Tekstil ve Moda

Kumaş Ölçüleri, Hangi Elbise İçin Kaç Metre Kumaş Alınmalı

Elbise dikilmeden önce lazım olan kumaş miktarını hesaplamak gerekir.  
Her tür giyim kıyafetinin üretilmesi için belli bir miktar kumaş gerekir. Pek çok insanın, kıyafetleri ya da ev tekstil ürünlerini dikmek için almaları gereken kumaş miktarı konusunda kafaları karışabiliyor. Bu karışıklığı azaltacak ve alışveriş deneyimini sizin için kolaylaştırmak için bakmanız gereken; elbise türlerine göre kumaş hesaplama ve tahmin tablomuz. 

Kumaşlar mağazalarda top halinde satılmaktadır. Örnek verecek olursak 1 top kumaş 20 metreden başlamaktadır. Kumaş topunun büyüklüğüne yani kalınlığına ve inceliğine göre 200 metreye kadar da 1 top kumaş mevcuttur. Genelde top kumaşların eni yani genişlik ölçüleri; 115 cm veya 150 cm standart ölçülerine sahiptir. Standart olan bu ölçüler değişmez ancak kumaş uzunluğu elbise türlerine göre değişiklik gösterecektir. Tüm büyük beden bireyler, lütfen tahmini kumaşa 0,5 ila 1 metre ekleyin. Aşağıda, top kumaşlardan çeşitli kıyafetler yapmak için gereken kumaş miktarını açıklamaktadır. Bahsedilen tüm sayaçlar yaklaşık değerlere dayanmaktadır. Büyük ve büyük bedenler için lütfen 0,5-1 metre ekleyiniz. Kumaş miktarı büyük ölçüde yapılacak kıyafetin kalıbına bağlıdır. 

Elbise Türüne Göre Ortalama Kumaş Gereksinimleri 
Kıyafet türüne göre ne kadar kumaş gider, gereken kumaş ölçüleri metre cinsinden şu şekildedir: Abiye: 3-6 metre, Gömlek: 1-2 metre, Pardösü: 2-3 metre, Atlet: 1 metre, Hırka: 1-2 metre, Pelerin: 2-3 metre, Bluz: 1-2 metre, Kaban: 2-3 metre, Pijama Takımı: 2-3 metre, Ceket: 1-2 metre, Kap: 2-3 metre, Şort: 1 metre, Kısa Elbise: 2-3 metre, Uzun Elbise: 4-6 metre, Kazak: 1-2 metre, Tişört: 1 metre, Eşofman Takımı: 2-3 metre, Mayo: 1 metre, Tulum: 2-3 metre, Etek: 1-2 metre, Panço: 2-3 metre, Tunik: 2-3 metre, Ferace: 2-3 metre, Pantolon: 1-2 metre, Yelek: 1 metre. 
Türlerine göre giysi dikimi için ortalama kumaş ebatları. 
Pantolon 
Pantolon için kumaş uzunlukları; 50 bedene kadar 1 boy kumaş, 50 beden üstü 2 boy kumaş ve geniş İspanyol paça pantolon için 2 boy kumaş kullanılır. (Boy pantolon uzunluğunu ifade eder.) Pantolon için ortalama 150 cm - 250 cm arası kumaş gider. 

Etek 
Etek alınması gereken kumaş uzunlukları; 
- 50 bedene kadar düz dar çan etek için; 1 boy kumaş, 
- Parça kalem etek için;1 boy kumaş, 
- 50 beden üstü ve balık kloş 6 parça 8 parça modeller için 2 boy'dur. (1 boy kumaş kaç metre sorusu akıllara gelebilir; boy eteğin uzunluğunu ifade eder.) Kişinin bedenine ve etek tipine göre değişmekle birlikte ortalama 300 cm kumaş gider. 

Ceket 
Ortalama bir ceket için kumaş boyutu; 200 cm olur. Erkek için 300 cm gerekir. 

Gömlek 
Ortalama bir kadın gömlek için 175 cm kumaş kullanılır. Erkek gömlek için ortalama 250 cm kumaş gerekir. 

Bluz 
Ortalama 75 cm ile 125 cm arası kumaş kullanılır. 

Ferace 
Ortalama bir ferace için 3 metre kumaş kullanılır. 

Kombinezon 
Ortalama 200 - 250 cm kumaş kombinezon için gerekir. 

Şalvar 
Şalvar için çift en kumaştan 2.25 metre kumaş kullanılır. Bedene göre 200-250 cm kumaş gerekir. 

Saree 
Ortalama olarak saree (sari) için 550 - 600 cm kumaş gerekir. 

Palazzo 
Ortalama kumaş miktarı palazzo için 250 - 300 cm arasıdır. 

Tunik 
Ortalama bir tunik için 2 metre kumaş kullanılır. 

Elbise 
Elbise boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Elbisenin uzunluğuna ve bedene göre değişmekle birlikte ortalama bir elbise için 2.5 - 4 metre kumaş kullanılabilir. 

Masa Örtüsü 
6 kişilik masa örtüsü için kumaş uzunluğu; 2 metre, 8 kişilik masa örtüsü için kumaş; 2.25 metre ve 12 kişilik masa örtüsü için kumaş; 2.50 metre ölçüleri kullanılır. Kare ve diğer özel masa örtüleri için ise 1.40 metre ile 3.00 metre arasında değişebilir. 

Şal 
Şal olarak kullanabileceğiniz renkli kumaş ve modelleri. Şal için 2-2.50 metre kumaş kullanılır. 

Omuz Şalı 
Omuz şalı olarak kullanabileceğiniz kumaş renk ve modelleri için 1 metre kumaş kullanılır. 

Koltuk Örtüsü 
Koltuk örtüsü için kullanılan döşemelik kumaş uzunlukları; 
- Kolları kapanmayacaksa; 3'lü koltuk veya kanepe için 2.25 metre, 2'li koltuk veya kanepe için 1.75 metre, tekli veya berjer için 1 metre kumaş kullanılır. 
- Kolları kapanacaksa; 3'lü koltuk veya kanepe için 3 metre, 2'li koltuk veya kanepe için 2.50 metre, tekli koltuk veya berjer için 1.75 metre kumaş kullanılır. 
- Tam takım kolları kapanacaksa; 9 metre (3'lü 2'li ve 2 tekli), 2 tane 3'lü varsa 50 cm daha fazla kumaş kullanılır. 
- Tam takım kolları kapanmayacaksa; 6 metre (3'lü 2'li ve 2 tekli), 2 tane 3'lü varsa 50 cm daha fazla kumaş kullanılır. 

Nevresim 
Çift kişilik tam takım; 8 metre, Tek kişilik tam takım; 6 metre kumaş ile dikilir. Ortalama kumaş boyutları çift kişilik 8 metre, tek kişilik 6 metredir. 

Çarşaf 
Tek kişilik, çift kişilik çarşaf için kumaş. Tek kişilik çarşaf modeli; 1.75 metre, çift kişilik çarşaf modeli; 2.50 metre, lastikli çarşaf modeli; 3 metre kumaş ile dikilir. 

Yastık 
Ortalama yastık; 50 cm kumaş ile dikilir. 

Yorgan 
Tek kişilik yorgan için; 3.50 metre kumaş kullanılırken, çift kişilik yorgan için 4.50 metre kumaş kullanılmaktadır. Bebekler için uygun malzemelerle üretilen sağlıklı ve hassas kumaş çeşitleri. Bebek nevresim takımı 2.50 - 3 metre kumaş ile dikilmektedir. 

Babynest (Bebek Yatağı) 
Babynest için kullanılan kumaş boyutları; 1 metre bir renk, 1 metre bir renk toplamda 2 metredir. İç ve dış yüzey için 2 farklı renk ile dikilir. 

Bebek Battaniyesi 
Bebek battaniyesi 1 metre kumaş ile dikilir. 

Bebek Kundağı 
Bebek kundağı 1 metre kumaş ile dikilir. 

Puset Örtüsü 
Puset örtüsü için 1 metre kumaş kullanılır. 

Beşik Yan Korumaları 
Bebek beşiklerinin 4 bir tarafını kaplamak için kullanacağınız kumaş renk ve modelleri. Beşik yan korumalık kumaşı renk ve modelleri için 2.5- 3 metre kumaş kullanılır 

Oyun Çadırı 
Oyun çadırı dikerken hangi kumaştan ne kadar almalıyım sorusunun cevabı ise poplin veya duck kumaştan 5 metredir. 

Minder 
Minder dikerken süngerin yüksekliğine göre hareket etmek gerekir. Özel ölçüye sahip minderlerde değişebilir. 

Seccadelik Etamin Kumaş 
Seccadelik etamin için 1.25 metre (2 adet çıkar) kumaş kullanılır. 

1 yorum:

1 top kumaş eni ne kadar ve 1 top kumaş boyu ne kadar sorularıma cevaplar buldum teşekkürler