerlerin yapısı, dizilişi, zincirlerin birbirleriyle etkileşimi gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu sayede sert, yumuşak, esnek, kırılgan, emici vb. özelliklerin yanı sıra ışıkla hareket eden veya sıcaklığa bağlı olarak fiziksel değişim gösteren farklı polimerler elde edilebilir.
4 yorum:
Bir monomer sadece 2 farklı molekülle bağlandı, o zaman ortaya zincire benzer bir polimer çıkıyor ama 3 farklı molekülle bağlanırsa 3 boyutlu bir yapı oluşuyor.
Polimerler doğada da bulunuyor. örnek olarak DNA ve RNA doğal polimerlerden. İpek, yün, tırnaklarımız ve saçlarımız da birer polimer yapısı. İnsan yapımı polimerlere kısaca plastik/naylon diyoruz. Plastik, kolay şekil verilebilen, birçok farklı formda kullanılabilen bir materyal. Sentetik polimerler genelde petrolden üretilir. Tencere ve tavalarda kullanılan teflon da bir polimer cinsidir.
polymer nedir, polimer nasıl yapılır, tekstil polimer ne demek, polimer nedir, polimer kumaş özellikleri nelerdir, tekstil polimerleşme ne demek,
polimer - (Yun. polys: çok; meros: parça) Birçok benzer ya da farklı birimlerin kovalent bağlarla bağlanmasıyla oluşan.
Yorum Gönder