Tekstil ve Moda

Termoset Nedir, Termoset Plastikler Nelerdir

Termoset plastikler, işlendiğinde üç boyutlu bir ağ oluşturan kimyasal bir değişim geçiren sentetik malzemelerdir. Isıtılan ve şekil verilen bu moleküller yeniden işlenemez ve şekillendirilemez. Termoset tanımı, ısıtıldığında tersinmez kimyasal değişme başlayana kadar yumuşamadan kalan, fenolik, polyester, epoksi plastikler ve kil gibi ısıtma ile oluşan çapraz bağlanmaların maddenin yapısında değişime sebep olan bütün malzemeler için kullanılır. 

Plastikler (veya katkısız polimerler) iki genel grup altında toplanabilir; termoplastikler ve termoset plastikler. Termosetler, ısıtıldığında sertleşen ve bu halini sonsuza dek koruyan plastik çeşididir. Termoset, polimerlerin ısıl davranışlarına göre ayrıldığı iki temel gruptan biridir, diğeri de termoplastiktir. 

Termoset plastikler; polimerizasyon işlemi yapıldıktan sonra sertleşirler, tekrar yumuşamazlar. Isıtıldıklarında plastikleşmezler. Sıcaklık gördüklerinde ve sertleştiklerinde o şekilde kalırlar. Molekül yapıları, polimerizasyon sırasında molekülün reaktif olan kısmı moleküller arasındaki zincir yapıyı teşkil eder. Moleküller bir üç boyutlu yapı teşkil edecek tarzda birbirlerine bağlı bir rijid yapı ihtiva ederler. Bu bağlama esnasında meydana gelen olay tek yönlü kimyasal bir reaksiyondur. Plastik malzeme şekil aldıktan sonra sertleşir ve malzeme artık yapısı bozulmaksızın yumuşayıp şekil değiştiremez. 

Termosetler üç tiptedir: 
- Cila tipi termoset. 
- Döküm tipi termoset. 
- Cam takviyeli plastik tipi termosetler.

1 yorum:

Termoset plastikler; polimerizasyon işlemi yapıldıktan sonra sertleşirler, tekrar yumuşamazlar. Isıtıldıklarında plastikleşmezler. Sıcaklık gördüklerinde ve sertleştiklerinde o şekilde kalırlar.