Tekstil ve Moda

Filament (Flaman) Nedir, Monofilament, Multifilament Ne Demek

Filament iplikler, sonsuz uzunlukta tek parça üretilebilirler. 
Filament iplik, kimyasal lif üretim yöntemleri ile elde edilen sonsuz uzunluğa sahip liflerden üretilen ipliklere denir. Filament iplikler; tek parça, düz ve doğal ipek gibi kilometrelerce uzunluktadır. 

Filament (iplik flaman) ipliklerde bu nedenle fazla büküme gerek yoktur. Az büküm sonucunda pürüzsüz, düz ve parlak bir yüzey elde edilir. Kullanım amacına göre filament ipliklere tekstüre, hacimlilik gibi bazı özellikler kazandırılabilir. 

Kesiksiz elyaftan elde edilen iplikler tek bir filament (monofilament) veya çok sayıda kesiksiz elyaftan (multifilament) oluşabilirler. Tek delikli bir düzeden monofilament veya kısaca monofil denilen bir tek filament; çok delikli düzeden ise multifilament veya multifil denilen filament elde edilir. Monofilamentler bir araya gelerek multifilamenti oluşturur. 

Monofilament İplikler: Bu iplikler kullanılacakları alana göre tek lif olarak üretilir. Çok ince veya kalın olarak üretilme imkanı vardır. Fırça, balık ağı ve olta yapımında kullanılacak monofilament iplikler, kalın olup eğirme ve bükme işlemlerinden geçirilmeden kullanılır. Kadın ve erkek çoraplarının üretiminde kullanılacak monofilament iplikler oldukça ince olarak üretilebilir. 

Multifilament iplikler: Sonsuz uzunluktaki filamentlerin yan yana getirilmesi ile multifilament iplikler elde edilir. Üretilecek ipliğin numarasına göre 10-100 adet lif bir araya getirilerek bükülür. Kullanılacakları alana göre, lif adedi ve büküm sayısı değişir. 

Filament İpliklerin Özellikleri 
- Uzun kesiksiz liflerden oluşur. 
- İnce ve pürüzsüzdür. 
- Çapları, uzunluğu boyunca üniformdur (homojen). 
- Çok ince veya kalın olarak üretilebilir. 
- Örtücülük özelliği eğrilmiş ipliklere göre zayıftır. 
- Aynı çaplı eğrilmiş iplikten daha sağlamdırlar. 
- Eğrilmiş ipliklerden daha yumuşaktır. 
- İplik boyunca kesitteki lif sayısı homojendir. 
- Eğrilmiş iplikler gibi pilling (boncuklanma) problemleri yoktur. 

Filament iplikler dış giyim, kadın ve erkek çorapları, plaj giysileri, balıkçılıkta misina, medikal uygulamalar, cerrahi iplikler, döşemelik kumaşlar ve dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. 

4 yorum:

filament doğal veya yapay malzemeden ince bir iplik veya lif formatına sahip sonsuz uzunluktaki yapılardır.

Filament nedir kısaca sorusunun en kısa sözlük anlamı: Tel, iplikçik, lif amlamına gelir, filament neyden yapılır yapay filamentler petrolden yapılır.

Multifilament nedir kelime anlamı, Monofilament nedir tip ta iplik olarak uzunca ameliyat ipliği olarak kullanılıyor, Monofil nedir, Monofilament ne demek tdk, Monofilament İplik nedir, Monofilament Nedir, Monofilament kumaş, Monofilament cerrahi iplik olarak sıkça kullanılıyor.

filament iplik yapısı nasıldır, kumaşta filament ne demek, filament lifler, filament nedir tekstil,filament nedir, filament iplik nedir,