Tekstil ve Moda

Ramöz (Ram) Makinesi Nedir, Ne İşe Yarar

Ram makinesinin amacı, kumaşı terbiye etmek, daha düzgün, daha stabil bir kumaş elde etmektir. 
Ramöz ya da gergefli kurutucu (Alm. Trockenrahmen, Fr. rame sécheuse, İng. stenter dryer, tenter), terbiye dairelerinde ısıyayım kurutma ilkesine göre çalışan, kurutma sırasında en ve boy ayarının yapılabildiği germeli kumaş kurutma makinesidir. 

Ramöz; kısaca ram makinesi, ıslak işlemden sonra kumaşın kurutulması ve ısıl işlemden geçirilmesi veya terbiyesi için kumaş işlemede kullanılan özel bir fırındır. Muamele edilen kumaşın genişliğine göre ayarlanabilen ısıtılmış odalardan (kabin) oluşur. Kumaşın fabrika içerisinde enine açık bir şekilde iğne ve mandal paletler yardımıyla tutularak kurutulduğu fiksaj ve egalize makinesidir. 

Tekstil ürünlerinin boyutsal formunun kontrol edilebilmesi ve kurutma, kondenzasyon ve termofiksaj işlemlerinde de kullanılabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen kurutma makineleridir. Ramözlerde kumaşa istenilen en ve boy ayarı verilebilmekte, kumaştaki kırışıklıklar giderilebilmekte ve kumaş kenarındaki tutucular dışında hiçbir yere değmeden kumaş geçişi sağlanabilmektedir. 

Ramöz makinesi çalışma prensibi 
Tekstil boya-apre tesislerinde kurutma ve apre işlemlerini yapmak için kullanılan makinedir. Gergili kurutma makineleri olarak bilinen ramözler, kumaşların makine içerisinde enine bir şekilde iğne yada paletler tarafından kenarlarından tutturulduğu, bir çift yürüyen zincirle kumaşın hareketinin sağlandığı ve bu esnada kumaşa sıcak havanın gönderildiği kurutma makineleridir. Uzunluğu kamara (kabin) sayısına göre değişmektedir. 10 kamaralı olan makinenin uzunluğu yaklaşık olarak 34 m.'dir. Kabin sayısına göre makinenin uzunluğu 50 metreye kadar çıkabilir. Bu kabin dediğimiz bölümlerde sıcak havanın yardımıyla içinden geçen kumaşın kurutulması sağlanmaktadır. Kamara içindeki sıcaklıklar ortalama olarak 140 - 180 derece içinde değişmektedir. 

Ram makinesinin arka tarafında bulunan silindirler sayesinde kumaşların çizgilerinin düzgün çıkması sağlanmaktadır. Makinenin bir başından diğer başına giderken kat etmiş olduğu mesafeyi taşımak amacıyla iğne ve palet adı verilen sonsuz uzunlukta düzenekler kullanılmaktadır. Her iki taraftan iğnelenen kumaş istenilen genişlik ayarlanarak ram makinesinin kamaralarının aralarından geçirilerek ön tarafında bulunan sallama diye tabir edilen mekanizma ile arabalara alınarak ya paketlenirler ya da başka bir işlem görmek amacıyla diğer bölümlere gönderilirler. 

Ramözlerin avantajları 
- Önünde bulunan fulard yardımıyla yanmazlık, buruşmazlık ve su iticilik gibi apre maddelerinin empregnasyonundan sonra kurutma ve kondenzasyon işlemlerinin de yapılabilmesi. 
- Sentetik kumaşların termofiksajının yapılabilmesi. 
- Kurutma hızı oldukça yüksektir. Ancak ramözler az kumaş aldıklarından geniş bir alana gereksinim duyulmakta ve yine de yüksek hızlarda çalışılamamaktadır. 
- Termosol metodunun (boyalı ve basılmış kumaşların ısı ile fiksaj) uygulanabilmesidir. 

Ramöz makinesinde yapılan işlemler: kurutma, fikse, apreleme (tutuşmazlık, su geçirmezlik, yumuşaklık gibi) terbiye işlemleri yapılmaktadır. 

8 yorum:

Kumaşın giriş ve çıkış hızı kontrol edilir. Çekme oranları ve kurutma sonrası nem dengesi ve boyutsal değişimler gibi değerler yakından takip edilir.

ram ne demek, ramöz ne demek, ram sözlük anlamı tdk, ram makinesi nedir, ram nasıl yapılır, ramlama işlemi,

Ramöz: Gergefli ya da germeli kurutma makinesi da denir. Isıyayım (konveksyon) kurutma ilkesine göre çalışan bir kurutma makinesi. Kurutma sırasında kumaşın en ve boy ayarının yapılabilmesi yaygın olarak kullanılmasının nedenidir.

En pahalı kurutma makineleri olmalarına rağmen, kumaşın en ve boy ayarı sağlanabildiği için esas kurutmalarda en çok tercih edilen kurutma makinesi ramözlerdir. Ramözlerde kumaşın makine içerisinde hareketi, ramözün iki tarafındaki büyük baklalardan oluşan sonsuz zincirler yardımıyla sağlanmaktadır. Zincirin baklaları üzerinde iğneler veya mandallar bulunmaktadır.

ramöz makinesi, ram makinesi özellikleri, ramöz makinesinin amaçları nedir, tekstilde ramöz makinesi,

Ramöz (Gergili Kurutma Makineleri) Ramözler, kumaşların makine içerisinde enine bir şekilde iğne ya da paletler tarafından kenarlarından tutturulduğu, bir çift yürüyen zincirle kumaşın hareketinin sağlandığı ve bu esnada kumaşa sıcak havanın gönderildiği kurutma makineleridir.

ramöz makinesi ile ilgili yazılar, Tekstil ramöz makinesi, Ramöz makinesi çalışma Prensibi, Ram Makinesi ne ise yarar, Ram Makinesi teknik özellikleri, Apre Ram Makinesi

RAM MAKİNESİ NEDİR? Tekstil sanayisinde, kısaca ram makinesi diye anılan ramöz makineleri, tekstil sektöründe, kumaşın son aşamalarına gelindiğinde kullanılan makine çeşitlerinden biridir.

Kabin sayısına göre makinenin uzunluğu 50 metreye kadar çıkabilir. Amacı, kumaşı pişirmek, daha düzgün, daha şık ve parlak duran bir kumaş haline getirmektir.

Ramöz (gergili kurutma makineleri) ramözler, kumaşların makine içerisinde enine bir şekilde iğne yada paletler tarafından kenarlarından tutturulduğu, bir çift yürüyen zincirle kumaşın hareketinin sağlandığı ve bu esnada kumaşa sıcak havanın gönderildiği kurutma makineleridir. Tekstil ürünlerinin boyutsal formunun kontrol edilebilmesi ve kurutma, kondenzasyon ve termofiksaj işlemlerinde de kullanılabilmesi nedeniyle en çok tercih edilen kurutma makineleridir. Ramözlerde kumaşa istenilen en ve boy ayarı verilebilmekte, kumaştaki kırışıklıklar giderilebilmekte ve kumaş kenarındaki tutucular dışında hiçbir yere değmeden kumaş geçişi sağlanabilmektedir.

ramöz makineleri işlevi itibariyle tekstil sektöründe en önemli makinelerden biridir. Türkiye'de üretilen yerli ve milli ramöz makineleri de bulunmaktadır.